Udland

Store protester i Kina: - Bægeret flyder over, siger korrespondent

Kineserne løber en stor risiko, når de går på gaden, men efter tre måneders nedlukning har mange fået nok.

Fredag gik kinesere på gaden efter en brand i byen Urumqi i den kinesiske Xinjiang-provins.

Protesterne er opstået i kølvandet på, at ti mennesker har mistet livet i branden, som opstod i et bygningskompleks.

Og det er blevet dråben efter lang tids frustration for mange kinesere, fortæller TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup.

- Det har fået bægeret til at flyde over, fordi mange mener, det er fuldstændig meningsløst, at flere mennesker har mistet livet, simpelthen fordi brandvæsenet ikke kunne komme ind til bygningen, siger hun.

Barrikaderet boligkomplekser og låst dem udefra

En stor del af Xinjiang-provinsen har i tre måneder været lukket ned som følge af Kinas coronahåndtering.

Det er lidt vildt, at det lige præcis er her, hvor der er ekstrem overvågning og politicheckpoints overalt

Christina Boutrup, TV 2s Asien-korrespondent

Landet har gennem pandemien slået hårdt ned på selv mindre smitteudbrud og gennemført strenge nedlukninger, hvor man ofte har barrikaderet hele boligkomplekser og sat lås på døren udefra, så beboerne ikke har kunnet gå ud af deres dør.

- Mange af de her mennesker har siddet indespærret i tre måneder og var i forvejen presset til det yderste, fortæller Christina Boutrup og tilføjer:

- Nogle af dem mistede livet i branden, og det har altså fået sindene til at koge fuldstændig over. De kræver den her lockdown afsluttet.

Ifølge korrespondenten er det svært at vide, præcis hvor mange mennesker der fredag protesterede på gaden, men der meldes om tusindvis.

Udover protester på gaden er kineserne også kreative på internettet.

Christina Boutrup fortæller, at mennesker over hele Kina deler deres sympati med borgerne i Xinjiang-provinsen på de sociale medier ved blandt andet at bruge særlige symboler.

- Den kinesiske regering har selvfølgelig gjort alt, hvad de kan for at slå det her ned, men de kinesiske internetbrugere er meget kreative. Det vil ikke stoppe. Folk er meget utilfredse, siger Christina Boutrup.

Farligt at gå imod regeringen

Når kineserne går på gaden og protesterer, er det ikke uden risici, og Asien-korrespondenten bemærker, at protesterne foregår i Xinjiang-provinsen, som hun betegner som "det nærmeste, man kommer på en politistat".

- Det er lidt vildt, at det lige præcis er her, hvor der er ekstrem overvågning og politicheckpoints overalt, lyder det.

Af samme grund medbragte nogle af de protesterende kinesiske flag for at vise, at de ikke er imod nationen, men coronapolitikken.

- Det er alt for farligt at gå ud og se ud, som om man er imod regeringen.

Frygter at kaste landet ud i kæmpe krise

I Kina ser man i øjeblikket smittespredning med coronavirus i alle de store byer, og landet fører fortsat nultolerance over for smitteudbrud.

Spørgsmål er, om det kan fortsætte – og i så fald hvor længe.

En af årsagerne til, at folk er frustrerede i Xinjiang, er, at de mister deres levebrød, når de sidder derhjemme.

- Så kan de ikke passe deres lille bod med frugt eller deres job som bud, og så bliver de fuldstændig desperate, forklarer Christina Boutrup.

Hun peger på, at der dog ikke er noget, som tyder på, at den kinesiske regering ændrer sin politik på området.

For nylig blev den kinesiske præsident, Xi Jinping, genvalgt for en tredje periode, og under sin tale til partikongressen understregede han, at nultolerancen er den rigtige strategi for Kina.

Ifølge eksperter er det store problem for Kina, at den ældre del af befolkningen ikke er færdigvaccineret.

Desuden er sundhedssystemet i forvejen presset, og derfor skal der ikke meget til, for at det hele vælter.

- Så man er simpelthen bange for, at det kan kaste landet ud i en kæmpe krise, hvis man slipper virussen løs, siger Christina Boutrup.