Israelske journalister får hård medfart i Qatar

Talrige udfald mod tv-journalister er stor overraskelse for israelere. De er ikke så velkomne i den arabiske verden, som de troede.

Til stort ubehag og overraskelse er det op gået for israelske journalister og deres seere, at de ikke er særligt populære eller særligt velkomne blandt lokale og tilrejsende arabiske fans ved VM-slutrunden i Qatar.

Særligt korrespondenten Moav Verdi fra den statslige tv-station KAN har mødt modstand under sin rapportering fra VM.

- Der er Palæstina, der er ikke noget Israel. Du er ikke velkommen her, råber en saudiarabisk mand i et klip til korrespondenten, der vifter afværgende med hånden.

Israelere skubbes og antastes

I den arabiske verden har Israel kun fulde diplomatiske forbindelser med få lande, og normalt tillader Qatar ikke israelere at rejse ind.

Efter krav fra det internationale fodboldforbund FIFA har landet gjort en undtagelse under VM-slutrunden. Dermed har israelske tv-stationer fået en sjælden mulighed for at besøge landet.

Men som de udsendte korrespondenter har erfaret, er dørene nok åbne, men armene er ikke ligefrem slået ud til omfavnelse.

- De bliver antastet, skubbet og anklaget for at være børnemordere. Det er ikke behageligt at være der, og de føler sig ikke velkomne, siger TV 2s journalist i Israel, Jotam Confino, der følger dækningen i de israelske medier.

I et andet klip forsøger Moav Verdi at få et interview med en butiksindehaver, men da han finder ud af, at han er på vej i fjernsynet i Israel, bakker han ud.

- Vi er fra den statslige kanal i Israel, præsenterer den israelske journalist sig.

- Fra Israel? spørger butiksejeren undrende, inden han vender sig væk.

"Død over Israel"

I andre klip bliver fodboldtilhængere vrede, da det går op for dem, at israelsk tv er til stede, og nogle enten skælder ud eller begynder at råbe ”Palæstina” på arabisk eller ”Død over Israel” på farsi.

Israel har for nylig har underskrevet aftaler, der skal normalisere forholdet med De Forenede Arabiske Emirater, Sudan, Marokko og Bahrain, og det kan have givet den israelske offentlighed en ide om, at de nu var blevet gode venner, siger Jotam Confino.

- Men en ting er, hvad de arabiske ledere gør. Noget andet er, hvad folk synes, og der må man erkende, at der er vildt meget modstand mod Israel og dets behandling af palæstinenserne.

Den ubehagelige overraskelse har dels fornyet en løbende israelsk debat om antisemitisme i den arabiske verden, dels fået seere til at vende sig mod VM, fortæller han.

- Alle taler om det. De er vildt vrede, og mange siger, at de ikke gider se VM, hvis ikke israelere kan få lov at være i fred, siger Jotam Confino.

TV 2 har været i kontakt med en af de israelske journalister i Qatar, men han ønsker ikke at udtale sig.

- Jeg foretrækker ikke at tale om det her. Jeg er virkelig træt af den historie allerede, siger han.

Iranere omfavner israeler

Et enkelt lyspunkt for udsendte israelere var imidlertid modtagelsen af iranske fans, der i stedet for at råbe og skælde ud valgte at iklæde den israelske reporter iranske farver og fanudstyr.

Ifølge Jotam Confino er det lige det, den israelske regering har drømt om. De prøver at sætte lighedstegn mellem den utilfredshed med præstestyret, som lige nu får tusinder af iranere på gaden i Iran, og Israels utilfredshed med samme regime.

Set udefra er der stor forskel på israeleres og iraneres vrede mod præstestyret, men for den israelske drøm om et venligtsindet nabolag gør det ikke noget.

- Man siger: Se, iranerne er ikke bare ayatollaher. Det er almindelige mennesker, der gerne vil have et normalt forhold til os, siger Jotam Confino.