Rusland kommer med særlig indrømmelse – ukrainsk plan er målet

Volodymyr Zelenskyj kalder Ruslands strategi for ”energiterror” og sammenligner det med brugen af masseødelæggelsesvåben.

Rusland nægter ikke, at landets militær angriber Ukraines infrastruktur.

Men det sker for at dæmme op for den ”uhæmmede” tilstrømning af våben til Ukraine fra vestlige lande og ikke for at ramme civile, fastholder den russiske FN-ambassadør, Vasilij Nebenzja.

- At svække Ukraines militære kapaciteter er et af målene med den særlige militæroperation, og det vil fortsætte med militære midler, indtil regimet i Kyiv anlægger et realistisk standpunkt, sagde han under et hasteindkaldt møde i FN’s sikkerhedsråd onsdag aften.

Han refererede til Ukraines tipunktsplan for en fredelig afslutning på krigen, som Rusland stadig nægter at omtale som andet end ”en særlig militæroperation”.

Rusland: Ukrainsk forsvar skyld i skader

Det var Ukraine, der havde anmodet om hastemødet på en dag, hvor Rusland lancerede endnu et omfattende missilangreb på nabolandet.

Angrebet betød, at luftalarmerne først på eftermiddagen lød over hele Ukraine, og flere steder slog missilerne ned, blandt andet i den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Ifølge ukrainsk militær affyrede russerne 67 krydsermissiler mod Ukraine. Heraf fik det ukrainske luftforsvar nedskudt 51. Men det kunne ikke forhindre store omkostninger for landets energiinfrastruktur.

I Kyiv blev også en beboelsesejendom ramt. Det kostede 3 personer livet og sårede 15 ifølge byens borgmester, Vitalij Klitsjko. Natten forinden blev fødegangen på et hospital ifølge ukrainske myndigheder ramt i Zaporizjzja, og det kostede en nyfødt baby livet.

Ruslands FN-ambassadør afviste i sikkerhedsrådet, at landet sigter efter civile mål.

- Skader og ofre i den fredelige befolknings boligområder skyldes det ukrainske luftforsvar, som ikke er placeret i udkanten af byerne, men i centrum. Derfor rammer brokker fra missilnedslag steder, som Rusland ikke har haft som mål, sagde Vasilij Nebenzja.

Millioner uden strøm

I alt kostede angrebene onsdag mindst ti personer livet i Ukraine, og tre atomkraftværker blev koblet fra strømnettet, lyder det fra ukrainske myndigheder.

Alene i Kyiv var tre millioner mennesker ifølge borgmesteren uden strøm og vand.

Sent på aftenen koblede præsident Volodymyr Zelenskyj sig på mødet i FN’s Sikkerhedsråd med et budskab om, at de russiske angreb på Ukraines kritiske infrastruktur må og skal stoppes.

Zelenskyj kalder Ruslands strategi for ”energiterror” og sammenligner det med brugen af masseødelæggelsesvåben.

- Når temperaturen er under frysepunktet udenfor, og mange millioner mennesker er uden elektricitet, varme og vand, fordi russiske missiler rammer energifaciliteter, er det en åbenlys forbrydelse mod menneskeheden, sagde han.

Ruslands FN-ambassadør havde ikke nogen indvendinger mod Volodymyr Zelenskyjs deltagelse, men kritiserede, at han ikke mødte personligt op.

Vinteren som våben

Bortset fra russeren talte den ukrainske præsident i høj grad blandt venner på det møde, han selv havde indkaldt til.

USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, beskyldte Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at bruge vinteren som et våben mod det ukrainske folk.

- Hvis han ikke kan indtage Ukraine med magt, vil han forsøge at fryse landet til at underkaste sig, sagde hun.

Lederen af FN's afdeling for politiske og fredsopbyggende anliggender, Rosemary DiCarlo, fordømte på vegne af FN de russiske angreb på civile og civil infrastruktur.