Udland

Her bliver BBC-journalist anholdt i Kina "for at undgå coronasmitte"

Journalisten var på arbejde for at dække protesterne i Shanghai, da han ifølge sin arbejdsgiver blev overfaldet og tilbageholdt.

I Kina spreder demonstrationerne mod landets hårde coronarestriktioner sig nu til flere storbyer.

Søndag var der blandt andet protester og sammenstød mellem politi og demonstranter i Kinas største by, Shanghai.

Så vidt vi har fået oplyst, er BBC’s gengivelse usand

Zhao Lijian, talsmand i det kinesiske udenrigsministerium

I forbindelse med protesterne blev BBC-korrespondent Ed Lawrence overfaldet og tilbageholdt af politiet. Det oplyser det britiske statsmedie.

Herunder ses optagelser af episoden, der fandt sted, mens Ed Lawrence dækkede protesterne for BBC.

BBC siger, at dets korrespondent i Shanghai blev anholdt under demonstration og slået og sparket af politiet. Video: TV 2 NEWS

For hans egen skyld

Det britiske medie oplyser, at korrespondenten var akkrediteret, og at de ikke har fået nogen troværdig forklaring på, hvorfor han blev tilbageholdt.

- Det er meget bekymrende, at en af ​​vores journalister blev angrebet på denne måde, mens han udførte sine opgaver, skriver BBC i en udtalelse og tilføjer:

- Vi har ikke fået nogen officiel forklaring eller undskyldning fra de kinesiske myndigheder bortset fra en påstand fra de embedsmænd, som senere løslod ham, om at de havde anholdt ham for hans egen skyld, så han ikke blev smittet med covid i menneskemængden. Vi anser ikke dette for en troværdig forklaring.

Kinas udenrigsministerium afviser, at politiet forsøgte at forhindre BBC-journalisten i at udføre sit arbejde.

- Vi har set BBC’s udlægning af hændelsen. Så vidt vi har fået oplyst, er BBC’s gengivelse usand. Ifølge myndighederne i Shanghai havde den pågældende journalist ikke oplyst, hvem han var. Han viste ikke sit udenlandske pressekort, siger Zhao Lijian, talsmand i det kinesiske udenrigsministerium.

Det er historisk, siger korrespondent

De landsdækkende protester i Kina er historiske og lige præcis det, den kinesiske regering frygter allermest. Det fortæller TV 2s asienkorrespondent, Christina Boutrup:

- Vi har ikke set sådan en landsdækkende protest og bevægelse i Kina i årtier. Det er altid lokale oprør, lokal utilfredshed med korruption, lokal forurening og fabrikker, hvor forholdene ikke er i orden.

- Vi har også set demonstranter brænde regeringskontorer af op gennem 00’erne, men i Xi Jinpings Kina er det meget sværere, fordi der bliver slået benhårdt ned på enhver form for oprør.

- Men nu ser vi altså, at folk er utilfredse med det samme. Nemlig de hårde og umenneskelige coronarestriktioner, og oprøret har nu bredt sig til stort set samtlige provinshovedstæder i Kina, fortæller Christina Boutrup.

Protester har spredt sig efter dødsbrand

Protesterne mod styrets skrappe måde at bekæmpe covid-19 begyndte i byen Urumqi efter en dødsbrand torsdag, hvor mindst ti mennesker omkom.

Folk brændte angiveligt inde, fordi coronarestriktioner var skyld i, at de ikke kunne forlade deres hjem.

Kina har valgt at isolere alle områder, hvor der opstår nye tilfælde af covid-19.