Udland

Skotland får nej til afstemning om selvstændighed

Den skotske førsteminister er skuffet og understreger, at i et demokrati kan man ikke tie Skotlands ønske om en folkeafstemning ihjel.

Skotlands parlament kan ikke holde en afstemning om selvstændighed uden det britiske parlaments godkendelse.

Det har Storbritanniens højesteret netop afgjort i en enstemmig afgørelse.

- Det er en kæmpe lussing til Skotland og en stor sejr for Downing Street. Det skal nok give en masse ballade i Skotland, siger Lotte Mejlhede, der er international korrespondent på TV 2.

Hvad gør Skotland nu?

Det var Skotlands parlament, der havde bedt højesteret om at tage stilling til, hvorvidt de – uden Westminsters godkendelse – kunne vedtage en lov, der gjorde det muligt for skotterne at stemme om løsrivelse fra resten af Storbritannien 19. oktober 2023.

Skotterne havde valgt at gå rettens vej, fordi den nuværende britiske premierminister, Rishi Sunak, og hans to forgængere gentagne gange har afvist at lade skotterne afholde en folkeafstemning.

Netop løftet om en ny folkeafstemning var et afgørende valgløfte for Nicola Sturgeons parti SNP – og andre partier, der sammen med SNP har flertal i Skotlands parlament – forud for parlamentsvalget i Skotland sidste år.

- Det bliver spændende at se, hvad hun gør nu, siger Lotte Mejlhede med henvisning til den skotske førsteminister.

Nicola Sturgeon har dog før dagens afgørelse lovet, at det skotske parlament vil respektere højesterets afgørelse.

Skotland har en udstrakt grad af selvstændighed. Men sager, der vedrører resten af unionen, hører under parlamentet i Westminster – og det var netop det, Storbritanniens højesteret lagde vægt på.

- Vi er tvunget ud i periferien

Skotland fik i 2014 lov at holde en afstemning om selvstændighed, hvor 55 procent af skotterne stemte nej.

Men efter at Storbritannien stemte for at forlade EU i 2016, har Nicola Sturgeon ønsket en ny afstemning, fordi 62 procent af skotterne ønskede at blive i EU.

- Vi står over for at blive tvunget ud i periferien – kørt ud på et sidespor med UK, der selv i stigende grad er ude på et sidespor på den internationale scene, sagde Nicola Sturgeon, da hun skød kampen for selvstændighedsafstemning nummer to i gang i 2019.

- Selvstændighed derimod vil give os mulighed for at beskytte vores plads i Europa.

Skotsk førsteminister er skuffet

Derfor er den skotske førsteminister "skuffet" over dagens afgørelse, skriver hun på Twitter.

Men samtidig mener hun, at den netop er et godt argument i en forstærket kamp om Skotlands selvstændighed.

For højesterets afgørelse – og de mange afvisninger fra den konservative regering i Westminister i London – viser ifølge Nicola Sturgeon, at det frivillige partnerskab, som Storbritannien er baseret på, er "en myte".

- Dagens afgørelse blokerer en vej, hvormed vores stemme om skotsk selvstændighed kan blive hørt. Men i et demokrati kan og vil vores stemme ikke tie, skriver Nicola Sturgeon.