Rusland invaderer Ukraine

Nu står de i kø i Kherson for at slippe væk med 'sejrstoget'

Store dele af den ukrainske infrastruktur er ødelagt efter russernes målrettede angreb. 10 millioner ukrainere menes at være uden strøm.

De ukrainske myndigheder er begyndt at evakuere ældre og svagelige mennesker fra den nyligt befriede by Kherson i den sydlige del af landet.

Beslutningen er taget, efter de russiske tropper i den seneste måneds tid målrettet har bombet kritisk infrastruktur i Ukraine og efterladt store dele af landet uden vand, varme og strøm.

Derfor frygter myndighederne, at den ukrainske vinter bliver for hård for Khersons ældre og udsatte.

Ukraines vicepremierminister, Iryna Vereshchuk, siger ifølge The Guardian, at myndighederne nu har fokus på at flytte ukrainere i de befriede byer i det sydlige Ukraine til mere sikre områder.

Billeder fra internationale billedbureauer viser hundredvis af ældre mennesker, der venter på at blive sat på toget til Kyiv.

Sejrstoget

Den genetablerede jernbaneforbindelse mellem Kyiv og Kherson har fået navnet ’Train to Victory’.

Projektet er et samarbejde mellem landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, og det statslige jernbaneselskab, Ukranian Railways.

Ruten mellem de to storbyer blev nedlagt umiddelbart efter, at russerne indtog Kherson i marts.

En række ukrainske kunstnere har udsmykket toget med blandt andet ordene "Et folk af stål".

Over 100 arbejdere har sammen med minerydningshold knoklet i døgndrift for at reparere og sikre næsten 60 kilometer spor.

- Det er følelsesladet. Efter at have hørt om befrielsen af Kherson fik vi ordre om at reparere de 58 forskellige ødelagte områder på strækningen, siger en 31-årig jernbanearbejder fra den nærliggende by Odesa til nyhedsbureauet AFP.

På togets rute er blandt andet byen Mariupol, som ligger i det sydøstlige Ukraine. Byen blev voldsomt ødelagt tidligere på året og er stadig kontrolleret af russerne.

Kyiv lider også i kulden

Også Kyivs infrastruktur har den seneste måneds tid været under intensivt russisk bombardement, men myndighederne vurderer altså, at situationen i hovedstaden trods alt er bedre end i Kherson.

Præsident Zelenskyj sagde i sidste uge, at omkring 10 millioner ukrainere for øjeblikket er uden strøm efter de russiske angreb.

Temperaturerne i Ukraine er hastigt på vej ned, og den første sne er faldet flere steder i landet. Imens har myndighederne i flere områder beordret, at der lukkes for strømmen som en nødforanstaltning.

- Aggressor-landet har officielt vedstået, at dets mål er at ødelægge vores infrastruktur, så ukrainerne står uden el og varme, skriver Ukraines nationale elskab Ukrenergo på det sociale medie Telegram.

I alt vurderes halvdelen af landets energisystem at være ødelagt, siger premierminister Denys Sjmyhal.