Krigen i Ukraine

Rusland bygger forsvarslinje nær grænsen – forbereder falsk angreb på eget territorium, siger tænketank

Et falsk flag-angreb på russisk jord skal styrke den offentlige opbakning til krigen i Ukraine, lyder det i analyse.

I Rusland har en fortælling den seneste tid spredt sig.

Ifølge propagandister og indflydelsesrige russiske militærbloggere har Ukraine planer om at invadere den russiske Belgorod-region, der grænser op til Ukraine nær Kharkiv.

I debatprogrammet '60 minutter' på den statslige tv-kanal Rossija-1 hævdede Leonid Resjetnikov, der er tidligere generalløjtnant i den russiske udenrigsefterretningstjeneste SVR, for nylig, at én eller flere ukrainske angreb allerede er under forberedelse.

Konkret nævnte han mulige ukrainske offensiver mod byerne Sjebekino eller Valujki.

- De (ukrainerne, red.) har brug for det nu, og Vesten har brug for det – at ramme Rusland med et så prestigefyldt angreb som muligt, sagde Resjetnikov.

Mediet Readovka skrev tirsdag, at det russiske militær er nødt til at lave foranstaltninger og at skubbe de ukrainske styrker tilbage for at forhindre en invasion og stoppe beskydningen, der rammer den russiske side af grænselandet.

Og tidligere på ugen annoncerede guvernøren i Belgorod-regionen, Vjatjeslav Gladkov, på et pressemøde, at Rusland bygger en forsvarslinje på grænsen mellem Belgorod og Ukraine. Samme dag offentliggjorde han billeder af konstruktionen.

Men tanken om en ukrainsk invasion har ingen hold i virkeligheden, konkluderer tænketanken Institute for the Study of War (ISW), der følger krigens gang i Ukraine, i en ny analyse.

Tværtimod vurderer ISW, at Rusland gøder jorden for et falsk flag-angreb på sit eget territorium.

Falsk angreb skal skræmme russisk befolkning

Ifølge tænketanken kan Rusland være i gang med forberedelserne til en iscenesat ukrainsk invasion i Belgorod.

Formålet er at forstærke den russiske befolknings opbakning til krigen i Ukraine.

- Russiske påstande om et forestående ukrainsk angreb på Belgorod-regionen er absurde og har kun til formål at skræmme offentligheden til at støtte krigen. Ukraine har ingen strategisk interesse i at invadere Rusland og ingen evne til at gøre det i et sådant omfang, vurderer ISW.

Tænketanken mener, at et falsk flag-angreb vil skulle bruges til at øge den offentlige opbakning til at generobre tidligere besatte områder, der er blevet befriet som led i en vellykket ukrainsk modoffensiv.

Opbakningen til Ruslands invasionskrig er nemlig faldende i befolkningen som konsekvens af Putins mobilisering og de mange militære nederlag, konkluderer ISW.

Det uafhængige russiske medie Meduza skrev tirsdag, at Kreml har fået gennemført meningsmålinger i forskellige russiske regioner, hvor mange gav udtryk for, at krigen synes formålsløs.

Russisk region ramt af eksplosioner

Mens der ikke er nogen beviser for, at Ukraines militær har planer om ligefrem at invadere russisk territorium, har der været adskillige episoder med beskydning, som har ramt på den russiske side af grænsen.

Heriblandt i Belgorod, der ved flere lejligheder er blevet ramt af eksplosioner, som både har medført dødsfald og tilskadekomne.

Rusland siger, at Ukraine er ansvarlig, og ukrainerne har ifølge Reuters kaldt eksplosionerne for "karma" for Ruslands aggressioner.

På sit pressemøde tirsdag, hvor Belgorods guvernør annoncerede etableringen af en ny forsvarslinje, sagde han, at ukrainske angreb havde medført tre dødsfald i Sjebekino og Staroselje.

Ved pressemødet blev guvernøren også spurgt om sit syn på risikoen for en ukrainsk invasion.

- Jeg vil ikke dramatisere situationen. Men vi overvejer altid forskellige scenarier, både optimistiske og pessimistiske. Derfor forbereder vi os på forskellige muligheder. Jeg håber, at vi ikke får brug for de pessimistiske løsninger, men vi overvejer dem aktivt, forklarede Vjatjeslav Gladkov ifølge Ukrajinska Pravda.

I ugerne op til Ruslands invasion af Ukraine lød det flere gange fra vestlige efterretningstjenester, at Rusland kunne bruge en falsk flag-operation som påskud for at indlede et angreb på nabolandet.

I en analyse mandag spekulerede Institute for the Study of War i, at Rusland også planlægger falsk flag-angreb på kritisk infrastruktur i Hviderusland i et forsøg på at tvinge nabolandet aktivt ind i krigen på russisk side. Ifølge ISW er det dog tvivlsomt, at det vil lykkes.