Risikoen for russisk brug af atomvĂĄben er blevet mindre, siger Scholz

Kansler Olaf Scholz vurderer, at omverdenens pres har virket. Vladimir Putin siger, at Rusland ikke vil være den første til at bruge atomvåben.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, vurderer nu, at risikoen for, at der vil blive brugt atomvĂĄben i krigen i Ukraine, er faldende.

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AFP i et interview med det tyske medie Funke.

- En ting har ændret sig for nuværende: Rusland er stoppet med at true med at bruge atomvåben. Som et svar på at det internationale samfund har trukket en streg i sandet, siger Olaf Scholz.

Vurderingen fra den tyske forbundskansler kommer samtidigt med, at den russiske præsident, Vladimir Putin, onsdag gentog, at Rusland ”under ingen omstændigheder” vil være den første til at bruge atomvåben:

- Vi er ikke blevet vanvittige. Vi forstår, hvad atomvåben er. Vi har ikke tænkt os at styrte verden rundt og true med dette våben, sagde Vladimir Putin.

Han pointerede dog samtidigt, at truslen om en atomkrig stadig er reel, fordi Vesten med USA i spidsen optræder aggressivt over for Rusland.

- Den trussel er voksende. Det ville være forkert at benægte det, siger Vladimir Putin.

Vi er ikke blevet vanvittige

Ruslands præsident Vladimir Putin

Pres pĂĄ Rusland har virket

For den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, er det imidlertid afgørende, at den russiske ledelse ikke længere truer med at bruge atomvåben som den første part.

Han mener selv, at hans seneste besøg i Kina har været med til at få russerne til at ændre signaler:

- Under mit besøg i Beijing udtrykte den kinesiske præsident, Xi Jinping, og jeg i fællesskab, at atomvåben ikke skal bruges. Kort tid efter genbekræftede G20-landene denne holdning, siger Olaf Scholz.

"Jeg bluffer ikke"

Vladimir Putin og andre ledende russiske politikere har tidligere talt ret ĂĄbent om brugen af atomvĂĄben. For eksempel i september da Vladimir Putin annoncerede den russiske mobilisering af 300.000 ekstra soldater til krigen i Ukraine.

Dengang sagde han med henvisning til de russiske atomvåben, at Rusland vil bruge ”alle midler til vores rådighed”, skrev BBC:

- Jeg bluffer ikke, sagde han.

Og den bemærkning vakte opsigt verden rundt.

- Når folk siger, at de ikke bluffer, så bliver vi nødt til at tage dem alvorligt, kommenterede EU’s udenrigschef, Josep Borell.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, var dengang ude med en advarsel til Rusland om, at brug af taktiske atomvåben i Ukraine ville være den værste udvikling i krigsførelsens historie siden Anden Verdenskrig.