Krigen i Ukraine

TV 2s usynlige hjælper i Ukraine kan ikke tale med sin far om krigen

TV 2s fikser i Ukraine kan ikke diskutere krigen med sin far, som bor i den prorussiske del af Donbas, fortæller han i podcasten 'Korrespondenterne'.

Yevhen Risunkov – eller bare Eugene – er TV 2s fikser i Ukraine. Hans opgave er at bringe korrespondenterne helt tæt på begivenhederne på slagmarken.

I det seneste afsnit af TV 2s podcast 'Korrespondenterne' fortæller Rasmus Tantholdt og Claus Borg Reinholdt og Eugene blandt andet om deres tætte samarbejde, og hvordan krigen har splittet Eugenes familie.

TV 2s fikser bor i Kyiv og er ukrainer. Han ser nyheder fra ukrainske og internationale medier og deler Vestens opfattelse af, at Putins invasion er et overgreb på den ukrainske befolkning.

Men hans mor og far bor i Donbas – på den prorussiske side af frontlinjen. De ser russiske nyheder og har derfor en helt anden opfattelse af virkeligheden.

Allerede fra krigens begyndelse sagde Eugene til sin far, at han ikke ville diskutere den russiske besættelse med ham.

- Det ville blive alt for ubehageligt, vi ville miste hinanden. Jeg er stadig i kontakt med ham hver dag, og nogle gange siger han ting som, ”har du hørt, hvad Zelenskyj (Ukraines præsident, red.) har gjort”? Så ignorerer jeg ham og siger, at han er vigtigere for mig end en eller anden nyhed, fortæller Eugene i TV 2s podcast.

- Han er uundværlig

Claus Borg Reinholdt har tit overhørt de samtaler, Eugene har med sin far:

- Det er meget sjældent, de berører politiske ting, for Eugene ved, de står meget langt fra hinanden. Han fortæller mig, at den virkelighedsopfattelse, hans forældre i Donbas har, er fuldstændigt ude i hampen, fordi de bliver stopfodret med russisk propaganda.

Som fikser er Eugenes opgave blandt andet at finde vej, ringe op til myndighederne og skaffe interviews med de personer, TV 2s korrespondenter vil tale med. Derudover fungerer han ofte som oversætter under interviews.

Og selvom Claus Borg Reinholdt selv taler russisk og derfor kan begå sig nogenlunde i Ukraine, er Eugene alligevel altafgørende for korrespondentens arbejde.

- Han er uundværlig, også selvom jeg kan klare mine interviews selv. Uden Eugene og hans indgående kendskab til Ukraine og alle de kringelkroge, man kan komme ud i, ville jeg slet ikke kunne agere som journalist i Ukraine, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Holdånden er afgørende

Det betyder også meget for Rasmus Tantholdt, at Eugene ser sig selv som en del af TV 2s hold i Ukraine. At han ikke føler sig nederst i hierarkiet.

- Det betyder i sidste ende, hvis jeg skal være lidt egoistisk, at jeg får et bedre produkt. For når vi så står ude ved frontlinjen, så står vi der sammen, og vi arbejder for hinanden, fortæller han.

- Vi er et stort hold fra TV 2, der arbejder på skift i Ukraine, og det er rigtigt vigtigt, at vi arbejder sammen mod et fælles mål. Nemlig at fortælle de bedste, mest interessante og vigtigste historier fra Ukraine, siger Rasmus Tantholdt.