Rusland invaderer Ukraine

Putin mødt af protester på nettet på mors dag

En aktivistgruppe af russiske mødre har i anledning af Mors Dag startet en underskriftindsamling. De kræver nu, at Rusland trækker styrker hjem.

Søndag 27. november er Mors Dag i Rusland.

Vi er imod, at vores sønner, brødre, mænd og fædre deltager i dette

Fra mødrenes indsamling på siden Change.org

Og netop dén anledning har en gruppe russiske soldatermødre nu udnyttet til at indsamle underskrifter online. De kræver ifølge CNN, at styret i Kreml trækker russiske styrker ud af Ukraine og lader soldaterne komme hjem til deres familier i Rusland.

Det er den russiske aktivistgruppe 'Feminist Anti-War Resistance', der står bag underskriftindsamlingen, som i skrivende stund er nået op på flere end 3100 underskrivere.

Målet er ifølge indsamlingshjemmesiden Change.org at nå op på mindst 5000 underskrifter, for da er "sandsynligheden for, at lokale nyhedssider samler historien op større", lyder det.

Familier må selv betale for skudsikre veste

Ifølge mødrene bag indsamlingen bliver de russiske soldater indsat i krigen med det ene formål at dø, ligesom de bliver sendt til nabolandet helt uden grej, lyder det.

- I mange regioner bliver de mobiliseredes familier nødt til selv at samle grej til deres mænd, som bliver sendt i døden, og de skal selv betale for det hele, selv skudsikre veste. Hvem vil sikre de familier, der mister deres forsørgere? Vi kender selv svaret: Anstrengelserne bliver endnu en byrde på mødrenes i forvejen tunge skuldre.

De russiske mødre beskriver desuden sig selv som værende "dybt bekymrede" for det, der foregår i Ukraine:

- Vi er imod, at vores sønner, brødre, mænd og fædre deltager i dette. Jeres pligt er at beskytte mødre og børns frihed og rettigheder, og I burde ikke vende det blinde øje til alt det her, står der videre.

Endelig lyder det fra aktivistgruppen, at de "kun ønsker at leve i fred og harmoni" de to lande imellem.

Putin anklages for fupmøde med håndplukkede mødre

Mødrenes underskriftindsamling kommer, efter præsident Putin fredag blev anklaget for at have afholdt et falsk teselskab med 17 "håndplukkede mødre", der viser deres opbakning til krigen i Ukraine.

Her bød præsidenten på te og småkager, mens han lyttede til mødrene og begræd deres tab under krigen.

Der gik dog ikke længe, før en række bevægelser bestående af russiske mødre såede kritik af mødet, der ifølge dem var orkestreret af Kreml. Det gælder eksempelvis Komiteén for soldatermødre i Rusland og græsrodsbevægelsen Rådet for Mødre og Hustruer, der ikke var inviteret med til mødet.