Udland

Netflix-dokumentar kan blive "dybt, dybt skadelig" for det britiske kongehus, siger forfatter

De tre første afsnit af dokumentaren indeholder en skarp kritik af den britiske tabloidpresse og deres behandling af hertuginde Meghan.

- Som medlem af denne familie er det min pligt at afdække den udnyttelse og bestikkelse, der finder sted i vores medier.

Sådan lyder det fra prins Harry i den netop udgivne Netflix-dokumentar, 'Harry og Meghan', hvis første tre afsnit netop er udkommet på Netflix.

Dokumentaren begynder med prins Harry, der filmer sig selv i den kongelige lounge i Londons Heathrow lufthavn, efter at han og hertuginde Meghan har afsluttet deres sidste to uger med royale pligter i 2020.

- Det er meget svært at se tilbage på det nu og sige: Hvad i alverden skete der? Hvordan endte vi her?, lyder det fra prinsen.

Pressen drev folk væk

'Harry og Meghan' fortæller historien om parret, som prins Harry kalder "en stor kærlighedshistorie". Dokumentaren begynder med fortællingen om, hvordan parret mødte hinanden over Instagram, deres første date og begge parters opvækst.

Dokumentaren stiller også skarpt på prins Harrys mor, prinsesse Diana, og hendes liv og død, som, Harry mener, afspejler sin og Meghans historie.

Men de første afsnit af dokumentaren retter også en skarp kritik af den britiske tabloidpresse, som ifølge prins Harry har "drevet mennesker væk" fra ham hele sit liv, og som har gjort livet surt for ham og Meghan fra start – ifølge parret fordi Meghan Markle er "mixed race".

Noget som de øvrige medlemmer af kongehuset, ifølge parret, ikke havde forståelse for.

Raceelementet er afgørende

I andet afsnit fortæller prins Harry og Meghan Markle, hvordan Meghans hudfarve har spillet ind i, hvordan parret er blevet behandlet. Prins Harry mener, at det, pressen udsatte Meghan for, var udtryk for racisme.

Medlemmer af familien sagde, hvorfor skal hun have særbehandling?

Prins Harry

Han mener, at "raceelementet" gjorde forskellen på, hvordan pressen behandlede Meghan anderledes end de øvrige medlemmer af den kongelige familie.

- Folk må forstå, at familien (kongefamilien, red.) tænkte, at alt det, hun gik igennem, havde de også været igennem, siger prinsen og tilføjer:

- Medlemmer af familien sagde: Hvorfor skal hun have særbehandling? Hvorfor skal hun beskyttes? Jeg sagde, at forskellen er raceelementet.

Det kan være dybt, dybt skadeligt for kongehuset

Lone Theils, forfatter

Lone Theils: Højt beredskab i kongehuset

Forfatter og mangeårig Storbritannien-korrespondent Lone Theils forudser, at det britiske kongehus er i "højeste beredskab" og sidder klar til at lave damage control, hvis der rettes skarp kritik mod dem i 'Harry og Meghan'.

Ifølge hende kan dokumentaren meget vel gå hen og blive "ret skadelig" for kongehuset.

- Det er især de beskyldninger, der er kommet fra Meghan og Harrys side om, at der har været racisme i kongehuset. Mange tror, at de beskyldninger har noget på sig, forklarer Lone Theils og henviser til, at en hofdame for nylig måtte gå af.

- Det kan være dybt, dybt skadeligt for kongehuset, hvis der sætter sig en fornemmelse i folk om, at kongehuset er institutionelt racistisk, siger Lone Theils.

Hun forudser, at der vil være en "enorm" interesse for dokumentaren i Storbritannien, på trods af at Harry og Meghan ikke nyder stor popularitet i prinsens hjemland.

- Amerikanerne er langt mere parate til at være "team Meghan og Harry", fordi de er unge og moderne, og de siger bare, hvad der foregår i denne her tudsegamle institution, siger Lone Theils.

Buckingham Palace: Vi er ikke blevet hørt

Helt i begyndelsen af 'Harry & Meghan' står der med hvid skrift på sort baggrund, at "Medlemmer af kongefamilien afviste at kommentere på indholdet i denne serie".

Men det afviser kongefamilien torsdag eftermiddag overfor flere britiske medier, blandt andre BBC.

Det modsiges dog af Netflix, der oplyser til Sky News, at både kong Charles og prins William blev tilbudt at kommentere på prins Harry og hertuginde Meghans udsagn om familien i serien.

En dokumentar i to dele

Klokken 9 dansk tid udkom de første tre afsnit af 'Harry og Meghan'. De næste tre afsnit kommer 15. december.

Dokumentaren er en blanding af arkivmateriale, interviews med parret i deres hjem i Montecito, selvfilmede klips af Harry og Meghan og interviews med parrets venner samt eksperter.

Fra dokumentaren blev annonceret, har medierne spekuleret i, om den ville indeholde skarp kritik af den royale familie. Parret har tidligere udtalt kritik af familien og måden, de blev behandlet på, da de levede som royale i Storbritannien.

Udover dokumentaren har parret en række andre medieaktiviteter. Meghan Markle udgiver podcasten 'Archetypes', som er en samtalepodcast med kendte gæster. Prins Harry springer i januar ud som forfatter med bogen 'Spare' – en titel der kan oversættes til 'Tilovers'. Den handler om hans opvækst som prins.