Rusland invaderer Ukraine

Militæranalytiker køber ikke amerikansk vurdering af krigens udvikling

Anders Puck Nielsen mener, at både ukrainerne og russerne har en plan om at udnytte situationen.

Den danske militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen er uenig med de amerikanske efterretningstjenester, når de vurderer, at de aftagende krigshandlinger de seneste dage i Ukraine vil fortsætte over vinteren på grund af kulden. Det siger han til TV 2.

Han mener tværtimod, at Ukraine vil gøre alt, hvad de kan for at fastholde momentum og blive ved med at presse Rusland. Og når man ser på den måde, som Rusland bruger sine soldater, så søger de fortsat at erobre mere terræn.

- Når frosten sætter sig i jorden, og det igen bliver muligt at lave militære operationer, så tror jeg, at vi vil se begge parter presse på igen, siger han med henvisning til, at jorden i Ukraine på grund af nedbør er blød, hvilket får krigsmateriel til at sidde fast.

Men det er ikke tilfældet, når frosten får alvor får fat.

Anders Puck Nielsen mener tværtimod, at både ukrainerne og russerne har en plan om at udnytte situationen. Video: Sasha Nuno Vestmark NIelsen

Russerne skal følge angreb til dørs

Anders Puck Nielsen regner med, at russerne vil fortsætte med at gå efter den kritiske ukrainske infrastruktur.

- Hvis ikke de har tænkt sig at følge det her til dørs og presse ukrainerne igennem vinteren, er det svært at se pointen med at være startet på det, siger han.

Militæranalytikeren mener derfor, at russerne har en plan om at udnytte situationen ved at skabe en humanitær krise og samtidig lancere en form for offensiv til at udnytte en presset situation for Ukraine til selv at opnå momentum.

Langsommere tempo

Tidligere søndag lød det fra den amerikanske efterretningstjeneste, at krigshandlingerne i Ukraine har været aftagende de seneste dage, og det vil sandsynligvis fortsætte i de kommende vintermåneder, ifølge BBC.

Der har dog ikke været tegn på falmende modstand fra ukrainske styrkers side, siger den amerikanske efterretningsdirektør Avril Haines.

- Ser vi på, hvordan konflikten kan udvikle sig i de næste mange måneder, ser vi allerede nu, at den udvikler sig i et langsommere tempo, siger hun og forklarer, at de fleste kampe i øjeblikket finder sted omkring Bakhmut og i Donetsk-provinsen.

Har mistet mere end halvdelen af erobret land

Ifølge Haines vil begge sider forsøge at "genopbygge, genforsyne og rekonstituere" til en modoffensiv omkring marts. Det sker efter russiske angreb på Ukraines kritiske energiinfrastruktur.

- Vi er dog skeptiske, om russerne vil være forberedt til den slags. Så jeg er mere optimistisk for ukrainerne inden for den tidsramme, siger Avril Haines.

Krigen i Ukraine er nu i sin niende måned, men Rusland har mistet mere end halvdelen af ​​det erobrede land.

Hundredvis af ukrainske lokaliteter uden strøm

Mere end 500 ukrainske lokaliteter var uden strøm søndag efter uger med russiske luftangreb på elnettet, ifølge The Guardian.

- Fjenden fortsætter med at angribe landets kritiske infrastruktur. I øjeblikket er 507 lokaliteter i 8 regioner i vores land afskåret fra elektricitet, sagde viceindenrigsministeren, Yevgueny Yenin, til ukrainsk tv, ifølge AFP.

Kharkiv-regionen er det værst ramte med 112 isolerede landsbyer. Yderligere 90 landsbyer er uden elektricitet i Donetsk- og Kherson-regionerne, sammen med andre i regionerne Mykolaiv, Zaporizhzhia og Lugansk.

Gentagne daglige strømafbrydelser har efterladt millioner af mennesker uden varme eller belysning, mens udendørstemperaturerne er faldet til under frysepunktet de seneste dage.

Mandag træder flere aftaler i kraft, der skal ramme den russiske olieeksport, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dermed forsøger vestlige lande at øge presset på Ruslands økonomi som følge af krigen i Ukraine.