Krigen i Ukraine

Kyiv under angreb fra droner – meldinger om flere eksplosioner

Byens luftforsvar har nedskudt 11 droner, fortæller borgmester.

Den ukrainske hovedstad, Kyiv, blev tidligt onsdag morgen ramt af flere eksplosioner, fortæller byens borgmester, Vitalij Klitjko.

Luftsirenerne over Kyiv har hylet siden klokken 05 i morges, og ifølge guvernøren i Kyiv-regionen, Oleksiy Kuleba, er hovedstadsområdets luftforsvarssystemer i fuld gang med at forsvare byen.

- Vores luftforsvar fungerer. Lige nu er det vigtigt at forblive i beskyttelsesrum eller andre sikre steder. Rusland fortsætter sin terror mod vores lands energiforsyning. Men vi bliver stærkere for hver dag, der går, siger guvernøren ifølge BBC.

Vitalij Klitjko siger, at det er lykkedes luftforsvaret at nedskyde 11 iranskproducerede droner i løbet af morgenen.

Rester af de nedskudte droner har ramt to administrationsbygninger i centrum af byen og har beskadiget dem, oplyser byens militære administration.

Der er endnu ikke meldinger om døde eller sårede i forbindelse med angrebet.

Borgmesteren oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at eksplosionerne er sket i Sjevtjenkivskyj-bydelen.

Det er den centrale, gamle del af Kyiv, hvor der ligger flere kendte bygninger som for eksempel Sankt Sofia-katedralen og byens gyldne port.

Avanceret luftforsvar

Tirsdag forhandlede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, med USA om nye våbenforsyninger, og det kan resultere i en betydelig opgradering af det ukrainske luftforsvar.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters vil USA inden for de nærmeste dage beslutte, om man vil levere sit mest avancerede luftforsvarssystem, Patriot, til Ukraine.

Hvis det sker, vil det betyde en ”meget, meget betydningsfuld” ændring i Ukraines muligheder for at forsvare sit luftrum, siger den amerikanske militærekspert og tidligere rådgiver for præsident Donald Trump Alexander Vindman til Reuters.

- Systemet vil være ganske godt i stand til at håndtere mange af de forskellige udfordringer, som ukrainerne står over for, især hvis russerne bruger kortdistance ballistiske missiler fra Iran, siger han.

Rusland har også reageret på muligheden for, at Ukraine får det avancerede luftforsvarssystem fra USA. Tidligere præsident Dmitrij Medvedev har advaret NATO mod at levere Patriot-missiler til Ukraine og har sagt, at Rusland vil betragte det som en eskalering af konflikten.

USA og andre vestlige lande har allerede forsynet Ukraine med flere andre luftforsvarssystemer til beskyttelse af både militære og civile mål.

(opdateres)