Udland

Razzia mod mistænkt terrornetværk i Tyskland – planer om statskup

3000 betjente har ransaget over 130 hjem over hele Tyskland onsdag morgen.

Mindst 25 personer er blevet anholdt i en storstilet og landsdækkende politiaktion i Tyskland onsdag morgen.

Det skriver flere tyske medier såsom Der Spiegel, Zeit Online og Bild.

Aktionen var rettet mod et netværk af højreekstremister, som mistænkes for at have planer om et statskup.

Storme Forbundsdagen

Der Spiegel skriver, at kupplanerne blandt andet gik ud på at storme Forbundsdagen, og at flere af netværkets medlemmer har trænet med våben.

Flere ekssoldater fra det tyske forsvar skal have været involveret i planerne.

Derudover skriver de tyske aviser, at der er flere personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse blandt de mistænkte. Reichsbürger-bevægelsen anerkender ikke den tyske føderation og formidler ofte højreekstremistiske og antisemitiske holdninger.

Siden de tidlige morgentimer har 3000 betjente ransaget mere end 130 huse og lejligheder over hele Tyskland.

Anholdelser er foretaget i delstaterne Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Hessen, Niedersachsen, Sachsen, Thüringen samt i Østrig og Italien, oplyser anklagemyndigheden.

Det er ifølge Zeit Online en af de største antiterroraktioner i Tyskland i mange år.

De mistænkte skal have lagt planer om et kup siden november 2021.

Har opskræmt mange

TV 2s korrespondent Uffe Dreesen har fulgt anholdelserne i de tyske medier og kalder det "en stor aktion".

Han har fulgt Reichsbürger-bevægelsen i mange år og beskriver medlemmerne som "mennesker, der lever i deres egen virkelighed".

Blandt andet hævder de stadig at være borgere i det Tyskland, der eksisterede før Anden Verdenskrig. De udsteder deres egne pas, opfinder deres egne titler og betaler ikke skat, da de ikke erkender de tyske myndigheder.

- Det er en gruppe, som man tidligere har betragtet lidt som nogle tosser, men som man siden er blevet opmærksomme på, kan være farlige. Med dagens anholdelser og beskrivelser af statskup med borgerkrigsagtige scener, må man sige, at det holder stik, siger Uffe Dreesen.

Coronapandemien har været med til at radikalisere Tysklands ekstremistiske grupper yderligere, ligesom flere forskellige fraktioner og grupperinger har fundet sammen.

- Det spænder fra folk, som er modstandere af traditionel medicin til andre langt ude på højrefløjen. Coronaprotesterne blev en slags samlingspunkt for hele spektret, siger Uffe Dreesen.

Tråde til AFD

Også politikere fra AFD, Alternative für Deutschland, og folk fra det tyske antiterror elitekorps er anholdt i sagen, oplyser Uffe Dreesen.

- Der har vist sig at være en højreekstremistisk sympati inden for militæret. Det har opskræmt mange, for de har adgang til ammunition og træning, fortæller TV 2 korrespondenten, som tilføjer, at myndighederne tidligere har opløst en enhed af antiterrorkorps for at komme tendensen til livs.

Uffe Dreesen hæfter sig især ved, at nogle af de anholdte har forbindelse til AFD – et parti, som de senere år er rykket til det yderste højre.

- Det startede som et parti, vi kunne have haft i Danmark, som eksempelvis Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet. Men det har taget en højreekstremistisk kurs, selvom det forsøger at fremstå stuerent. Det er yderst interessant, hvis det viser sig at have forbindelser til disse grupperinger, siger han.