Coronavirus

Kina registrerer første døde med corona i et halvt år – beskrives som den mest alvorlige situation siden epidemiens start

De kinesiske myndigheder opfordrer Beijing-borgerne til kun at foretage strengt nødvendige rejser.

Tre personer er registreret døde med corona i Kinas hovedstad, Beijing, siden lørdag.

Det er de første coronarelaterede dødsfald i landet i et halvt år.

Samtidig har man i byen med 21 millioner registreret 316 smittede med corona siden mandag.

De tal får nu vicedirektør i Beijings sundhedsstyrelse, Liu Xiaofeng, til at beskrive situationen som den mest komplekse og alvorlige, der endnu er set i byen, skriver Reuters.

Ligeledes har en talsmand for Beijings bystyre sagt, at byen står over for en barsk og kompliceret situation.

Det lønner sig at bakke op om Xi Jinpings nultolerancepolitik

Christina Boutrup, TV 2s Asien-korrespondent

Som konsekvens har myndighederne i Beijing nedlukket bydelen Haidian med tre millioner indbyggere og beordret butikker, skoler og restauranter lukket, mens borgerne i den resterende del af Beijing anbefales at holde sig inden døre.

Derudover er der indført krav om, at tilrejsende til hovedstaden skal lade sig teste på de første tre dage af deres besøg, før de kan bevæge sig frit i byen. Myndighederne opfordrer desuden borgerne til kun at foretage strengt nødvendige rejser.

Indrejsekrav lempet

De tre dødsfald er registreret blot ti dage efter, at Kina forsigtigt begyndte at lempe landets coronarestriktioner.

Blandt andet ved at reducere antallet af karantænedage ved indrejse fra ti til otte. Samtidig lempede man smitteopsporingen og droppede et krav om, at også nære kontakters nære kontakter skulle i karantæne ved et opstået smitteudbrud.

TV 2s Asien-korrespondent, Christina Boutrup, forventer, at der bliver sat en stopper for den lempede coronapolitik med de nye smitte- og dødstal.

- I Beijing vil man hellere risikere at slå for hårdt ned end at lade smitten løbe løbsk. Men jeg tror ikke, at hele hovedstaden bliver lukket ned på nuværende tidspunkt. Man vil se lokalt afgrænsede tiltag.

Det er ikke kun i Beijing, at de kinesiske myndigheder kæmper med corona. Søndag blev der registreret 26.004 nye tilfælde i landet, og det er ikke set i samme omfang på nationalt plan siden april i år.

Frygter overbelastet sundhedsvæsen

Kina har siden epidemiens udbrud insisteret på sin nultolerancepolitik, der betyder, at man ved smitteudbrud lukker bydele ned.

I oktober på Kommunistpartiets kongres, hvor den politiske linje bliver lagt, gentog landets præsident, Xi Jinping, at man fører den rette politik, og at det sker af hensyn til at redde liv.

Ifølge Christina Boutrup frygter man et overbelastet sundhedsvæsen.

- Den bedste forklaring på landets hårde covidlinje er, at landets sundhedssystem i forvejen er ekstremt underdrejet, og man frygter, at en afskaffelse af politikken vil få smitten til at løbe løbsk.

40 procent af de ældre over 80 år er endnu ikke færdigvaccineret. Derfor annoncerede Kinas nationale sundhedskommission i begyndelsen af november, at man vil optrappe vaccinationerne af alle personer på 80 år og derover.

Ifølge et fagfællebedømt studie fra Shanghais Fudan Universitet fra maj i år ville en afskaffelse af nultolerancepolitikken medføre 112 millioner smittede, 19,5 millioner indlagte og 1,55 millioner døde.

Forfremmet for "verdens hårdeste" lockdown

Politisk er der også gevinster at hente ved at slå hårdt ned på coronasmitte, siger Christina Boutrup.

Hun henviser til den store lockdown i Shanghai i maj. Her blev byen med 26 millioner indbyggere lukket ned efter ønske fra styret i Beijing.

Partisekretær for lokalafdelingen i Shanghai, Li Qiang, var hovedarkitekten bag det, der senere er blevet betegnet som verdens hårdeste lockdown, og han blev belønnet på partikongressen i oktober med at blive forfremmet til styrets nummer to. Officielt ventes han at blive udnævnt til ny premierminister i Kina i marts næste år.

- Den forfremmelse er blevet udlagt som, at det lønner sig at bakke op om Xi Jinpings nultolerancepolitik. Det er selvom, at der under nedlukningen i Shanghai også var flere eksempler på folk, der døde af andre sygdomme end corona, fordi de var forhindret i at tage på apoteket og få deres medicin, siger Christina Boutrup.

Demonstration i fjerdestørste by

Der er langt mellem de offentlige protester mod nultolerancepolitikken, men antallet af mishagsytringer er steget den seneste tid.

Ganske usædvanligt gik flere hundrede borgere i sidste uge på gaden i landets fjerdestørste by, Guangzhou, i utilfredshed over restriktionerne og i protest over mangel på mad.

I sidste uge kom det også frem, at en fire måneder gammel baby døde i karantæne i byen Zhengzhou, da hun blev nægtet behandling. Også den hændelse førte til hård kritik af myndighederne på de sociale medier i Kina.

Episoderne hører dog til de absolut sjældne.

- Der er kritik af coronapolitikken på de sociale medier, men den retter sig typisk mod lokale bureaukrater og ikke selve styret og censureres ganske hurtigt væk, siger Christina Boutrup.

Ifølge Kinas officielle tal er 5229 døde med covid-19, men eksperter vurderer, at det reelle tal er langt højere. Landet har 1,4 milliarder indbyggere.