Udland

Demonstranter opfordrer til strejke og nye protester i Iran: - Det her er et signal til Vesten, siger ekspert

Det iranske præstestyre har truet butiks- og virksomhedsejere med kæmpebøder og fængsel, hvis de deltager i strejken.

I Iran har demonstranter fra mandag og frem til onsdag indkaldt til økonomisk strejke og protester mod regimets præstestyre.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jo flere der strejker, jo sværere er det for præstestyret at føre deres trusler ud i livet

Jino Victoria Doabi, bestyrelsesmedlem i organisationen Voice of Iran

Dermed fortsætter befolkningens massive pres på myndighederne, der i to en halv måned er blevet mødt af landsdækkende protester.

Demonstranterne opfordrer butikker til at holde lukket og befolkningen til ikke at bruge penge indtil onsdag, hvor der er planlagt en stor demonstration på Teherans frihedsplads.

Håber på et kollaps

Ifølge bestyrelsesmedlem i organisationen Voice of Iran Jino Victoria Doabi håber oprørerne, at strejken vil føre til det iranske regimes kollaps.

- Regimet kontrollerer 80 procent af landets økonomi, og på den måde rammer strejken regimets økonomi hårdt. Et regime kan ikke bestå, hvis ikke økonomien er stabil, og man håber dermed på et kollaps, siger Jino Victoria Doabi til TV 2.

Selvom en økonomisk strejke risikerer at ramme befolkningen selv, mener Jino Victoria Doabi, at de iranske oprørere er villige til at betale den pris:

- Den her revolution handler ikke om et tørklæde. Tørklædet er et symbol på alt det, der er galt i Iran. Blandt andet fattigdommen, børn der ikke går i skole, børn der må lede i skraldespandene efter deres drømme. Iranerne sender et signal til Vesten om, at de er klar til de hårdeste sanktioner mod regimet, så nu må Vesten også bakke op.

Jino Victoria Doabi fortæller, at det iranske præstestyre har truet butiksejere og virksomhedsejere med kæmpebøder og fængsel, hvis de deltager i strejken.

- Så jo flere der strejker, jo sværere er det for præstestyret at føre deres trusler ud i livet. Det er en kæmpe risiko at lukke ned, men når iranerne samtidig går på gaden i store mængder, er det nemmere at stå op imod sikkerhedsstyrkerne, siger Jino Victoria Doabi til TV 2.

Moralpoliti opløses, siger Iran

Søndag skrev det iranske nyhedsbureau ISNA, der citerede Irans chefanklager, Mohammad Jafar Montazeri, at landets omstridte moralpoliti er blevet opløst.

Protesterne i Iran begyndte, da den unge kvinde Mahsa Amini i september mistede livet i moralpolitiets varetægt.

Opløsningen af moralpolitiet er ikke bekræftet af landets øverste ledelse.

Ifølge TV 2s korrespondent Simi Jan skal man tage oplysningen med et "kæmpe gran salt".

- Mine kilder i Iran er overbeviste om, at det er en fælde for at få folk til at droppe protesterne. Hvis moralpolitiet bliver opløst, er der bare nogle andre, der bliver sat til at gå rundt i gaderne og holde øje med kvinder og mænd. Så der er stor skepsis omkring det her i Iran, siger Simi Jan.

Brændte tørklæder og afklippet hår

22-årige Mahsa Amini blev i september tilbageholdt af det religiøse sædelighedspoliti i Teheran, formentlig fordi hendes hovedtørklæde dækkede for lidt af hendes hår. Hun døde et par dage efter.

I henhold til Irans sharialove skal kvinder dække deres hår til og bære lange, løsthængende klæder. Hvis påbuddene ikke efterleves, kan det føre til offentlig ydmygelse, bøder og anholdelse.

Ifølge Mahsa Aminis familie døde den unge kvinde, fordi hun blev udsat for vold i politiets varetægt. Det afviser myndighederne, som siger, at hun ikke led nogen overlast. Politiets forklaring er, at hun var blevet taget med på stationen for at blive "opdraget".

Under de mange protester rundt om i verden har muslimske kvinder brændt deres hovedtørklæder og klippet deres hår.

Det aktivistiske nyhedsbureau Hrana rapporterede fredag, at 448 aktivister er blevet dræbt under urolighederne i Iran. Blandt dem 63 børn. Ifølge nyhedsbureauet er også 57 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne blevet dræbt.

Hrana anslår, at 18.170 personer er blevet anholdt.