Udland

Rusland vedtager lovgivning mod lgbt+-personer – må ikke sige, at homoseksuelle er normale

Når Putin strammer grebet over for lgbt+-personer, handler det om at tilfredsstille vælgerne, mens krigen i Ukraine går dårligt, lyder analysen.

Rusland strammer nu grebet endnu mere om lgbt+-personers rettigheder.

Onsdag stemte Ruslands overhus enstemmigt for at skærpe en kontroversiel lov, der forbyder, hvad lovforslaget kalder for "lgbt-propaganda".

Loven vil forbyde alle russere at "promovere" eller "rose" homoseksuelle forhold. Man kan også blive dømt for offentligt at sige eller antyde, at homoseksuelle forhold er normale. Det skriver CNN.

Ligeledes forbyder landet også "pædofili-propaganda", som den russiske regering ofte blander sammen med homoseksualitet, og propaganda af kønsskifte i reklamer, bøger og film.

Det er et forsøg fra den russiske præsident Vladimir Putin på at samle landet. Det vurderer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Rusland.

- Det er en del af en radikalisering, som Putin forsøger at føre ud i alle dele af samfundet, siger Flemming Splidsboel.

Strammer grebet

Ruslandskenderen forklarer, at præsident Putin tilstræber at fastholde sine vælgere, der måske er utilfredse med Ruslands tilbagegang i krigen mod Ukraine.

- De, der støtter den nye lov, støtter højst sandsynligt også krigen, og de er utilfredse med, at der ikke sker mere i Ukraine. Der kan den nye lov være en måde at tilfredsstille den konservative del af samfundet, siger han.

Lovgivningen er en udvidelse af en i forvejen kontroversiel lov, der blev vedtaget tilbage i 2013, som gjorde information om lgbt+ til børn og unge under 18 år til en kriminel handling. Nu udvides det altså til at gælde for alle aldersgrupper.

Udviser man sympati for lgbt+-personer eller udøver lgbt+-propaganda, som Rusland kalder det, lyder bødestraffen på 400.000 rubler. Det svarer til omkring 4700 danske kroner. Udlændinge kan blive anholdt i op til 15 dage eller udvises, lyder det af lovteksten ifølge CNN.

Diskriminerede og brud på menneskerettigheder

I 2017 fastslog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at Ruslands lov var diskriminerende, fremmede homofobi og var et brud på den europæiske menneskerettighedskonvention. Men det har altså ikke stået i vejen for den nye lovgivning.

Menneskerettighedsorganisationer og lgbt+-personers rettigheder er under et ekstremt pres i Rusland, siger Flemming Splidsboel.

Flemming Splidsboel henviser til, at der i 2020 blev vedtaget en forfatningsændring, hvor det blev skrevet ind i den russiske forfatning, at ægteskab kun er tilladt mellem mand og kvinde.

- Hvis man forestiller sig en situation om nogle år, hvor Putin ikke er der mere, og man vil ændre det, så vil det være langt sværere, fordi det står i forfatningen, siger han.

Putin har brug for at fjerne fokus væk fra den ikke så succesfulde krig i Ukraine

Jakob Tolstrup, lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet

Vil fjerne fokus fra krigen

Også Jakob Tolstrup, lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, mener, at Putin har et klart sigte med lovgivningen.

Han oplever, at Putin den seneste måned har skruet op for italesættelsen af et traditionelt Rusland med værdier som nationalisme, patriotisme og konservative familieværdier. Netop det skal bruges til at fastholde en fortælling om, at Rusland har krigen under kontrol og passer på Rusland.

- Det er et led i, at Putin har brug for at fjerne fokus væk fra den ikke så succesfulde krig i Ukraine og den pressede økonomi i Rusland, siger Jakob Tolstrup.

Han peger på, at Rusland i forvejen har en meget restriktiv lovgivning på området, og at denne stramning blot er en mulighed for at udvide den, så den gælder for flere mennesker.

- Folk er enormt tilbageholdende med kritik af styret generelt, så det er svært at vide, hvor mange der er imod det her. Men der har traditionelt været en stor gruppering af hårde nationalister i Rusland, som støtter det, siger Flemming Splidsboel.

Problemer for kulturarven

Tilbage i 2013 var der adskillige demonstrationer fra lgbt+-grupper, der pegede på, at eksempelvis homoseksuelle teenagere ikke længere kunne tale åbent om, hvem de var.

Det russiske styre har dog slået hårdt ned på demonstranter, når de har råbt op om homoseksuelles rettigheder.

Flemming Splidsboel fremhæver, at lovgivningen nok ikke vil få så store konsekvenser for den enkelte russer, fordi de i forvejen ligger under for en voldsom forfølgelse.

Men han fortæller, at der har været en bekymring for, hvordan det vil påvirke den russiske kulturarv. I forbindelse med vedtagelsen af lovforslaget har der været høringer af litteraturforskere og filmfolk. De har sat spørgsmålstegn ved, hvad der skal ske med kunst, film og bøger, der kan opfattes som pædofili eller "lgbt-propaganda".

Som eksempel fremhæver han, at der på det kendte Tretjakov-galleri i Moskva, hænger et berømt billede af nogle drenge, der løber nøgne rundt på stranden og er på vej i vandet.

- Der har debatten været, hvad stiller vi nu op med det? Kan man blive straffet for at vise, udstille eller sælge ting, fordi det i dag bliver fortolket som homoerotisk eller pædofili?

Loven fastslår også, at ting delt på nettet med information om pædofili, kønsændringer eller såkaldt lgbt-propaganda er ulovligt. Det vil blive sat på listen over websteder, der bliver overvåget eller blokeret af Rusland.

Lovgivningen skal støttes af præsident Vladimir Putin, før den træder i kraft. Det anses dog, ifølge CNN, som værende en formalitet.