Udland

Er Kina "på samme planet som Qatar"? Corona tvinger Kina til at censurere VM i fodbold

Kinas censursystem er på overarbejde, og det er blevet sværere for det kommunistiske styre at kontrollere, hvad indbyggerne ser.

Tænder man for VM i fodbold fra Kina, ser det noget anderledes ud end i resten af verden.

Kina censurerer nemlig de store flokke af publikum væk fra tv-billederne, så de i stedet klipper over til nærbilleder af trænere og spillere, når alle andre seere ser mennesker stå tæt på tribunerne uden mundbind.

Det viser en video delt på Twitter af Bill Birtles, som er østasienkorrespondent for australske ABC News.

- Jeg troede, det var bullshit, at Kinas regerings-tv censurerede billeder af fans ved VM på grund af coronaprotester derhjemme. Men det er sandt. (...) CCTV undgår nærbilleder af publikum, skriver Birtles på Twitter.

Et våben i det kinesiske styres forsøg på at fastholde den ekstremt restriktive coronapolitik, som i øjeblikket har sendt tusinder af kinesere på gaden i sjældent sete protester.

Ifølge TV 2s asienkorrespondent, Christina Boutrup, er videoerne fra VM blot ét af utallige forsøg fra det kinesiske styre på at censurere omverdenen.

- Det viser, hvor langt man er villig til at gå for at styre fortællingen om, at Kina har klaret pandemien langt bedre end Europa og USA, siger hun.

Er Kina på samme planet som Qatar?

Næsten tre år efter pandemiens start fører Kina stadig en stram nultolerancepolitik med hårde restriktioner, udgangsforbud og massetests. I adskillige byer er folk blevet sat i tvungen karantæne, hvor dørene er blevet barrikaderet, og nogle borgere har haft svært ved at få adgang til medicin og mad.

Torsdag aften kulminerede utilfredsheden så, da en brand brød ud i et bygningskompleks i byen Urumqi i den vestlige Xinjiang-provins i Kina. Ti personer døde i branden, og det har fået flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om coronarestriktioner var skyld i, at brandbilerne ikke kunne komme hurtigt nok frem. Det har fået utilfredsheden til at vokse.

Og ifølge nyhedsbureauet Reuters skabte de få billeder, der er sluppet ud fra fodboldfejringer i resten af verden, da også undren hos nogle kinesiske borgere.

Min største takeaway fra at se VM: Ingen bærer en maske, og ingen er bange for pandemien!

En bruger ved navn Wang på mediet Weibo

Tirsdag blev der delt et åbent brev på beskedtjenesten Wechat, der satte spørgsmålstegn ved landets covid-politik og spurgte, om Kina var "på samme planet" som Qatar. Brevet gik viralt tirsdag, før det efter kort tid blev slettet.

- Min største takeaway fra at se VM: Ingen bærer en maske, og ingen er bange for pandemien! skrev en Weibo-bruger ved navn Wang ifølge Reuters.

- Hvor længe vil politikerne holde os i lockdown? Er vi ikke den samme art som dem fra resten af ​​verden? Lukker vi hele landet af fra verden nu? lød det også ifølge mediet.

Kinas censurapparat er på overarbejde

Kina har et af de mest omfattende censurapparater i verden. De har mennesker ansat til at granske nettet for, hvad der foregår i chatrum, dertil avancerede algoritmer og kunstig intelligens, der identificerer, når der deles noget imod styrets "regler".

Derfor er det også opsigtsvækkende, at det overhovedet har været muligt at arrangere demonstrationerne, og at så meget er sluppet ud, fortæller Christina Boutrup.

- Hele Kinas censurapparat er på overarbejde og kan ikke følge med. Det er så massivt, hvor mange der taler om det her, forklarer hun.

Bare du klikker på et enkelt kritisk opslag, kan du næsten komme i problemer

Christina Boutrup, TV 2s asienkorrespondent

Modsat under det arabiske forår, hvor en stor del af protesterne blev mobiliseret over sociale medier, står kineserne i en mere udfordret situation.

- Det forsvinder lynhurtigt fra nettet, men folk når at fotografere det, og så foregår det som et kædebrev, hvor folk fra mund til mund fortæller, hvor de mødes, siger hun og peger på, at det kan være ekstremt farligt.

- Bare du klikker på et enkelt kritisk opslag, kan du næsten komme i problemer, siger Christina Boutrup.

Mest restriktive coronapolitik

Christina Boutrup har mange gange oplevet demonstrationer i Kina, men hver gang har det været lokale og mindre demonstrationer. Nu protesterer de om det samme i hele Kina, og på gaderne lyder tilråb som "ned med kommunistpartiet" og "ned med præsident Xi".

- Det ville være utænkeligt for bare få dage siden i Kina, siger hun.

Ifølge de officielle tal har der blot været lidt over 5000 coronadødsfald i Kina, og det har styret brugt til at hævde, at de har håndteret pandemien rigtigt.

Folk har ikke længere noget håb om, at Kina kan åbne igen

Christina Boutrup, TV 2s asienkorrespondent

I 2021 erklærede Kinas præsident, Xi Jinping, landets nul-coronastrategi for et bevis på styrets overlegenhed. De seneste dage har dog peget i en anden retning.

Xi Jinping har bragt sig i en svær situation ved at være personlig afsender på styrets coronapolitik, påpeger Boutrup.

- Problemet er, at hvis der sker uhensigtsmæssige ting eller fejl, så vil pilen pege tilbage på ham, og det gør den nu, siger hun.

Men Christina Boutrup peger også på, at Kina lige nu har bragt sig i en situation, der er tæt på umulig at løse. De kan ikke åbne op for landet, for deres sundhedsvæsen er i forvejen så hårdt presset, og mange af de 80+-årige er ikke vaccineret.

Asienkorrespondenten peger på, at den kompromisløse håndtering af coronaen og demonstrationerne nu får styrets fortælling til at krakelere.

- Folk har ikke længere noget håb om, at Kina kan åbne igen. Det er en af grundene til, at folk protesterer nu, for der er ingen exitplan, siger hun.