Udland

Ønske om selvstændighed skal for Højesteret i dag

Juridisk twist om retten til at udskrive en ny folkeafstemning skal afgøres i London.

Står det til den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, skal skotterne endnu engang stemme om selvstændighed 19. oktober næste år.

Men selvom hun leder regeringen i Edinburgh, er det ikke klart, om hun og det skotske parlament har den fornødne kompetence til selv at udskrive en folkeafstemning.

Forhold, der berører unionen mellem Skotland og England, hører nemlig under parlamentet i Westminster, og derfor har den nuværende konservative, britiske premierminister, Rishi Sunak, og hans to forgængere afvist, at skotterne selv kan udskrive folkeafstemning.

Tidligere ministerpræsident Boris Johnson har kaldt afstemningsønsket ”uansvarligt og uforsvarligt”.

Kun en vejledende afstemning

Men, siger Nicola Sturgeon, afstemningen er kun vejledende og vil derfor ikke i sig selv berøre forholdet mellem Skotland og England. Derfor bør der efter hendes mening ikke være noget problem i at gennemføre den.

Løftet om en folkeafstemning stod centralt i hendes program forud for parlamentsvalget i Skotland sidste år.

I 2014 stemte 55 procent af skotterne nej til selvstændighed i en folkeafstemning, mens 45 procent sagde ja.

- Vi er tvunget ud i periferien

Men efter Storbritannien stemte for at forlade EU i 2016, har Nicola Sturgeon ønsket en ny afstemning, fordi 62 procent af skotterne ønskede at blive i EU.

- Vi står overfor at blive tvunget ud i periferien – kørt ud på et sidespor med UK, der selv i stigende grad er ude på et sidespor på den internationale scene, sagde Nicola Sturgeon, da hun skød kampen for selvstændighedsafstemning nummer to i gang i 2019.

- Selvstændighed derimod vil give os mulighed for at beskytte vores plads i Europa.

Vælgerne er delt

Meningsmålingerne har dog indtil nu ikke indikeret, at der siden Brexit blev gennemført er sket et skred mod større tilslutning til selvstændighed.

Tilslutningen ligger oftest tæt på eller under 50 procent.

Onsdag klokken 10.45 dansk tid afgør Højesteret, om skotterne får en ny chance til næste år, eller om det skal være op til regeringen i London at afgøre, om der skal udskrives en ny folkeafstemning.