Russiske soldater så ud til at overgive sig – kort efter lå de alle døde på gårdspladsen

Ukrainske soldater beskyldes for at have begået en krigsforbrydelse mod 11 russere, der netop havde overgivet sig. Det meste blev optaget på video.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

Maskingeværet pegede direkte mod den indhegnede gårdsplads.

Tilsyneladende forsøgte en af de tilfangetagne russere at sælge sit liv så dyrt som muligt

Alexander Kots, russisk militærblogger og medlem af Ruslands menneskerettighedsråd

Skytten havde placeret sig lige ved siden af et gyngestativ og en rød legetøjsbil, mens en af hans kolleger forsigtigt gik frem mod det inderste af pladsen, hvor gårdens høns gik fredeligt rundt mellem hinanden.

Der var ingen fjender at se, men en gruppe russiske soldater havde gemt sig i et udhus med bliktag få meter væk.

Imens optog en ukrainsk soldat det hele på video, og det er derfor, at vi i dag kender til nogle af de ting, som dernæst skete.

Vi kender ikke til det hele, for der er huller i de optagelser, som de seneste dage er blevet delt igen og igen på sociale medier i Ukraine og Rusland.

En mulig krigsforbrydelse

Optagelserne er nu blevet centrum i en sag om ukrainske soldaters mulige krigsforbrydelser i den østlige del af landet.

- Vi kender til optagelserne, og vi kigger på dem, sagde FN's talskvinde for menneskerettigheder, Marta Hurtado, til nyhedsbureauet Reuters, da videooptagelserne dukkede op på sociale medier i sidste uge.

- Beskyldninger om vilkårlige henrettelser af personer, som ikke er kombattanter, bør efterforskes straks, fuldstændigt og effektivt, og gerningsmændene stilles til ansvar, lød det fra Marta Hurtado.

Nu har eksperter hos den amerikanske avis The New York Times analyseret optagelserne billede for billede, verificeret deres ægthed og fundet frem til den præcise placering af, hvor de er optaget.

Men hvad der præcis skete på gårdspladsen i den lille landsby Makijivka på et tidspunkt lige før 12. november, er stadig omstridt.

Videooptagelserne fra den ukrainske soldat viser, at det på en eller anden måde lykkedes ukrainerne at få russerne i udhuset til at overgive sig og lægge sig på maven mellem hønsene på gårdspladsen.

Overgivelsen

På billederne ses seks russere på jorden, mens fire andre langsomt kommer ud af udhuset med hænderne over hovedet og lægger sig ved deres kammerater.

De ukrainske soldater på videoen ser ud til at have situationen under kontrol, og deres automatvåben peger ned i jorden, mens de fire russere lægger sig.

Men pludselig kommer en russisk soldat ud af udhuset og skyder mod en af de ukrainske soldater.

Lige inden optagelsen afbrydes, ses en af de ukrainske soldater rette sit våben mod russeren.

Og så kunne historien være endt der.

Efter ildkampen

Men de ukrainske soldater på stedet fik også hjælp af en droneoperatør, der lavede luftoptagelser af gårdspladsen, før og efter at den russiske soldat åbnede ild.

Op på optagelserne fra efter ildkampen ses ti russiske soldater ligge døde på en række foran udhuset.

Kigger man nøjere på dem, kan man se, at de ti ligger i deres eget blod – primært fra hoved og overkrop.

Den 11. russiske soldat, der indledte det hele, ligger lige foran udhuset, hvor han formentlig blev ramt, da de ukrainske soldater besvarede ilden.

Et stykke væk ligger en soldat med gule ukrainske markeringer på uniformen – han ligger lige ved siden af gyngestativet og den røde legetøjsbil, hvor maskingeværsskytten var placeret.

Hvordan de ti russere mistede livet, er afgørende for, om der er tale om en ukrainsk krigsforbrydelse.

Hvad skete der?

Ifølge krigens love i Genevekonventionen er det nemlig forbudt at skyde krigsfanger.

Ifølge Iva Vukusic, der er ekspert i krigsforbrydelser ved universitetet i Utrecht, er der stor forskel på, om russerne omkom under ildkampen eller blev skudt bagefter.

- Skete det i en eller to salver i samme øjeblik eller umiddelbart efter, at den sidste russer kom ud og skød mod ukrainerne? Eller var det som en hævnakt, efter at den umiddelbare trussel var neutraliseret? I dette tilfælde er det mere sikkert, at det er en krigsforbrydelse, siger hun til The New York Times.

Iva Vukusic siger desuden til avisen, at de russiske soldater muligvis ikke var blevet visiteret endnu, da deres kammerat åbnede ild, og derfor stadig kunne udgøre en trussel mod ukrainerne.

Hun påpeger, at den bevæbnede russers handlinger i sig selv også kan være en krigsforbrydelse, da det er forbudt at foregive, at man overgiver sig for at lokke modstanderne i en fælde.

Anklage fra Rusland

Selvom det altså stadig er uklart, hvad der skete på gårdspladsen i Makijivka, har russiske medier allerede brugt optagelserne som et eksempel på ukrainske grusomheder.

Den statslige russiske tv-kanal Kanal 1 skriver direkte, at videoerne er et bevis på ukrainske krigsforbrydelser, mens en anden statslig tv-kanal, Rossya 1, beskylder Vesten for "organiseret tavshed" om ukrainske krigsforbrydelser, mens der ofte berettes om russiske overtrædelser af international ret.

Russiske militærbloggere går et skridt videre.

For eksempel skriver Telegram-kanalen Rosich, der har tilknytning til Ruslands lejesoldater i Wagner-gruppen, at Ukraine kan sidestilles med terrorgruppen Islamisk Stat.

- Hvad siger I nu, ludersønner? Minder det jer om noget? Det ligner forbudte videoer fra Syrien. For os er der ingen forskel, skriver Rosich – der i øvrigt var en af de kanaler, som viste, hvordan en russisk desertør blev straffet af sine egne ved at blive slået i hovedet med en forhammer.

Militærbloggeren Alexander Kots, som netop er blevet udpeget til Ruslands Menneskerettighedsråd af styret i Kreml, har offentliggjort navne og fotos af to personer, som, han påstår, er de ukrainske soldater, der deltog i aktionen.

- Tilsyneladende forsøgte en af de tilfangetagne russere at sælge sit liv så dyrt som muligt, skriver Alexander Kots på Telegram.

Og militærbloggeren Rybar skriver ud til sine 1,1 millioner følgere, at videoen er et bevis på, at russiske soldater ikke kan regne med at blive behandlet humant, hvis de overgiver sig.

Sagen efterforskes

De russiske myndigheder har også reageret, og Ruslands Menneskerettighedsråd, der er udpeget af styret i Kreml, har meddelt, at man vil tage sagen op med vestlige menneskerettighedsorganisationer.

Samtidig har Ruslands statslige politimyndighed indledt en efterforskning.

Det har de ukrainske myndigheder i øvrigt også.

- Selvfølgelig vil de ukrainske myndigheder efterforske denne video, siger Ukraines vicepremierminister, Olga Stefanishjna, til AP.

Hun siger, at det er "meget usandsynligt", at videoklippene viser en ukrainsk krigsforbrydelse.

Efter Ruslands overfald på Ukraine har der gentagne gange været beskyldninger om krigsforbrydelser fra begge sider, og efterforskere fra FN sagde i oktober, at de havde dokumenteret flere sager, hvor russiske soldater har tortureret og dræbt både civile og krigsfanger.

Ifølge FN's efterforskere har ukrainerne også forbrudt sig mod krigsfanger, men på en mindre skala end russerne.