Østat på vej mod oversvømmelse har plan for særlig genopstandelse
Tuvalu er ikke det eneste land, som vil genskabe sig selv virtuelt.
På grund af klimaforandringerne er det lille ørige Tuvalu i Stillehavet så småt ved at forsvinde under havoverfladen.
Det betyder, at befolkningen vil blive tvunget til at forlade deres hjemland, som ifølge premierminister Kausea Natano vil blive opslugt af havet, når vi når det næste århundrede.
Men nu har østaten fundet en mulig løsning på, hvordan de kan bibeholde deres særlige kultur og historie.
Under FN's klimatopmøde COP27 i sidste uge i Sharm el-Sheikh i Egypten lød det fra Tuvalus udenrigsminister, Simon Kofe, at landet har planer om at gendanne sig selv virtuelt.
- Vores land, vores hav og vores kultur er vores folks mest værdifulde formuer, og for at holde dem sikret mod skade, uanset hvad der sker i den fysiske verden, vil vi flytte dem til skyen, sagde han.
Altså vil det ikke være muligt for øboerne at besøge deres land fysisk, men det kan de i stedet gennem et såkaldt metavers – en parallel, virtuel verden i 3D, som man kan bevæge sig rundt i, holde arbejdsmøder i og socialisere med venner i.
Vil ikke give afkald på statsskab
Simon Kofe befandt sig dog ikke selv i Sharm el-Sheikh i Egypten under sin tale. I stedet talte han via video, hvor han stod på en virtuel ø, hvor man kunne se bølgerne skylle ind over vandkanten.
Han pointerede, at Tuvalu ikke vil give afkald på sin statsskab og maritime grænser, hvis det ikke længere er til at få øje på over vandoverfladen.
- Stykke efter stykke vil vi bevare vores land, give trøst til vores folk og minde vores børn og børnebørn om, hvad vores hjem engang var, lød det fra østatens udenrigsminister.
Lyttede ikke til appel
Også sidste år holdt Simon Kofe en tale ved klimatopmødet COP26 – denne gang ved kysten af Tuvalu, hvor han stod i vand til knæene.
Her appellerede han til, at verdens lande tager dristige og alternative midler i brug for at imødekomme klimaforandringerne.
- Vi anmoder om og kræver, at Global Net Zero-målet bliver nået i midten af århundredet, og 1,5 graders-målet holdes i live, sagde han.
Derudover kom han med en bøn om klimafinansiering, som skal gå til tabene og skaderne af klimaforandringer, og et ønske om mere ansvarlighed fra alle nationer.
Men ifølge Simon Kofe er der ikke blevet lyttet til hans appel.
- Siden COP26 har verden ikke handlet, og derfor har vi i Stillehavet måttet handle selv, fortalte han under årets klimatopmøde.
40 procent af hovedstad oversvømmes
Også den sydkoreanske hovedstad, Seoul, og østaten Barbados har tidligere sagt, at de vil oprette et metavers, skriver Reuters.
Tuvalu består af 9 øer og har en befolkning på omtrent 12.000 personer.
Når der er højvande, er omkring 40 procent af hovedstaden oversvømmet.