Udland

Kina slår smitterekord og lukker ned – tålmodigheden er på bristepunktet, siger professor

Det kinesiske kommunistparti er nødt til at ændre sin nultolerancepolitik, men vejen bliver svær, siger professor.

Mens store dele af verden følger med i fodbold-VM og i vidt omfang lever livet, som var det før 2020, så er det en anden sag i Kina.

Onsdag registrerede landet det højeste smittetal siden coronapandemiens begyndelse med 31.444 smittetilfælde, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I et land med en befolkning på 1,4 milliarder, lyder det måske ikke af meget. Ikke desto mindre er de kinesiske myndigheder ved at indføre omfattende nedlukninger, restriktioner og massetestning endnu engang.

Tålmodigheden er på bristepunktet.

Kjeld Erik Brødsgaard, professor, CBS

En femtedel af økonomien er lukket ned

Modsat flere tidligere smitteudbrud er den nuværende smittespredning ikke begrænset til enkelte storbyer, men er i stedet spredt over hele landet.

Ifølge avisen South China Morning Post er omtrent en femtedel af hele Kinas bruttonationalprodukt nu omfattet af de igangværende nedlukninger.

En påvirkning af økonomien, der ifølge avisen kan sammenlignes med nedlukningen af Shanghai i april og maj. Her blev byen med 26 millioner indbyggere lukket ned i to måneder efter ønske fra styret i Beijing.

Og de negative økonomiske konsekvenser betyder, at præsident Xi Jinping og Kommunistpartiet nu må indse, at man med sikkerhed ikke når landets ambitiøse vækstmål for 2022 på 5,5 procent af bruttonationalproduktet.

Det siger professor ved Institut for International Økonomi, Politik og Business på CBS Kjeld Erik Brødsgaard.

- Tålmodigheden er på bristepunktet. Det er et reelt problem, hvis det viser sig, at coronahåndteringen rammer økonomien konsekvent. Så går det for alvor ud over tilliden til styret, siger Kjeld Erik Brødsgaard, der har Kina som sit fokusområde, til TV 2.

Den japanske finansinstitution Nomura har tidligere nedskaleret sin forventning til den kinesiske vækst til blot 2,8 procentpoint.

Ovenpå nyheden om de rekordhøje smittetal faldt det kinesiske aktieindeks torsdag efter at have været på vej mod et to måneders højdepunkt, skriver finansmediet Bloomberg og peger på, at bekymringen over smitten overskyggede optimismen fra en ny økonomisk hjælpepakke.

Nedslidt befolkning har fået nok

Den kinesiske befolkning har gennem coronapandemien været udsat for drakoniske nedlukninger under kommunistpartiets nultolerancepolitik over for coronasmitte. For millioner af borgere har nedlukningerne været lig med indespærring i eget hjem.

Kjeld Erik Brødsgaard understreger, at den stigende vrede og utilfredshed ved hver nedlukning gør nultolerancepolitikken sværere at forsvare.

- De kan jo se på tv, hvordan det foregår til VM i fodbold og ved, at vi i Vesten kan gå uden mundbind. De vil også gerne på restaurant og bare frit kunne gå en tur i parken.

De skal spinne en historie om hvordan man fortsat gør det bedre i Kina end i Vesten. Og det bliver den helt store udfordring.

Kjeld Erik Brødsgaard, professor, CBS

Siden pandemiens udbrud har den kinesiske fortælling været, at Kina med sin meget strikse coronahåndtering var Vesten overlegen, fordi så få mennesker mistede livet, og Kina i begyndelsen kom igennem med mindre lokale nedlukninger.

Men den fortælling er for alvor blevet udfordret nu, forklarer Kjeld Erik Brødsgaard.

- Det giver et legitimitetsproblem. Kineserne spørger, hvorfor har vi ikke styr på det, når de andre har?

- Der har regeringen ikke noget svar. Det er højrisikopolitik, svarer Kjeld Erik Brødsgaard selv.

Forklaringsproblem i Beijing

I oktober på Kommunistpartiets kongres, hvor den politiske linje bliver lagt, gentog landets præsident, Xi Jinping, at man fører den rette politik, og at det sker af hensyn til at redde liv.

40 procent af de ældre over 80 år er endnu ikke færdigvaccineret. Derfor annoncerede Kinas nationale sundhedskommission i begyndelsen af november, at man vil optrappe vaccinationerne af alle personer på 80 år og derover.

Ifølge Kjeld Erik Brødsgaard er der ikke nogen anden vej for Kommunistpartiets end for alvor at bløde op for nultolerancepolitikken, mens man får vaccineret flere.

Han forventer, at ændringen er kommet tættere på, nu hvor partikongressen er overstået, og Xi Jinping har cementeret sin magt, men at det ikke ligger lige for.

- Det er en svær indrømmelse. De skal spinne en historie om, hvordan man fortsat gør det bedre i Kina end i Vesten. Og det bliver den helt store udfordring.