VM fodbold

Da Tantholdt-klip gik verden rundt, endte han i en situation, han helst vil undgå

Klip med korrespondenten, hvor sikkerhedsfolk truer med at smadre TV 2s kamera, har bragt Tantholdt selv i fokus. Det har han det normalt svært med.

Da TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt i sidste uge for rullende kameraer blev afbrudt af vrede sikkerhedsfolk forud for fodbold-VM i Qatar, blev han uforvarende en del af en historie, der de efterfølgende dage gik verden rundt.

Normalt har den erfarne korrespondent det ikke godt med selv at være hovedperson i de historier, han dækker.

Men med historien fra Qatar accepterer han det, fordi klippet så tydeligt udstiller den manglende pressefrihed i landet. Det fortæller Rasmus Tantholdt i TV 2s nye podcast 'Korrespondenterne'.

- Jeg er med på, at historien har fået utrolig meget opmærksomhed, men det, synes jeg ikke, skyldes mig, det skyldes qatarerne selv. Det er ikke mig, som sætter dagsordenen med hensyn til pressefrihed. Det gør qatarerne selv, siger han i podcasten med titlen 'Sport i slyngelstater'.

Truer med at smadre kameraet

I det virale klip fra Qatar er Rasmus Tantholdt direkte igennem i en nyhedsudsendelse på TV 2, da han og fotograf Anders Bach får besked på at slukke kameraet, fordi de ifølge sikkerhedsfolkene ikke har den nødvendige tilladelse til at filme i det offentlige rum.

Da Rasmus Tantholdt fortæller, at han har akkreditering til at filme, hvor han vil, truer en af sikkerhedsfolkene med at smadre kameraet.

Og det er netop årsagen til, at klippet er gået viralt, mener Rasmus Tantholdt.

- Det er så autentisk, som det kan blive. Det er direkte tv, der ikke er redigeret i. Qatarerne afslører selv, hvad det er for et regime. Det er endnu bedre dokumentation for forholdene i et land, end at vi for eksempel kravler under et hegn til en migrantlejr og viser forholdene. Her viser de det selv, forklarer han.

Klip gik verden rundt

Normalt bliver Rasmus Tantholdt sendt ud i verden for med egne ord "at afsløre det beskidte vasketøj, som de forskellige lande gemmer i kælderen".

- Det her er ikke en afsløring, jeg laver. Det er en afsløring, qatarerne selv laver, siger Tantholdt om klippet, der efterfølgende er blevet vist på store medier som BBC, Sky News, BILD, Daily Mail, The Times, Marca, Aftonbladet og NRK.

At klippet er gået viralt, mærker Rasmus Tantholdt, som stadig befinder sig i Qatar, tydeligt.

Både alverdens foldboldfans, udenlandske pressefolk og helt almindelige indbyggere i Qatar genkender nu den danske journalist. Noget, han ikke er vant til – uden for Danmarks grænser.

- Dagen efter episoden sad min fotograf Anders Bach og jeg på en restaurant, da en egyptisk mand, som bor i Qatar, henvendte sig til mig og sagde: "Jeg vil gerne have lov at beklage på hele Qatars vegne, vi er så kede af det", fortæller Tantholdt.

Da TV 2s udsendte hold ville betale regningen, fortalte tjeneren, at en anden familie allerede havde betalt – som undskyldning for den behandling, som danskerne havde fået af myndighederne i Qatar.