Krigen i Ukraine

Vi har dræbt droneinstruktører, siger Ukraine og advarer Iran

Dronerne er på det seneste blevet brugt flittigt i angreb på kritisk ukrainsk infrastruktur.

Ukrainske sikkerhedsstyrker har dræbt flere iranske instruktører, som har hjulpet russerne med at betjene iranskproducerede såkaldte kamikazedroner af typen Shahed-136.

Det siger Oleksij Danilov, leder af Ukraines nationale sikkerheds- og forsvarsråd.

De var på vores territorium, og vi har ikke inviteret dem

Oleksij Danilov, leder af Ukraines nationale sikkerheds- og forsvarsråd

Han advarer samtidig styret i Teheran mod at sende nye rådgivere til Krim for at bistå russerne.

- De var på vores territorium, og vi har ikke inviteret dem. Når de samarbejder med terroristerne (russerne, red) og deltager i ødelæggelsen af vores nation, må vi dræbe dem, siger Oleksij Danilov ifølge The Guardian.

Ifølge Danilov er de iranske droneinstruktører blevet dræbt i en aktion på den ulovligt annekterede Krim-halvø.

Brugt i angreb på infrastruktur

USA har tidligere anklaget Iran for ikke kun at sælge dronerne til Rusland – men også at sende militærpersonale til Krim for at hjælpe russerne med at betjene dronerne.

Iran har hidtil afvist at have solgt Rusland dronerne, der på det seneste er blevet brugt flittigt i angreb på kritisk ukrainsk infrastruktur.

Dronerne er flere gange blevet filmet i luftrummet over Ukraine i forbindelse med angreb på blandt andet hovedstaden Kyiv.

Indrømmer "begrænset salg"

Men i starten af november krøb Irans udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian, til korset og indrømmede, at landet havde solgt droner til den russiske hær.

- Vi solgte et begrænset antal droner til Rusland flere måneder før krigen i Ukraine, lød fra udenrigsministeren.

Han afviste samtidig, at landet var fortsat med at levere dronerne til Rusland efter krigens begyndelse.

- Vestlige lande har skabt ballade om, at Iran har leveret missiler og droner til Rusland til brug i krigen i Ukraine – vi har ikke leveret missiler, lød det fra Hossein Amir-Abdollahian ifølge det iranske nyhedsbureau IRNA.

Mistænkt for at overmale droner

Både EU og Storbritannien har indført nye sanktioner mod Iran for at forsyne Rusland med kamikazedroner, der er blevet brugt i krigen i Ukraine.

Russerne kalder dronerne Geranium-2, men i Ukraine og Vesten er der bred enighed om, at det i virkeligheden er overmalede Shahed-136-droner fra Iran.

De kaldes kamikazedroner, fordi de er udstyret med sprænghoveder, der detonerer, når dronen rammer sit mål. De beskrives som en mellemting mellem et ubemandet fly og et krydsermissil, men er betydeligt billigere end krydsermissiler.

Rusland benægter, at dets styrker har brugt iranske droner til at angribe Ukraine.