Udland

Von der Leyen vil svare igen mod USA – frygter ny handelskrig

Rekordstor amerikansk lovpakke er konkurrenceforvridende og tvinger EU til at "justere" regler for grønne investeringer.

EU bliver nødt til at svare igen hurtigt, hvis ikke USA's planer om statsstøtte til grønne amerikanske virksomheder skal ende med at koste unionens medlemslande dyrt.

Amerikanerne, vores venner, træffer beslutninger, som har økonomiske indvirkninger på os

Josep Borrell, vicepræsident, EU-Kommissionen

Sådan lød advarslen fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, da hun søndag holdt tale i den belgiske by Brügge:

- Konkurrence er godt... Men den her konkurrence bliver nødt til at respektere nogle lige vilkår, lød det.

Det er USA's for nyligt vedtagne og meget omtalte grønne lovpakke 'Inflation Reduction Act' (IRA), der ifølge von der Leyen giver stor bekymring i EU.

Den er nemlig konkurrenceforvridende og risikerer at føre til en reel handelskrig mellem USA og Europa, lyder det.

Direkte trussel mod jobs i EU

Den enorme lovpakke blev indført i august i den amerikanske kongres.

Her blev hele 370 milliarder dollars afsat i statsstøtte til grønne amerikanske selskaber, ligesom der blev lagt op til skattelettelser til produktion af amerikanske elbiler og batterier.

Men der skulle ikke gå længe, før alarmklokkerne begyndte at ringe i EU.

Set med europæiske briller er IRA nemlig en direkte trussel mod EU-jobs, særligt inden for energi- og bilsektoren i store økonomier som Tyskland og Frankrig.

- Amerikanerne, vores venner, træffer beslutninger, som har økonomiske indvirkninger på os, lød det blandt andet fra Josep Borrell, kommissionens vicepræsident, i slutningen af november.

Andre EU-profiler har kaldt lovpakken "stærkt bekymrende".

I et forsøg på at undgå en skævvridning i markedet må EU derfor nu selv "justere" og "forsimple" reglerne for offentlige investeringer i grøn omstilling, lød det søndag fra von der Leyen.

Risikerer intern kamp i EU

Spørger man Rikke Wetendorff Nørgaard, Dansk Industris europachef, er det ikke som sådan overraskende, at amerikanerne indfører en lovpakke på det grønne område.

Alligevel har størrelsen på IRA overrasket bredt i EU.

Nogle EU-lande har dybere lommer end andre

Rikke Wetendorff Nørgaard, Dansk Industris europachef

Derfor føler man sig nu nødsaget til at gøre noget, for det ville være "ødelæggende" for europæisk økonomi, hvis lovpakken skulle ende i en reel handelskrig mellem USA og Europa, fortæller Rikke Wetendorff Nørgaard.

Dansk Industri frygter dog, at justeringen af støtten, som Ursula von der Leyen nu lægger op til, kan føre til et kapløb medlemslandene imellem:

- Nogle EU-lande har dybere lommer end andre, og derfor kan vi risikere, at eksempelvis tyske virksomheder kommer bedre fra start, fordi Tyskland kan være mere gavmild med statsstøtten, siger Rikke Wetendorff Nørgaard og fortsætter:

- Der er derfor brug for en fælles europæisk løsning, så landene i EU ikke begynder at kæmpe mod hinanden internt.

Biden har lovet ændringer

Ursula von der Leyen lagde i sin tale desuden op til, at USA må samarbejde yderligere med europæerne om de "mest bekymrende aspekter" ved IRA.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, som selv har kaldt IRA for "USA's fremtid", har da også lovet at foretage ændringer ved lovpakken.

Under et besøg fra den franske præsident, Emmanuel Macron, anerkendte han nemlig, at den indeholder en række udfordringer for "den anden side af Atlanterhavet".

Hvilke konkrete ændringer, der er tale om, står dog endnu ikke klart.