Spionbrødre for retten i Sverige: - Den måske største spionsag, vi har haft

Fredag begynder retssagen mod to brødre mistænkt for grov spionage og for at have solgt hemmelige oplysninger til Rusland i en periode på ti år.

Den ældste bror har arbejdet i betroede stillinger både ved det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, og ved den svenske forsvarsmagt.

En mistænkt spion, en insider, en muldvarp

Mats Ljungqvist, kammeranklager

Den yngste bror er mistænkt for at have videreformidlet dokumenter, som storebroren har skaffet, til Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU, der blev oprettet under Sovjettiden.

Kryptiske anmærkninger om GRU, store værdier i både kontanter og guld og en person ved navn ”Rasski” indgår i de offentlige dele af forundersøgelsesprotokollen.

Fredag begynder retssagen mod de to brødre ved Tingsretten i Stockholm. De nægter sig begge skyldige.

- Det her kan være den største spionsag, vi har haft i Sverige, siger Thom Thavenius, som både har været analytiker ved det svenske sikkerhedspoliti og militær efterretningsofficer, i et interview med svenske YLE.

Sverige har ellers en historie af bemærkelsesværdige spionskandaler.

Under Den Kolde Krig blev det svenske flyvevåbens øverstkommanderende Stig Wennerström og efterretningsagenten Stig Bergling – som ifølge egne oplysninger ”blot” tjente 67.000 svenske kroner på opgaven – kendte navne efter at have udført spionage for Sovjetunionen.

Black Hawk-helikoptere over svensk forstad

Og så sent som tirsdag i denne uge blev et ægtepar i 60’erne med russisk baggrund pågrebet i en spektakulær operation i en forstad til Stockholm.

To Black Hawk-helikoptere fløj klokken 6 om morgenen ind over parrets villa, medlemmer af politiets indsatsstyrke firede sig ned og tog sig ind i huset igennem vinduer og en balkondør. Et minut senere var ægteparret tilbageholdt. Manden er mistænkt for grov spionage mod svenske interesser, mens hustruen er mistænkt for at have hjulpet til.

Men de kendte detaljer i sagen mod de to brødre kan vise sig at være om muligt endnu mere alvorlige.

Ifølge oplysninger til avisen Dagens Nyheter har den ældste bror på et tidspunkt arbejdet på Kontoret for Særlig Indhentning (KSI). Det er Sveriges nok mest hemmelige efterretningsorgan, hvor en af opgaverne er at rekruttere kilder og afhoppere fra andre landes efterretningstjenester.

Kan have kortlagt efterretningspersonale

Han skulle også på et tidspunkt have haft tilgang til en fuldstændig personaleliste over ansatte i det svenske sikkerhedspoliti.

- Hvis han har delt den med en fremmed magt, i det her tilfælde russiske GRU, som anklageren påstår, så er det jo potentielt farligt, siger den tidligere efterretningsanalytiker Thom Thavenius.

- Det gør det muligt for en udenlandsk efterretningstjeneste at kortlægge, hvem arbejder der og i værste fald, hvad personen laver, siger han.

800.000 om måneden GRU

Den mistænkte lillebror i et konfiskeret notat

De to brødre er svenske statsborgere. De er født i Iran, men vokset op i Uppsala.

Efterforskningen havde været undervejs ”igennem længere tid mod en mistænkt spion, en insider, en muldvarp,” sagde kammeranklager Mats Ljungqvist, da sagen mod de to brødre første gang blev kendt i offentligheden for to uger siden.

På det tidspunkt havde brødrene allerede siddet fængslet i et år.

Politiet slog til klokken 7 om morgenen 20. september 2021 og stoppede den ældste bror i en bil og pågreb ham. To måneder senere blev også lillebroren anholdt.

Et møde med ”Rasski”

I den kendte del af anklageskriftet fremgår det, at den ældste bror på 42 år har haft tilgang til ”meget følsomme dokumenter” på sin private computer. Og i forbindelse med at lillebroren blev pågrebet, skal han have forsøgt at destruere en harddisk, som senere blev fundet i en skraldespand i Uppsala-området.

Lillebroren skal ifølge anklageren også have foretaget omfattende pengetransaktioner med kontanter og guld. Mellem september 2016 og juli 2017 skal han have håndteret mindst 261.000 danske kroner i form af dollarsedler, som ifølge anklageskriftet kom fra en fremmed magt.

En del af bevismaterialet er også notater, som lillebroren har lavet. I notaterne nævnes en flugtrute, en ”backup-plan" og risikoen for længere fængselsstraf. Et møde med en person, som kaldes ”Rasski”, og den russiske efterretningstjeneste GRU bliver også nævnt.

- 800.000 om måneden GRU, står der blandt andet.

I et forhør har lillebroren afvist at have noget med den russiske efterretningstjeneste at gøre og forklaret, at GRU ”er en stavefejl, definitivt.”

Ekstra høj sikkerhed

Store dele af retssagen mod brødrene kommer til at foregå bag lukkede døre og kræver ekstra sikkerhedstiltag. Der vil blandt andet blive brugt særligt sikrede computere og mikrofoner, som er svære at aflytte.

At hemmelighedskræmmeriet er stort fra myndighedernes side, viser også et forsøg fra den svenske avis Dagens Nyheter på at få udtalelser om sagen fra en række tidligere chefer i de svenske efterretningstjenester.

- Jeg har intet at sige. Og jeg har intet at sige om, hvorfor jeg intet har at sige, svarede for eksempel Gunnar Karlson, som var chef for den militære efterretnings- og sikkerhedstjeneste (MUST) i årene 2012-2019.

Begge brødrene nægter sig skyldige i anklagerne mod dem. Retssagen mod dem er i første omgang berammet til at tage ti dage.