Udland

Det ekstreme er blevet almindeligt i mit italienske paradis

Italien har set en dramatisk vækst i antallet af ekstreme vejrbegivenheder. Omkring 40 er i år døde i ulykker, der grunder sig i klimaforandringer.

Han havde kælenavnet Gio. Han var 22 dage gammel. Hans fulde navn var Giovangiuseppe Di Minico.

Han er et af de foreløbig otte bekræftede dødsofre efter det tragiske jordskred på ferieøen Ischia lørdag. Et uvejr ramte øens nordlige del med ekstremt voldsomme regnskyl.

En del af toppen af bjerget Epimeo rev sig løs i vandmasserne, og der dannede sig en mudderflod, der rev huse, træstammer, møbler, landbrugsmaskiner, busser og biler med sig hele vejen ned ad skråningen og noget endda hele vejen ud i havet.

I nogle af husene befandt familierne Monti og Di Minico sig. Unge familier med børn. Maria Teresa var seks år og blev søndag fundet livløs i sin pyjamas. Og lige ved siden af lå hendes bror Francesco på 11.

Flyttede efter jordskælv

Det seneste offer, der blev fundet omkommet mandag, er deres storebror Michele på 15 år.

I nærheden på bjerget boede Maurizio og Giovanna. De var i begyndelsen af 30’erne og havde ved et jordskælv for fem år siden mistet deres hjem.

De naturlige kanaler og baner, som vand og mudder kunne være flydt igennem, var blokeret af huse, skure, garager og andet

De havde derfor valgt at søge længere op ad skråningen, så de kunne få et større hus med urtehave og et ekstra værelse, der skulle bruges til det barn, de havde planlagt, og som blev født for ganske få uger siden. De er alle tre gået bort nu.

Varm oktober

Det er ikke længere siden end i sidste måned, at jeg var på en af mine små miniferier til Ischia, den grønne ø ud for Napoli, som ligger et par timer fra Rom med tog og flyvebåd. Alt virkede som altid så fredfyldt og smukt.

Oktober måned var varmere end normalt i år, solen skinnede fra en skyfri himmel, og man kunne stadig bade. Både i havet og i de varme kilder, øen er berømt for i hele verden, og som jeg elsker.

Jeg sugede det sidste af sommeren til mig, jeg nød de varme termiske bade i fulde drag, spiste sæsonens sidste fuldmodne tomater og købte lokale kager og brød med hjem.

"Bjerget styrtede sammen"

Minder om Ischia har jeg mange af, men de sidste er så friske, at de fik chokket over det dødbringende jordskred, der ramte øen lørdag, til at ramme ekstra hårdt. Jeg kunne ikke tro mine egne øjne, da de første billeder og optagelser af rædselsscenerne kom frem.

Endnu et ekstremt uvejr havde lagt Italien ned, og denne gang på min paradisø. En kæmpestor mudderflod var blevet udløst af vilde regnmængder – 126 millimeter regn på seks timer – over øens nordlige del.

Når helvede bryder løs, og naturen dræber, bliver folk magtesløse og lammede. Folk på Ischia har fortalt om, at “bjerget styrtede sammen”, og at alt blev til kaos på ganske kort tid. Klimaforandringerne har i de senere år vist sig tydeligere og tydeligere i et land, der i forvejen er skrøbeligt og har en historie spækket med naturkatastrofer.

40 døde af klimaekstremer

Men varme, tørke, ekstreme regnskyl, “vandbomber”, orkaner, tornadoer og så videre bliver hyppigere og hyppigere, og både den italienske præsident, Sergio Mattarella, og tidligere ministerpræsident Mario Draghi har talt højt om det i 2022.

Cirka 40 italienere har foreløbig måttet lade livet i ulykker, der kan spores til klimaforandringer. Blandt andet midt i sommer ved en gletsjerulykke i Alperne, i september, hvor en syndflod ramte regionen Le Marche, og nu igen.

Ifølge Skytg24 har der i 2022 været 27 procent flere ekstreme meteorologiske hændelser end i hele 2021.

Syndsforladelse i stedet for tilladelse

Men selvom der sørges, og selvom de utrættelige mænd og kvinder fra det civile beredskab, Protezione Civile, brandfolk og frivillige stadig leder i muddermasserne efter de sidste savnede, melder mange spørgsmål sig om skyld og ansvar.

Ifølge Skytg24 og La Repubblica er der de senere år søgt og opnået såkaldt condono til 28.000 bygninger. Det betyder “eftergivelse af straf” eller en form for bygge-syndsforladelse mod et ofte beskedent beløb.

Det vil med andre ord sige, at tæt på halvdelen af alle bygningerne på øen har været opført uden eller med kun delvis autorisation. Det betyder, at der formentlig ikke har været givet tilladelser til at bygge bestemte steder, med visse materialer og med uautoriserede, nærmest hjemmelavede metoder.

Kaptajn bor ulovligt

En pensioneret kaptajn, Giovanni Di Iorio, siger til avisen La Stampa, at han bor i et ulovligt hus, at han har ofret alt for stedet, og at han har i sinde at vende tilbage dertil, så snart der er ryddet op.

- Hvordan skulle jeg kunne forlade mit hus? Det har ikke lidt skade. Hvis jeg mistede det, ville jeg miste hele meningen med livet, siger han.

Kaptajnen indrømmer, at hans hus ikke burde ligge, hvor det gør, at det har for mange rum, er forkert bygget, og at hans garage også er ulovlig. Som La Stampa skriver, er det ikke svært at finde folk på øen, der er i samme situation som ham, eftersom det jo nærmer sig halvdelen af alle indbyggere.

Ekstremerne er almindelige

Jeg ringede i går til en taxachauffør, jeg kender på Ischia. Vincenzo. Hans stemme var spag og mærket af de frygtelige dage, han og hans venner, familie og bekendte gennemlever.

Han kendte ofrene, for “alle kender hinanden her”, og siger uden tøven, at vejret bliver værre og værre, at varmen har været uudholdelig i år, og at der har manglet regn. Lige indtil der pludselig kom så meget, at det udløste en katastrofe. Fra den ene yderlighed til den anden. Ekstremerne er blevet det almindelige.

Ignorerede advarsel

Dagen før det voldsomme jordskred i lørdags var der blevet advaret om stor risiko for ulykker. Blandt andet havde en tidligere borgmester fra Ischia udsendt over 20 varselsmails til relevante myndigheder, men ingen tog hverken den “orange alarm” fra vejrcenteret eller mails tilpas alvorligt.

Der blev ellers decideret rådet til evakuering af lige netop dette højrisikoområde, hvor mudderfloden hærgede umiddelbart efter.

Der er blevet bygget ulovligt, forkert og for meget. De naturlige kanaler og baner, som vand og mudder kunne være flydt igennem, var blokeret af huse, skure, garager og andet. Ingeniører, teknikere, miljøfolk, geologer og andre har advaret om dette i årevis, men med en uskreven lov eller snarere skik blev “condono-kulturen” herskende.

Med tavshed og samtykke gik livet videre, indtil det for 12 personer lige pludselig blev revet væk.

I de næste dage er der nye varsler om uvejr.