Krigen i Ukraine

Rusland advarer USA mod at sende Patriot-missiler til Ukraine – kan få "uforudsigelige konsekvenser"

Tidligere har USA været tilbageholdende med at levere netop Patriot-missiler til Ukraine, da russerne kan opfatte det som en optrapning.

Det vil få "uforudsigelige konsekvenser", hvis USA sender Patriot-missiler til Ukraine.

Sådan lyder advarslen torsdag fra Ruslands ambassade i Washington.

- Hvis dette bekræftes, ser vi endnu et provokerende skridt taget af Biden-administrationen, som kan få uforudsigelige konsekvenser, hedder det i den russiske ambassades erklæring ifølge CNN.

USA planlægger at sende det avancerede, langtrækkende luftforsvarssystem til Ukraine i et forsøg på at afværge russiske angreb, oplyser amerikanske embedsmænd til CNN.

Patriot-missilerne vurderes at være de mest avancerede missiler, Vesten til dato har planlagt at sende til Ukraine.

Angreb på infrastruktur

Oplysningerne fra CNN bekræftes af nyhedsbureauet AP, der ligeledes skriver, at Det Hvide Hus arbejder på at godkende leveringerne af de langtrækkende missiler til Ukraine.

Meldingen fra USA om mulig våbenhjælp i form af Patriot-missiler kommer efter de seneste måneders intensive, russiske angreb på kritisk ukrainsk infrastruktur som elværker, vandværker og varmeforsyning – fra Lviv i vest over hovedstaden Kyiv til Kharkiv i øst.

Rusland fastholder, at missilangrebene på Ukraine har militære mål og ikke har til formål at ramme civile. Men ifølge FN har russiske angreb på kritisk infrastruktur siden oktober dræbt mindst 77 civile, mens mange flere lider under konsekvenserne.

Det siger FN’s chef for menneskerettigheder, Volker Türk, der gør klart, at ”angrebene kaster millioner ud i ekstrem nød og forfærdelige livsbetingelser”.

Kan opfattes som optrapning

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder Ruslands strategi med at angribe infrastruktur for ”energiterror” og sammenligner det med brugen af masseødelæggelsesvåben.

- Når temperaturen er under frysepunktet udenfor, og mange millioner mennesker er uden elektricitet, varme og vand, fordi russiske missiler rammer energifaciliteter, er det en åbenlys forbrydelse mod menneskeheden, lyder det fra præsidenten.

Ender USA med at sende Patriot-missilerne til Ukraine, skal de tages fra det amerikanske forsvarsministeriums lagre, men overføres fra andre lande til Ukraine.

Tidligere har man i USA været tilbageholdende med at levere netop Patriot-missiler til Ukraine, da det kunne blive set fra russisk side som en optrapning.