I fremtiden kan europæiske astronauter mangle en fod – i dag offentliggøres det nye hold
Historiens første astronauter med fysisk handicap kan måske snart komme på opdagelse i rummet.
For første gang i 13 år præsenterer det europæiske rumagentur, ESA, et helt nyt kuld astronauter, der skal på opdagelse i rummet i fremtiden.
Det var i 2009, at det sidste gang skete, da danske Andreas Mogensen blev valgt til opgaven ud af 10.000 ansøgere.
Ansøgningsrunden blev indledt i marts sidste år, og ESA har siden modtaget mere end 22.500 gyldige ansøgninger til de 4-6 astronautstillinger, der er åbnet.
Ansøgningerne er kommet fra ESA's medlemsstater – herunder fra Danmark. Men astrofysiker Michael Linden-Vørnle tror ikke, at en af pladserne bliver vundet af en dansker.
- Umiddelbart ser det ikke sådan ud. Men man kan stadig have et lysegrønt håb, siger han til TV 2.
Planen er at rekruttere fire til seks karriereastronauter, som bliver medlemmer af ESA's astronautkorps.
"Parastronauter" i rummet
Udover karriereastronauterne vil ESA også rekruttere astronauter til et såkaldt reservekorps bestående af ansøgere, der har klaret sig godt i hele ansøgningsprocessen, men som ikke blev valgt i sidste ende.
De udvalgte reserveastronauter skal blive i deres nuværende jobs.
Måske endnu mere opsigtsvækkende er det, at ESA i denne omgang har åbnet for, at mennesker, der har et fysisk handicap i benene, kan søge om at blive såkaldt parastronaut.
Det har 257 personer gjort, og de, der bliver udvalgt, bliver en del af netop reservekorpset.
- Det giver god mening, at man har åbnet for det, fordi visse fysiske handicap ikke er en forhindring i at udføre de opgaver, der er på den internationale rumstation, siger Michael Linden-Vørnle.
De skal i samarbejde med ESA arbejde for at optimere de forhold, der er nødvendige for, at personer med fysisk handicap kan arbejde i rummet.
Som rumfartøjer er bygget nu, er forholdene nemlig ikke optimale for astronauter med fysiske handicap.
For eksempel er de eksisterende systemer designet til mennesker af en vis højde.
Guillaume Weerts, der er ESA's chef for rummedicin, udtalte tirsdag til AFP, at selvom parastronautprojektet kører separat, "er der en reel mulighed for, at en eller flere personer med handicap" også vil blive præsenteret onsdag i Paris.
Men adspurgt, hvornår den første astronaut med fysisk handicap kunne blive sendt i rummet, svarede han, at "rummet ikke er en forretning for folk, der har travlt", men at den første formentlig kunne blive sendt til rummet inden for de næste ti år.
Præsentationen finder sted i Paris, hvor ESA har hovedsæde, og hvor også Andreas Mogensen blev præsenteret som ny ESA-astronaut i 2009.