Russisk enke klager til Putin: - Begik min mand virkelig selvmord med fem skud?

En russisk officer med ansvar for mobiliseringen i den østlige del af landet døde pludseligt 16. november. Nu kræver hans hustru retfærdighed.

Lige fra begyndelsen var der ingen tvivl om, hvem der slog Vadim Boyko ihjel.

I hvert fald ikke hos myndighederne ved Ruslands FlĂĄdeakademi i Vladivostok, hvor den 44-ĂĄrige oberst arbejdede.

Han satte sig i chefens stol og affyrede angiveligt fem skud mod sig selv

Julia Boyko, enke

Vadim Boyko var næstkommanderende på flådeakademiet, der ligger i det allerøstligste Rusland, men 16. september blev han fundet død på et af akademiets kontorer.

- Her til morgen skød oberst Vadim Jevgenijvitsj Boyko sig selv. Han kom på arbejde og skød sig i tindingen, skrev den lokale avis Dalnevostochnij Vedomosti klokken 09.28 samme dag.

Obersten var lokal ansvarlig for mobiliseringen af soldater til krigen i Ukraine.

Flere steder i Rusland har mobiliseringen været kritiseret for at være kaotisk og ineffektiv, og der gik ikke længe, før sociale medier var fyldt med spekulationer om, hvorvidt obersten nu også havde begået selvmord.

Samtidig har Rusland i løbet af det seneste år været ramt af en lang række mystiske dødsfald, der er blevet henlagt som familietragedier eller selvmord.

Derfor vakte sagen fra Vladivostok opsigt i sĂĄvel Rusland som USA og Vesteuropa.

Mystikken breder sig

Opsigten blev ikke mindre, da det russiske medie Baza, der er kendt for at have gode kilder i politiet, kunne fortælle, at omstændighederne ved dette dødsfald nok også fortjente et kritisk eftersyn.

Ifølge Bazas oplysninger hørte en vagthavende officer på flådeakademiet skud fra Vadim Boykos kontor, kort efter at obersten var ankommet til skolen for at arbejde onsdag 16. november.

Officeren løb ind på kontoret og fandt Vadim Boykos lig siddende i en stol med flere skudhuller i brystet.

- PĂĄ gerningsstedet fandt politiets efterforskere fem patronhylstre og fire Makarov-pistoler. De lokale medier skriver, at det var et selvmord, men sĂĄ har obersten altsĂĄ skudt sig selv fem gange i brystet, skrev Baza.

Ifølge mediets oplysninger havde familiefaren Vadim Boyko heller ikke efterladt noget afskedsbrev til sin hustru og to børn.

At en mand kan begĂĄ selvmord med fem skud i brystet, vakte ikke kun undren pĂĄ sociale medier.

Vadim Boykos enke synes også, at det er sært.

Klagen til Putin

Enken hedder Julia Boyko, og hun har netop skrevet et åbent brev til Ruslands præsident, Vladimir Putin, hvor hun beklager sig over omstændighederne omkring ægtefællens død.

- Kære Vladimir Vladimirovitj. Jeg henvender mig til dig som den øverstbefalende for Ruslands væbnede styrker for at forsvare min på tragisk vis afdøde mands ære og værdighed, indleder Julia Boyko sit brev, der er offentliggjort af flere russiske medier – for eksempel her.

Mediet Baza har været i kontakt med Julia Boyko, og hun bekræfter, at hun er afsender på brevet.

Julia Boyko skriver til Vladimir Putin, at hun ønsker, at præsidenten personligt skal stå i spidsen for efterforskningen af Vadim Boykos død, som ifølge hende altså ikke er et selvmord.

Hun fortæller samtidig, hvad der efter hendes bedste overbevisning er foregået på flådeakademiet i Vladivostok.

Ifølge Julia Boyko fik hendes mand nemlig pålagt en nærmest umulig opgave, da han blev sat i spidsen for mobiliseringen af russiske mænd til krigen i Ukraine.

Den 44-årige obersts mænd skulle sørge for modtagelsen af de mobiliserede og sørge for, at de blev udrustet, indkvarteret og sendt videre.

Problemerne melder sig

Lige fra Vadim Boyko fik opgaven 16. september, viste det sig at være en svær opgave.

- Det var mange år siden, at de mobiliserede mænd havde tjent i militæret. Mange havde svært ved at vænne sig til den nye virkelighed og til at opretholde disciplin. Derfor var slåskampe og misbrug af alkohol ikke ualmindeligt, skriver Julia Boyko i sit brev.

Arbejdet havde også personlige omkostninger, for obersten havde ifølge Julia Boyko slet ikke ansatte nok til at løse opgaven.

- Oberst Boyko tilbragte stort set ingen nætter hjemme, men han beklagede sig ikke over opgaverne. Han gjorde alt, hvad han kunne for at løse opgaverne, skriver hun.

Men ifølge Julia Boyko fik hendes mand ingen støtte fra sine overordnede.

- Cheferne foretrak at distancere sig fra alle problemer. Det begyndte at gĂĄ op for Vadim, at de langsomt, men sikkert var begyndt at udpege ham som skurken, der var ĂĄrsag til alle fejl og mangler, skriver hun.

Vadim Boyko fik nu også ansvaret for det militærudstyr, der skulle sendes til krigen i Ukraine.

- Det var ikke muligt at udføre kampmissioner med den slags udstyr, skriver hun.

Familien så ikke meget til ham, for Vadim Boykos arbejde med udstyret foregik uden for byen, og Vadim Boyko tabte sig ifølge enken omkring 15 kilo.

Henrettelse af sig selv

Chefen for flådeakademiet, kontreadmiral Oleg Zhuravlev, modarbejdede ifølge Julia Boyko hendes mand, og pludselig blev der indledt en efterforskning af hans håndtering af mobiliseringen.

- Inspektørerne informerede oberst Boyko om, at han kunne imødese et krav på over 100 millioner rubler (11,5 millioner kroner) for skader på statens ejendom, og at der ville blive indledt en kriminalsag, hvor han ville blive stillet til ansvar, skriver Julia Boyko.

I sit brev til Vladimir Putin skriver hun, at de omstændigheder vedrørende Vadim Boykos død, der fremgår af russiske medier, ikke er helt korrekte.

Han sigtede ikke efter hovedet, og han forsøgte ikke at afslutte tingene så hurtigt som muligt

Julia Boyko, enke

Ifølge Julia Boyko døde hendes mand ikke på sit eget kontor, men inde hos admiral Oleg Zhuravlev.

- Ja, han gik ind på chefens kontor, ikke sit eget, som mange ellers skriver på sociale medier. Han satte sig i chefens stol og affyrede angiveligt fem skud mod sig selv med sit tjenestevåben. Han sigtede ikke efter hovedet, og han forsøgte ikke at afslutte tingene så hurtigt som muligt, skriver hun.

Dernæst fortæller enken Vladimir Putin, at hun har svært ved at tro på, at hendes mand begik selvmord på den måde i chefens kontorstol.

- Hvis dette tragiske dødsfald blev udført med Boykos egne hænder – hvilket efterforskningen stadig mangler at bevise – så er det formentlig den første sag af sin slags i Rusland: "Henrettelse af sig selv", skriver hun.

I stedet mener Julia Boyko, at hendes mand er blevet offer for en sammensværgelse.

- Han forsøgte tydeligvis at henlede de russiske myndigheders opmærksomhed på, at der er et problem, og at der må gøres noget. Fædrelandet er i fare, skriver hun.

Hvad Vladimir Putin vil gøre ved det, har vi endnu til gode at se.