Rusland invaderer Ukraine

Nu flytter krigens brændpunkt sig: - Ukraine kan ikke trænge frem uden at risikere store tab

Ukraine satser mange kræfter på en offensiv i Luhansk. Men det går langsomt.

Krigens brændpunkt i Ukraine ser nu ud til at flytte fra Kherson i syd til Svatove i den nordøstlige del af landet.

Det vurderer det britiske forsvarsministerium i sin daglige opdatering om krigens gang.

Efter at de russiske styrker har rømmet Kherson på vestsiden af den store flod Dnipro, er russerne nemlig ikke længere så sårbare i den region:

- Nu hvor russernes sydvestlige frontlinje er blevet nemmere at forsvare langs med Dnipro-flodens østbred, er det sandsynligvis Svatove-regionen, der er russernes mest sårbare flanke, skriver ministeriet.

Byen Svatove ligger i Luhansk-regionen. Kontrollen med byen er skiftet flere gange i løbet af krigen, men den er nu under russisk kontrol.

Byen er tæt på det store område i naboregionen Kharkiv, som de ukrainske styrker generobrede i september ved en lynoffensiv.

Den offensiv fortsætter nu mod Svatove, men med betydeligt langsommere fremskridt, fortæller Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og følger krigen i Ukraine tæt:

- Ukrainerne har længe angrebet omkring Svatove, hvor russerne forsøger at grave sig ned i forsvarspositioner. Ukraine har erobret nogle landsbyer i nærheden, men har endnu ikke haft held til at omringe selve byen, fortæller han.

Ukrainerne har selv forklaret deres langsomme fremrykning med, at de ikke – som da offensiven startede – har fordel af overraskelsesmomentet.

Men ifølge Jacob Kaarsbo er det samtidigt en del af forklaringen, at russerne har sendt mange soldater til regionen.

- Rusland har kastet mange af de nyrekrutterede soldater ind i kampen her. Så Ukraine kan ikke trænge frem uden at risikere store tab, vurderer han.

Han understreger dog, at ukrainerne bestemt ikke ønsker, at frontlinjen skal gå i stå:

- Ukrainerne vil helt sikkert påføre russerne tab hele vinteren igennem og forsøge at ramme deres forsyningslinjer. Det er umuligt at sige, om de har kræfter til en stor offensiv, hvor de bryder igennem de russiske linjer. Men hvis de kan, så gør de det, for de har ingen interesse i at give russerne ro, siger han.

Et logisk sted

I sidste ende afhænger det af, hvor krigens parter vælger at lægge sine ressourcer.

Ifølge opdateringen fra det britiske forsvarsministerium er russernes position omkring Svatove svækket af, at de skal afgive ressourcer til offensive fremstød længere sydpå, og af, at man mangler både ammunition og erfarne soldater.

- Det gør det til et logisk sted for ukrainerne at slå til. Men omvendt: Hvis russerne tilfører mange nye ressourcer til Svatove, vil ukrainerne hurtigt udvælge et nyt sted at lægge presset. Krig er jo opportunisme, siger Jacob Kaarsbo.