Putin har ændret sig, siger NATO's generalsekretær

Jens Stoltenberg siger til norsk tv, at han er bekymret for, at Ukraine-krigen skal komme ud af kontrol.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, er bange for, at krigen i Ukraine skal sprede sig og blive til en storkrig.

Det siger han i et interview med den statslige norske tv-station NRK.

- Jeg frygter, at krigen i Ukraine skal komme ud af kontrol og sprede sig til en storkrig mellem NATO og Rusland, siger den tidligere norske statsminister.

Han vurderer dog, at NATO har vist så stor styrke og sammenhold i reaktionen på krigen i Ukraine, at det må have gjort indtryk på den russiske præsident, Vladimir Putin.

- NATO er stærkere, end vi har været i mange år. Ikke mindst har Putin undervurderet vores evne til at beskytte og forsvare hinanden. Og så længe vi gør det, er vi trygge, siger han i talkshowet Lindmo på NRK.

20 års erfaring med Putin

I år 2000 blev Jens Stoltenberg norsk statsminister, og samme år blev Vladimir Putin udnævnt til præsident i Rusland.

Så de to har haft en form for kontakt i mere end 20 år.

Og Jens Stoltenberg siger i interviewet med NRK, at han har kunnet mærke Vladimir Putin ændre sig gennem årene:

- Da han var nyvalgt præsident i 2000, var han søgende og ønskede samarbejde med Vesten. Den senere Putin er meget mere aggressiv og fortæller historier, som ikke er sande, siger NATOs generalsekretær.

Støtten skal fortsætte

Det seneste møde mellem de to fandt sted, få dage før Rusland indledte krigen mod Ukraine.

På det møde gjorde Jens Stoltenberg det klart for Vladimir Putin, at NATO ville støtte Ukraine. Men det var for sent at forhindre krigen.

- På det tidspunkt nyttede samtaler ikke noget. Putin havde bestemt sig for at bruge magt og vold. Det, som hjælper nu, er at støtte Ukraine militært, siger NATOs generalsekretær.

Og det er helt afgørende, at støtten til Ukraine fortsætter, også selvom det koster dyrt i Vesten, siger han:

- Jeg forstår dem, der synes, at madpriserne og strømregningerne er for høje. Det er en smertefuld pris, vi betaler i Europa. Men der er en meget højere pris at betale, hvis vores frihed bliver truet af, at Putin får fremgang i Ukraine.

- Det er ekstremt farligt at undervurdere det, vi står over for. Vi står over for en test af, om friheden kan stå op mod et autoritært system, konkluderer han.