Krigen i Ukraine

Nye love gør det svært for russere at tale om krigen i Ukraine

En række nye love, der indskrænker ytringsfriheden betydeligt, er netop trådt i kraft i Rusland. De gør det svært at tale om krigen i Ukraine.

Da Ruslands militær angreb Ukraine i februar, blev det hurtigt forbudt at kalde krigen for en krig.

Denne lov er en pisk

Sergej Krivenko, russisk borgerrettighedsforkæmper

I stedet har russerne i snart ti måneder brugt ordet "militær specialoperation" om invasionen.

Nu bliver det så endnu sværere at tale om Ruslands erobringskrig i det offentlige rum og på sociale medier i Rusland.

Fra og med 1. december skal alle personer i Rusland nemlig følge en ordre fra sikkerhedstjenesten FSB, der beskriver 60 emner, russerne ikke længere kan drøfte i det offentlige rum uden at risikere alvorlige konsekvenser.

Ordren fra FSB er offentliggjort på det russiske justitsministeriums hjemmeside og underskrevet af sikkerhedstjenestens chef, Aleksandr Bortnikov.

De 60 emner, der ikke længere må drøftes offentligt, hænger næsten alle sammen med Ruslands krig i Ukraine.

FSB skriver selv, at informationerne ikke behøver at være statshemmeligheder, men at det er nok, at oplysningerne kan bruges "imod Ruslands sikkerhed af fremmede stater, organisationer og borgere".

Forbudt, forbudt, forbudt

Kigger man ordren på de 60 punkter igennem, står det hurtigt klart, at nidkære jurister hos den russiske sikkerhedstjeneste har gjort et grundigt stykke arbejde.

For eksempel bliver det forbudt at sige noget offentligt om, hvordan man forventer, at krigen i Ukraine vil forløbe, og drøfte, om russiske soldater overholder international lov.

Vi har oversat de væsentligste punkter, russerne ikke længere må tale om, her:

  • Forudsigelser af, hvordan den militærstrategiske og politiske situation vil udvikle sig.
  • Soldaternes moral, psykologiske tilstand, og om de overholder loven.
  • Mobiliseringsprocessen og mobiliserede mænds træning.
  • Hvor konkrete våben, militærenheder, militære anlæg og transportsystemer befinder sig.
  • Soldaters og militærenheders behov.
  • Politiefterforskninger hos de militære myndigheder.
  • Personlige oplysninger hos ansatte i militæret, såsom familiemedlemmer, bopæl, uddannelsessted og kontaktoplysninger.
  • Varer og tjenesteydelser, der skal opfylde soldaternes behov.

De nye regler vil blandt andet ramme tvangsmobiliserede soldater og deres pårørende, der har udgivet mange videoer som den herunder, hvor de beklager sig over deres situation.

Optagelserne er fra byen Zaitseve i Ukraine og er fra cirka midt oktober. Video: Peter Møller

"Fremmede agenter"

Russere, der ikke følger ordren, risikerer at blive registreret som "fremmed agent" af myndighederne.

Det er ikke nødvendigt at have nogen som helst forbindelser til fremmede magter for at blive registreret, og loven om "fremmede agenter" er også netop blevet strammet af det russiske regime.

De personer, der stemples som "fremmede agenter", kommer under skærpet opsyn fra myndighederne.

Det betyder, at de skal redegøre for deres økonomiske situation hver sjette måned, kommer til årlige samtaler, får forbud mod at undervise, forbud mod at organisere offentlige begivenheder og modtage penge fra staten.

Desuden skal de indlede hvert eneste opslag på sociale medier med en erklæring om, at de er registreret som "fremmed agent", og hvis de udgiver noget på tryk, skal det forsynes med aldersbetegnelsen 18+ og må kun sælges i en diskret indpakning.

Som noget nyt vil Ruslands justitsministerium også offentliggøre alle personlige oplysninger på "fremmede agenter" på en hjemmeside.

Og det er ikke kun navn og fødselsdag, der bliver offentliggjort, men også personnummer og skatteoplysninger.

Et ønske om tavshed

Ifølge den russiske borgerrettighedsforkæmper Sergej Krivenko fra organisationen Borgeren og Hæren har de nye regler formentlig til formål at lukke ned for den kritik, der har været af Ruslands militær på sociale medier.

Han siger til mediet Radio Free Europe, at Vladimir Putins regime ikke ønsker, at omverdenen skal se flere billeder af mobiliserede mænds rustne geværer og høre mere om korruption i Ruslands militær.

- Denne lov er en pisk, der kan bruges mod alle dem, som lægger videoer og udtalelser om dårlige forhold for mobiliserede op på internettet. Myndighederne strammer skruen igen, siger han til Radio Free Europe.

Ifølge Sergej Krivenko får loven næppe russernes problemer til at gå væk, men den russiske offentlighed kommer ikke til at høre om dem.

- Formålet med den opdaterede lov og listen fra FSB er at sikre, at vi ikke ser noget. Alle overtrædelser i forbindelse med mobiliseringen vil fortsætte, fordi de skyldes systemets svigt, og det kan ingen ordrer fra Putin ændre på, siger han.

Den amerikanske tv-station CNN har talt med to russiske journalister, der har forladt landet på grund af krigen i Ukraine, og de siger begge, at de nye regler formentlig er skabt til at skræmme den mere veluddannede del af befolkningen til tavshed.

- Hvis man kommer på listen, er det måske ikke så stort et problem, hvis man er en almindelig russer, men hvis man er lærer eller universitetsprofessor, så er du i meget store vanskeligheder, for så mister du dit job, siger den russiske journalist Andrej Soldatov til CNN.

Hans kollega Konstantin Von Eggert siger til tv-kanalen, at de 60 punkter, russerne ikke må tale om, er formuleret meget bredt, og at det sandsynligvis er gjort med vilje af FSB, så folk ikke selv ved, hvornår de overtræder dem.