VM fodbold

Homoseksuel i Qatar til TV 2: - Man må leve i skyggen

I Qatar kan det straffes med op til syv års fængsel at være homoseksuel, og det gør livet svært for LGBT-personer.

Debatten om homoseksuelles rettigheder har fyldt en hel del op til og under VM i Qatar.

Blandt andet da det danske landshold i sidste øjeblik valgte at droppe det regnbuefarvede 'One Love'-armbind på banen.

Jo mindre din omgangskreds er, jo større er chancen for at overleve

Omar

I Qatar kan det straffes med op til syv års fængsel at være homoseksuel, og det gør livet svært for LGBT-personer i den lille ørkenstat.

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach har mødt en homoseksuel mand i Qatar, som fortæller om at leve et liv under radaren af frygt for konsekvenserne, hvis han stiller sig frem.

- Man må leve i skyggen, hvis man er homoseksuel her i Qatar. Man kan ikke springe ud af skabet. I LGBT-fællesskabet kan man opleve en smule mere frihed, men er man åben omkring det, kan det være farligt, fortæller Omar til TV 2.

Han ønsker ikke at stå frem med sit rigtige navn af frygt for repressalier. TV 2 kender Omars rigtige navn.

At vælge sin omgangskreds

Omar fortæller, at man som homoseksuel i Qatar er nødt til at vælge en kreds af mennesker, man stoler på. Og den omgangskreds er man nødt til at holde lille. Slipper det ud, at man er homoseksuel, kan det få alvorlige konsekvenser.

- Jo mindre din omgangskreds er, jo større er chancen for at overleve. Man kan komme i fængsel eller blive pisket. Det er det samme med alle minoriteter i Qatar. Det er selvfølgelig ikke okay, men her i landet er der en anden opfattelse og tankegang. Så man må bare leve med det, lyder det fra Omar.

Det danske landshold ønskede at vise verden, at de støttede LGBT-rettigheder ved at bære armbindet 'One Love'. Hvad synes du om det?

- For at være ærlig er det betænksomt, men det hjælper ikke. Det er først hjælpsomt, når man kan ændre noget, men at støtte ved at bære regnbuearmbindet ændrer ikke noget, siger Omar til TV 2.

Ville du foretrække, at de ikke bar armbindet?

- Det vil jeg ikke sige, for det var så sødt af dem at tænke på LGBT-fællesskabet i Qatar. Det var deres beslutning at kæmpe for det, og det var så betænksomt af dem at ville hjælpe os, men det kommer ikke til at ændre noget, siger Omar til TV 2.

Mænd har sex med mænd i Mellemøsten

Han synes, at det er dobbeltmoralsk, når myndighederne i Qatar slår så hårdt ned på homoseksuelle. For mange mænd i Mellemøsten har sex med andre mænd, fortæller han.

- Det skyldes den opdelte samfundskultur, hvor mænd og kvinder meget af tiden lever adskilt. Jeg bebrejder dem ikke, for når du er i dine teenageår, vil du udforske din seksualitet. De har ikke friheden til at udforske det med det andet køn, så de er tvunget til at have sex med samme køn.

Ifølge Omar er det helt almindeligt, at mænd i Mellemøsten lever et dobbeltliv, hvor de forsøger at skjule deres seksuelle tilbøjeligheder.

- De bestemmer sig for at blive gift og stopper med at have sex med mænd. Og så lever de i benægtelse og prøver at ignorere, at de selv har gjort det. Mange mænd vælger også at blive gift og få børn, så samfundet opfatter dem som almindelige. Og så fortsætter de med at have sex med mænd i det skjulte, fortæller Omar.

Degraderet på jobbet

Han har mærket på egen krop, hvad der sker, hvis omgivelserne får mistanke om, at man er homoseksuel.

- Jeg blev degraderet på mit job og måtte kæmpe i fire år for at få min stilling tilbage. Da sagde jeg direkte til dem, at det ikke kom dem ved. Hvis jeg er professionel i mit arbejde, kommer det ikke dem ved, hvad der foregår i min seng og i mit privatliv, siger Omar.

Du er ikke bange for, at din arbejdsgiver fortæller regeringen, at du er homoseksuel?

- Så længe du er respektfuld og ikke prostituerer dig selv, er det okay at være homoseksuel i Qatar. I det skjulte.

Omar fortæller, at myndighederne op til VM har slækket en smule på den stramme loven for homoseksuelle og LGBT-personer.

- De har bøjet nogle regler, så de stemmer bedre overens med vestlige standarder. Efter VM tror jeg, at vi er tilbage ved de gamle regler igen, siger Omar.

Han har svært ved at forestille sig, at Qatar i nær fremtid vil ændre synet på homoseksuelle.

- Det kan jeg ikke forestille mig – ikke de næste 10 eller 20 år. Slet ikke. Det er en kulturidentitet, og det tager mindst tre-fire generationer at ændre den. Man kan leve skjult som homoseksuel i Qatar, men man bliver dømt, hvis man springer offentligt ud som homoseksuel.