Krigen i Ukraine

Der lød en eksplosion dybt inde i Rusland, så kom der et kryptisk ukrainsk tweet

To af de baser, russiske bombefly benytter, når de angriber mål i Ukraine, er blevet ramt af mystiske eksplosioner. Flere meldes dræbt.

Morgenhimlen over den russiske by Saratov lyste op med et unaturligt skær mandag morgen klokken 06.24 lokal tid.

Målet er blevet serveret på et sølvfad

Sergej Khatylev, tidligere chef for luftforsvaret i Moskva

Overvågningsbilleder fra tre forskellige steder i byen viser et lysglimt og efterfølgende brag, da et eller andet eksploderede på den lokale luftbase, hvor Ruslands mest moderne bombefly jævnligt letter for at sende missiler mod Ukraine.

Basen ligger mere end 500 kilometer inde i Rusland, og det, der præcist er hændt på det militære område, er endnu uvist, men eksplosionerne i Saratov fandt sted næsten samtidig med, at der også var eksplosioner på en anden base for bombefly i Ryazan, der ligger i en helt anden region af Rusland.

Ifølge det statskontrollerede russiske nyhedsbureau TASS blev tre personer dræbt og fem såret ved eksplosionen i Ryazan, mens der er meldinger om to sårede ved eksplosionen i Saratov.

Ruslands Forsvarsministerium oplyste mandag aften, at der ifølge russiske myndigheder var tale om et ukrainsk droneangreb, hvor det lykkedes at skyde dronerne ned.

De russiske myndigheder melder ikke om eventuelle ødelæggelser af militært udstyr, men ifølge det uafhængige medie Astra er der meldinger om, at to strategiske bombefly af typen Tu-95 blev beskadiget.

Langt fra fronten

Hændelsen er tilsyneladende så alvorlig, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet orienteret om den.

Overvågningsbillederne her er offentliggjort af flere russiske medier. Den er optaget i byen Ryazan syd for Moskva. Video: Peter Møller

Det siger hans talsmand, Dmitrij Peskov, til TASS:

- Selvfølgelig modtager præsidenten jævnligt informationer om alt, der sker, fra de relevante tjenester, sagde talsmanden, da han blev spurgt om, hvorvidt præsidenten var orienteret.

Men Dmitrij Peskov ville ikke uddybe, hvad der præcist var sket på de to baser med strategiske bombefly.

Offentligt tilgængelige satellitfotos af de to baser, som er taget tidligere på året, viser bombefly parkeret vinge ved vinge begge steder.

Den præcise årsag til eksplosionerne er i skrivende stund ukendt, men det russiske Telegram-medie Baza skriver, at der er meldinger om, at luftbasen i Saratov blev angrebet af en drone.

At Ukraine kan have en finger med i spillet, antydes i et kryptisk tweet fra en af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyjs, toprådgivere.

- Jorden er rund, det opdagede Galileo. I Kreml har de ikke studeret astronomi, men foretrækker i stedet hofastrologer. Havde de studeret astronomi, ville de vide, at hvis man skyder noget ind i et andet lands luftrum, så kommer der før eller senere flyvende objekter tilbage til afsendelsesstedet, skriver rådgiveren Mykhailo Podolyak.

Kan de nå Moskva?

I de statskontrollerede russiske medier er der nu talrige spekulationer i gang om, hvorvidt ukrainerne har fløjet droner mange hundrede kilometer ind i Rusland for at ramme de to baser.

Avisen Readovka bringer for eksempel et kort, der viser, at ukrainerne vil være i stand til at ramme Moskva, hvis de har ramt de to luftbaser med droner afsendt fra den ukrainske storby Kharkiv.

- Dronerne blev sandsynligvis afsendt fra Kharkiv-regionen. Den ene fløj cirka 566 kilometer til Ryazan-regionen, mens den anden fløj omkring 700 kilometer til Saratov-regionen. Ud fra angrebenes spredning konkluderer Radovka, at Moskva også er inden for rækkevidde, skriver avisen på Telegram.

Eksplosionerne på de to russiske luftbaser kommer få uger efter, at Ukraines største våbenproducent, Ukroboronprom, skrev på Facebook, at man var ved at lægge sidste hånd på en drone, der kan flyve 1000 kilometer med en bombelast på 75 kilo.

Sammen med opslaget viste Ukroboronprom et billede af, hvad der ligner en del af skroget til en større drone.

- Vi fortæller jer næsten ingenting, men dette "ingenting" virker med succes på slagmarken, skrev våbenproducenten 17. oktober.

Ukroboronprom har ikke kommenteret eksplosionerne i Rusland.

Var det sabotører?

Hos de statskontrollerede russiske medier siger militæreksperterne, at det er udelukket, at Ukraine kan have fløjet droner så langt ind i Rusland uden at være blevet opdaget.

- Det er totalt nonsens, siger Sergej Khatylev, der er tidligere chef for luftforsvaret i Moskva, til avisen Moskovskij Komsomolets.

Han siger, at en langtrækkende drone ville være blevet opdaget af russernes radarsystemer, længe inden den nåede over grænsen.

Til gengæld er det muligt, at ukrainske specialstyrker eller sabotører langt inde i Rusland har angrebet baserne med små, kortrækkende droner.

- Internettet er fyldt med satellitfotos, hvor flyene kan ses. Målet er blevet serveret på et sølvfad, siger Sergej Khatylev.

Den russiske militærblogger Vladlen Tatarskij, som opdaterer fra den russiske side af fronten i Ukraine, mener også, at eksplosionerne må være ukrainske specialstyrkers værk.

- Faren ved små droner er længe blevet overset. Nu viser det sig, at de kan angribe strategiske bombefly, skriver han på Telegram og tilføjer, at det ville være rart at vågne en morgen og læse om "en eksplosion på en NATO-base i Polen".

Hos de russiske myndigheder er efterforskningen af eksplosionerne i fuld gang, men i de statskontrollerede russiske medier bliver forsvarsalliancen NATO allerede udpeget som medskyldig i hændelserne.

Avisen Moskovskij Komsomolets citerer Nikolai Starikov, der er politisk analytiker, for, at situationen er "alvorlig" efter eksplosionerne.

Nikolai Starikov har flere gange tidligere udtrykt sin fulde støtte til Vladimir Putin og Ruslands angrebskrig.

- Det faktum, at Ruslands fjende er NATO, er blevet sagt mange gange. NATO kan bruge alle måder, de har til rådighed, til at sabotere og angribe os. Der er intet at blive overrasket eller gå i panik over, men det er på høje tid for os alle til at indse situationens alvor, siger han ifølge Moskovskij Komsomolets.

Ifølge avisen åbner eksplosionerne muligheden for, at Rusland kan bruge atomvåben, hvis det viser sig, at en fremmed magt står bag.

De strategiske bombefly, som benytter baserne i Saratov og Ryazan, er nemlig af typen Tu-160 og Tu-95, der begge kan udrustes med atomvåben, og angreb på Ruslands atomarsenal åbner ifølge Ruslands atomdoktrin mulighed for at gengælde angrebet med kernevåben.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har ikke personligt kommenteret hændelsen – han var travlt optaget med at genindvie broen mellem Rusland og den ukrainske Krim-halvø, der blev delvist ødelagt ved en eksplosion i oktober.