Spirende oprør i Beijing: - Det begynder at ligne en bevægelse, siger korrespondent
Kineserne er ved at have fået nok af tre år med de mest restriktive coronarestriktioner, og nu ulmer protesterne i flere større byer.
Lange karantæner, omfattende nedlukninger og en hårdhændet behandling fra politi og myndigheder.
Det har nu fået protester og oprør til at ulme i en række kinesiske byer, hvor befolkningen har fået nok og åbenlyst lufter deres frustration mod styret, skriver CNN.
Både Beijing og Shanghai er steder, hvor utilfredsheden har fået stemme, og det er i sig selv et særsyn i et land, hvor man retter ind.
- Det begynder at ligne en bevægelse, siger TV 2s korrespondent Christina Boutrup om de protester, hvor især yngre studerende har vist sig på gaden i ellers sjældne konfrontationer med politiet.
Den amerikanske forfatter og journalist Ian Bremmer udgav tidligere på året bogen 'The Power of Crisis' om de politiske kriser, pandemien har medført globalt og lokalt.
Han følger nu udviklingen i Kina og konstaterer, at grænsen er ved at være nået for mange kinesere.
- Folk har fået nok af Xi Jinpings nultolerance over for covid, og det er første gang, man ser det, skriver Bremmer på Twitter.
Protester fortsætter i Beijing
Billederne af borgere i Beijing, der af egen drift river en karantænevæg ned, er blot en af flere manifestationer, som er sivet ud fra 'Riget i Midten'.
Også nyhedsmediet CNN's udsendte, Frida Ghitis, beretter om vrede fra civilbefolkningen.
- De rasende protester fortsætter i Beijing, skriver hun på Twitter, hvor der også er lagt et videoklip ud.
Andre steder som i Shanghai nøjes folk med at gå på gaden med et papir, hvor der slet og ret står: "I ved, hvad jeg mener".
Bruger symboler
Udover protester på gaden er kineserne også kreative på internettet.
Christina Boutrup fortæller, at mennesker over hele Kina deler deres sympati med borgerne i Xinjiang-provinsen på de sociale medier ved blandt andet at bruge særlige symboler.
- Den kinesiske regering har selvfølgelig gjort alt, hvad de kan for at slå det her ned, men de kinesiske internetbrugere er meget kreative. Det vil ikke stoppe. Folk er meget utilfredse, siger Christina Boutrup.
Kina er den sidste større økonomi, der holder fast i en nultolerancepolitik over for coronavirus.
Landet har gennem pandemien slået hårdt ned på selv mindre smitteudbrud og gennemført strenge nedlukninger, hvor man ofte har barrikaderet hele boligkomplekser og sat lås på døren udefra, så beboerne ikke har kunnet gå ud af deres dør.
Baggrunden for protesterne er dels opstået i kølvandet på, at ti mennesker har mistet livet i en brand, som opstod i et bygningskompleks. Dels et udtryk for, at folk er ved at få nok af Kinas officielle coronapolitik.
Fredag gik kinesere på gaden efter en brand i byen Urumqi i den kinesiske Xinjiang-provins.
Fra brugere på sociale medier lyder der beskyldninger om, at de døde ikke kunne slippe væk på grund af en nedlukning i bygningen, som stod i brand. Den påstand har byens myndigheder dog afvist.
Mindes de døde
I Shanghai mødtes borgere lørdag aften for at mindes de døde i Ürümqi.
Det udviklede sig tidligt søndag til en protest.
- Ophæv nedlukningen i Ürümqi, ophæv nedlukningen i Xinjiang, ophæv nedlukningen i hele Kina, råbte en folkemængde i videoer, der nu deles på sociale medier.
Kina er for tiden inde i en ny coronabølge. Tallene er meget lave set i et globalt lys, men har alligevel fået myndighederne til at skride ind flere steder med restriktioner.
- Det gør de, fordi de stadig frygter, at sundhedsvæsenet kan bryde sammen, siger Christina Boutrup, som vurderer, at kineserne sukker efter lys i pandemiens formørkede tunnel.
- Hvis bare de vidste, at der var en plan for exit, og at samfundet så ville vende tilbage til en form for normalitet, men det eneste, de ved, er, at regeringen holder fast i sin nultolerance.