Krigen i Ukraine

Droneangreb på russiske baser kan ændre krigen, siger militæranalytiker

Det ene angreb fandt sted mere end 600 kilometer inde i Rusland, hvilket udstiller den russiske inkompetence, mener Anders Puck Nielsen.

Ukrainske droner er to dage i træk blevet beskyldt for at have angrebet russiske luftbaser.

Mandag var der eksplosioner på to russiske luftbaser, som ifølge Rusland skyldtes ukrainske droneangreb, og tirsdag morgen blev en luftbase i den russiske Kursk-region udsat for et droneangreb. Det skriver regionens guvernør, Roman Starovojt, på beskedtjenesten Telegram.

Ifølge guvernøren er en olieterminal brudt i brand, men ingen personer er kommet til skade.

Roman Starovojt nævner ikke, hvem der menes at stå bag angrebet.

Nyhedsbureauet Reuters viderebringer oplysningerne, men skriver samtidig, at det ikke har kunnet verificere dem.

På Twitter deles der videoer og billeder af en brand i området. Billederne er ikke bekræftet.

Kan pille luften ud af russiske angreb

Det store spørgsmål er nu, om ukrainske styrker virkelig har haft held til at ramme med droner dybt inde i Rusland, og i så fald om de kan gøre det igen.

Hvis de kan det, kan det få stor betydning.

Sådan lyder det fra militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

- Hvis ukrainernes dronekapacitet er tilstrækkelig, kan det her ændre krigen, siger han til TV 2.

Selvom meget tyder på, at det er droner, der har været i brug, kan der teknisk set også være tale om andre ting, understreger militæranalytikeren.

Hvis der er tale om ukrainske angreb, er de tilsyneladende timet i forhold til russiske angreb på ukrainernes infrastruktur, forklarer Anders Puck Nielsen.

Således har de formodede droner formentlig ramt nogle af de flyvemaskiner og luftbaser, der skulle levere missiler til det store angreb, Rusland iværksatte mandag ved middagstid.

- Det har betydet, at luftangrebene ikke er blevet så store, som de kunne være blevet. Og det vil sige, at Ukraine kan bruge dronerne som redskab til at pille luften ud af dem, siger militæranalytikeren.

Ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, affyrede russerne omkring 70 missiler, hvoraf de fleste blev skudt ned af det ukrainske luftforsvar.

Kan give Ukraine overhånden

Anders Puck Nielsen er påpasselig med at konkludere nogen decideret vending i krigens gang, men kalder droneangrebene "en ny udvikling".

- De kan være med til at give Ukraine overhånden, men de kan ikke stå alene, siger han.

Samtidig udstiller eksplosionerne på flybaserne den russiske sårbarhed. Den ene af de baser, der mandag blev ramt, ligger mere end 600 kilometer inde i Rusland.

- Hvis de kan flyve så langt i russisk luftrum, uden at blive skudt ned, så udstiller det den russiske inkompetence. Det fylder rigtig meget blandt russiske militære kommentatorer; at det burde ikke kunne lade sig gøre, siger militæranalytikeren.

Muligheden for ukrainske angreb i Rusland har tidligere fået vestlige ledere til at udtrykke bekymring.

Kapacitet til flere angreb

Men ifølge Anders Puck Nielsen er der ikke noget, der tyder på, at eksempelvis NATO-våben er blevet brugt i angrebet. Særligt fordi russerne selv har været ude og sætte typebetegnelse på angrebet.

- Det ser ud til, at det er gammel sovjet-teknologi, som ukrainerne har formået at modificere, eller de har bygget deres egne droner. Ukraine har en industri, der er god til at lave flyvemaskiner og missiler, så de har kapacitet til på egen hånd at lave noget. Meget tyder på, at de bare har valgt at bygge dem selv, siger han.

Tilbage står endnu spørgsmålet om, hvorvidt Ukraine kan udføre flere droneangreb i Rusland. For ifølge militæranalytikeren er der ingen tvivl om, at ukrainerne vil gøre alt, hvad de kan for at forebygge angreb på landets infrastruktur og dermed undgå en humanitær katastrofe.

- Men det afhænger af, om de har kapaciteten til flere angreb. Hvis de eksempelvis har ti droner tilbage, gør de kun brug af dem, hvis der er optakt til flere angreb fra russisk side. Men hvis de har hundredvis, vil de bruge dem mere aktivt, siger Anders Puck Nielsen.

Briter: Et af de største strategiske nederlag

Hvis russerne vurderer, at mandagens eksplosioner på to russiske flybaser var forsætlige angreb – hvad deres udmeldinger tyder på – vil de formentlig anse det som et af deres største strategiske nederlag i krigen, hvad angår beskyttelsen af egne styrker.

Det konkluderer det britiske forsvarsministerium i en efterretningsopdatering.

Briterne forventer også, at fiaskoen i givet fald vil få alvorlige konsekvenser for de russiske officerer, der får skylden for det.

Årsagen til eksplosionerne er endnu ikke bekræftet.