Udland

EU vil gennemgå gamle beslutninger om Qatar

Mistanke om bestikkelse i Europa-Parlamentet får nu parlamentet til at overveje, om gamle sager vedrørende Qatar skal gennem en ny behandling.

Alle politiske beslutninger og udtalelser i Europa-Parlamentet, der vedrører Qatar og andre Golfstater, skal nu kigges efter i sømmene for at se, om bestikkelse har spillet en rolle.

- Måske bliver vi nødt til at genoverveje nogle af vores beslutninger, siger Hannah Neumann, der er valgt for ”De Grønne” i Tyskland og leder Europa-Parlamentets delegation for forbindelser til den arabiske halvø.

Udmeldingen kommer ovenpå fredagens anholdelse af en række politikere, embedsfolk og lobbyister i Bruxelles, der mistænkes for at have modtaget store pengebeløb fra Qatar.

Den mest fremtrædende af de anholdte er den socialistiske, græske politiker Eva Kaili, der indtil sin anholdelse var en af parlamentets 14 næstformænd.

Det er især hendes centrale rolle, der får Europa-Parlamentet til at overveje, om nogle af parlamentets beslutninger er blevet truffet på et forkert grundlag:

- Vi har brug for en komite i Europa-Parlamentet, der gennemgår alle beslutninger, der er truffet, og som kan have forbindelse til den mulige korruptionsskandale. Det skal gennemgås en ekstra gang, hvem der havde hvilke holdninger og hvorfor, siger Hannah Neumann.

Positiv omtale af Qatar

Spørgsmålet er nu, hvilke beslutninger der skal gennemgås, siger TV 2s EU-korrespondent Divya Das.

- Man mistænker, at Qatar har ønsket en form for positiv omtale. At der bliver lagt låg på negativ omtale der ellers har ulmet i Europa-Parlamentet. Der er for eksempel et større sagskompleks om, at Qatar har ønsket visumfrihed for deres borgere ved indrejse i EU, fortæller hun.

EU er meget tæt på at godkende sådan en visumfrihed, så statsborgere fra Qatar kan holde ferie eller besøge familie i op til 90 dage i EU uden visum.

Ifølge Nyhedsbureauet Reuters skulle Europa-Parlamentet have gennemført den endelige afstemning i denne uge – men afstemningen er nu blevet udsat.

Under debatten om forslaget, der fandt sted samtidig med at VM i fodbold startede i Qatar, gjorde Eva Kaili sig bemærket ved at holde en meget positiv tale om Qatar i Europa-Parlamentet.

Med henvisning til, at Qatar har vedtaget forbedringer for landets migrantarbejdere kaldte hun landet for ”et foregangsland, når de gælder arbejdstagernes rettigheder”, skriver The Guardian.

Ransagning i EU-bygning

Eva Kaili og flere andre blev anholdt fredag, efter belgisk politi ransagede en række adresser i Bruxelles og beslaglagde store kontantbeløb i euro.

Søndag fulgte belgisk politi, der har efterforsket denne sag i flere måneder, op med flere ransagninger. I alt er 20 privatadresser og kontorer i Europa-Parlamentet blevet ransaget.

- Anklagemyndigheden har beslaglagt en række kontanter. Blandt andet har man fundet 150.000 euro i tasker i Eva Kailis lejlighed. Desuden er der beslaglagt computere, mobiltelefoner og andre ting, som politiet nu skal have overblik over, fortæller Divya Das.

Familie anholdt i Italien

En anden af de anholdte er det mangeårige italienske medlem af EU-parlamentet Antonio Panzeri, der i dag arbejder som lobbyist og rådgiver ved Europa-Parlamentet.

Hans kone og datter er samtidigt anholdt hjemme i Italien. De sider nu i husarrest og venter på at blive udleveret til Belgien, fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Det er en stor skandale her i Italien. Aviserne har allerede døbt den ”Qatar-gate”, fortæller hun.

Både hos Antonio Panzeri i Bruxelles og hjemme hos familien i Italien er der fundet store kontantbeløb, i alt omkring 600.000 euro.

- Familiens hjem er blevet telefonaflyttet. På optagelserne skal Panzeris kone have fortalt, hvordan de transporterede disse store kontantbeløb rundt, og pengene er også blevet fundet i kufferter og poser og sække hjemme hos dem, beskriver Eva Ravnbøl.

Sagen har chokeret EU-systemet i Bruxelles, hvor kommissionsformand Ursula von der Leyen kalder sagen ”yderst alvorlig” for offentlighedens tillid til EU-institutionerne.

- Spørgsmålet er, hvilke konsekvenser sagen vil have for Europa-Parlamentet. Nu vil man have en stor diskussion om, hvorvidt der er åbenhed nok om den lobbyvirksomhed, der foregår i og omkring parlamentet. Skal der laves nye regler? Hele den diskussion kommer i gang nu, forudser Divya Das.