Vinterkrigens eksperter sender største militære hjælpepakker til Ukraine

Med et øje på vinteren har Sverige og Finland den seneste uge annonceret deres hidtil største militære hjælpepakker til Ukraine.

Årets første sne er kommet til Ukraine, og dermed begynder et nyt frysende kapitel af Ruslands invasion af nabolandet.

Historisk har 'General Vinter' eller 'General Frost' været på Ruslands side. Det er en del af den russiske folklore: Generalen, der hjalp med at slå Napoleons Grande Armée og Hitlers Wehrmacht tilbage.

I år er hans loyalitet over for Rusland langt fra lige så givet.

Selv med det bedste udstyr er slagmarkens vinterforhold grusomme i den østlige del af Europa.

Og netop derfor har Sverige og Finland valgt at sende ekstra hjælp til Ukraine.

Vi står over for en vinter, over for minusgrader. Det øger forventningen til andre lande om at hjælpe Ukraine

Ulf Kristersson, statsminister, Sverige

Temperaturerne risikerer at falde til under 20 minusgrader. Rengøring af våben, simpel vedligeholdelse af køretøjer og bare det at holde varmen i skyttegravene bliver en udfordring.

Største hjælpepakker hidtil

Det er dårligt nyt for en russisk hær, hvor historier om dårligt udrustede og demoraliserede nyligt rekrutterede soldater vælter frem.

Omvendt skriver den ukrainske hær på Twitter, at vinteren "hjælper os", og samtidig modtager landet stadig efterspurgt militærstøtte.

Senest har Finland og Sverige begge annonceret deres hidtil største militære hjælpepakker til Ukraine. Det er to nordiske lande med årtiers erfaring i at operere militært i ekstremt koldt vejr.

- Vi står over for en vinter, over for minusgrader og over for meget svære forhold. Det øger forventningen til andre lande om at hjælpe Ukraine, sagde den svenske statsminister, Ulf Kristersson, på et pressemøde i sidste uge.

Og historien viser selvfølgelig også, at 'General Vinter' ikke altid har været på Ruslands side. Finnerne vendte kulden til deres egen fordel under Vinterkrigen i 1940 og formåede at holde Stalins Sovjet fra at tage hele landet.

Efter 105 dage indgik Finland en fredsaftale. Men ikke før de havde skabt en legende for historiebøgerne. En kvart million sovjetiske soldater vurderes at have mistet livet under invasionen – mod 25.000 dræbte på finsk side. Finland måtte opgive 10 procent af sit land, men formåede at beholde både uafhængighed og demokratiske styre.

Finland går stille med militærstøtte

- Det er vigtigt, at vi bliver ved med at støtte Ukraine og forsyner dem med redskaberne til at slutte krigen, siger Antti Kaikkonen, Finlands forsvarsminister, i et interview med Euronews.

Den tiende militære hjælpepakke fra Finland til Ukraine har en værdi af 413 millioner danske kroner, hvilket bringer den samlede værdi af forsvarsmateriel øremærket til Ukraine op på omkring 1,2 milliarder kroner siden krigens start.

Finnerne er notorisk tillukkede, når det kommer til, hvilket udstyr de leverer til Ukraine. Hvor andre lande har været mere åbne med de våbensystemer og det udstyr, de leverer til Ukraine, ser finnerne ingen grund til at flage de oplysninger over for Rusland.

Men de opererer ud fra to principper: Giv Ukraine ting, de har efterspurgt. Og giv de ting, som er mulige uden at svække landets nationale forsvar.

- Stilhed er den finske måde at gøre det på, siger forsvarsminister Kaikkonen i interviewet med Euronews, men understreger en sigende detalje.

- Vi har taget højde for, at vinteren er på vej.

Eksperter peger på, at blandt andet ordentlige vinteruniformer – de finske vintercamouflageuniformer bliver anset for at være blandt verdens bedste – og telte med små ovne, der kan blive opvarmet, så soldaterne kan blive varme og tørre deres tøj, mens de sover, kan være en del af den finske hjælpepakke.

Efterspurgt våbensystem

I Sverige er man mere åbenmundet omkring, hvad man giver Ukraine. Den militære støtte er udarbejdet med udgangspunkt i Ukraines egen prioriteringsliste og indeholder blandt andet et efterspurgt våbensystem.

- Det drejer sig om et luftforsvarssystem med ammunition og ammunition til yderligere et luftforsvarssystem, har den svenske forsvarsminister, Pål Johnson, forklaret.

Pakken indeholder også blandt andet personlige vinteruniformer, terrængående personbiler, telte og beskyttelsesudstyr.

Den nyeste militære støtte har en værdi på omkring 2 milliarder danske kroner – 700 millioner mere end alle tidligere svenske hjælpepakker tilsammen. Dertil kommer en humanitær støttepakke på 490 millioner kroner. Et signal om, at den nye borgerlige regering i Sverige vil øge støtten til Ukraine.