Udland

Kritik rettes mod Irans leder fra opsigtsvækkende side

Mens Farideh Moradkhani er anholdt i Iran, har hendes bror delt en video, hvor hun kritiserer ayatollahen, hendes egen onkel.

- Død over diktatoren, råbte flere vrede demonstranter, da de 16. september var samlet foran Kasra-hospitalet.

Kort tid forinden var nyheden sluppet ud om, at den 22-årige kvinde Mahsa Amini var død i det iranske moralpolitis varetægt – anholdt for ikke at bære sit tørklæde i henhold til reglementet.

Siden da har protesterne i mere end ti uger sat Iran på den anden ende, og vrede demonstranter kræver, at landets ultrareligiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, opgiver sit jerngreb om Iran.

Nu høres utilfredsheden også fra Khameneis egen familie.

Hitler og Mussolini

Farideh Moradkhani er niece til det magtfulde religiøse overhoved. Hun er anholdt, men i mellemtiden har hendes bror, Mahmoud Moradkhani, delt en video, hvori hun opfordrer det internationale samfund til at vende ryggen til det iranske regime.

- Regimet er ikke loyalt over for nogen af sine religiøse principper og kender ikke andre love eller regler end magt, siger hun og nævner Khamenei i flæng med diktatorer som Mussolini, Hitler, Ceaușescu, Gaddafi og Saddam Hussein.

Farideh Moradkhani er i Iran en velkendt menneskerettighedsaktivist. Onsdag i forrige uge blev hun anholdt efter at have henvendt sig til den iranske anklagemyndighed efter en stævning.

Flere end 2000 iranere er tiltalt i forbindelse med demonstrationerne, og de første dødsdomme er ifølge regimet blevet afsagt.

I midten af november blev en unavngiven person dømt for at have sat ild til en regeringsbygning og for at være "en fjende af gud", hvilket regnes for en de værste forbrydelser, man kan begå.

20. november var seks personer idømt dødsstraf.

Kendte iranere kritiserer styret

I videoen fordømmer Farideh Moradkhani det gejstlige lederskabs "åbenlyse undertrykkelse" af iranere, og at det iranske folk er blevet "alene" i sin kamp for frihed.

Hun er ikke alene om den kritik.

Video: Silas Ferré Steiner

I de seneste uger har flere kendte iranere taget bladet fra munden i hård – og ikke ufarlig – kritik af ayatollah Ali Khamenei og styret.

Ifølge Al Jazeera blev to kvindelige skuespillere 20. november anholdt efter at have filmet sig selv uden tørklæde. Søndag bekræftede anklagemyndigheden i Iran, at en 38-årig rapper, Toomaj Salehi, var blevet anholdt for "korruption på jorden" efter at have udvist støtte til demonstranterne.

Ved fodboldverdensmesterskabet i Qatar nægtede tilsyneladende samtlige iranske spillere at synge med på nationalsangen forud for kampen mod England.

Holdets anfører, Ehsan Hajsafi, gav i utvetydige vendinger sin støtte til det iranske folk:

- De skal vide, at vi er med dem, og at vi sympatiserer med dem, sagde han.