Krigen i Ukraine

- I leger med ilden, siger FN-chef efter nye eksplosioner på atomkraftværk

FN's atomagentur kræver sikkerhedszone omkring det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja efter nye eksplosioner.

En række eksplosioner på det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i løbet af weekenden har skabt international bekymring for sikkerheden på værket, der er besat af russiske styrker.

Ukraine og Rusland beskylder hinanden for at stå bag eksplosionerne.

FNs atomenergiagentur (IAEA) siger, at man ikke kan afgøre, hvem der har ansvaret – men at det er helt afgørende, at det bliver stoppet.

- Uanset hvem der står bag, så må det stoppes omgående. Som jeg har sagt mange før, så leger I med ilden, siger IAEAs generalsekretær Rafael Grossi, ifølge CNN.

Zaporizjzja-værket ved Dneprfloden i det sydlige Ukraine blev besat af russiske styrker allerede få dage efter den russiske invasion af Ukraine i februar.

Værket bliver imidlertid stadig styret af ukrainske teknikere, ligesom at der er observatører fra IAEA til stede på værket.

Mål for beskydning

Værkets placering tæt ved frontlinjen har hele tiden været en kilde til bekymring.

Ukraine har beskyldt russiske styrker for at bruge atomkraftværket som base for artilleribeskydning af ukrainerne. Teorien er, at russerne satser på, at ukrainerne ikke tør besvare ilden, fordi de ikke vil risikere at beskadige værket.

Omvendt har russerne beskyldt ukrainerne for netop at beskyde mål tæt på værket – uden at tage hensyn til risikoen for at udløse en atomkatastrofe.

Værket stod før krigen for 20 procent af den ukrainske produktion af elektricitet. Den produktion ligger stille, men værket har selv behov for en stabil elforsyning for at nedkøle reaktorerne.

Beskudt i weekenden

Efter måneder med relativ ro har der weekenden igennem været en række eksplosioner omkring værket.

Det russiske forsvarsministerium siger, at ukrainske styrker har affyret 25 granater mod værket i løbet af lørdag og søndag. Ingen af granaterne ramte selve atomkraftværket, men en granat ramte en lagerbygning, hvor der opbevares radioaktivt materiale, skriver det russiske nyhedsbureau TASS.

Der er dog ikke målt forhøjet radioaktivitet noget sted inde på værket, oplyser det russiske forsvarsministerium.

Ødelægger energiforsyningen

Ukraine beskylder til gengæld Rusland for at stå bag eksplosionerne. De ukrainskes atommyndigheder, Energoatom, siger, at værket blev ramt af 12 granater affyret af russerne.

Ifølge Energoatom er angrebet et led i den russiske strategi med at ødelægge den ukrainske energiforsyning, så civilbefolkningen står uden elektricitet og varme i den kommende vinter.

Eksplosionerne har meget præcist ramt det udstyr, der var nødvendigt for at genstarte to af værkets reaktorer, der kunne skaffe civilbefolkningen energi, siger Energoatom ifølge The Guardian:

- Angriberne ramte og ødelagde præcis det udstyr, der var nødvendigt for at genstarte reaktor nummer fem og seks, og dermed genetablere den forsyning, som den ukrainske befolkning har brug for, skriver Energoatom på sociale medier.

Sikkerhedszone

IAEA oplyser, at deres observatører på stedet kunne se eksplosionerne fra deres vinduer, men at IAEA ikke kan afgøre, hvem der står bag.

Rafael Grossi siger, at det det stadig er et krav fra IAEA, at der bliver skabt en sikkerhedszone omkring atomkraftværket, hvor begge parter afholder sig fra enhver form for beskydning.

- Jeg nægter at give op, før denne zone er blevet en realitet. Som den stadige beskydning demonstrerer, så er behovet større end nogensinde, siger Rafael Gossi ifølge BBC.

Zaporizjzja, der har seks reaktorer, er det største af Ukraines atomkraftværker. Landet har tre andre værker (med henholdsvis fire, tre og to reaktorer), men ingen af dem ligger i de russiskkontrollerede dele af landet eller tæt på fronten.

De sidste reaktorer på landets femte atomkraftværk, Tjernobyl, blev lukket i år 2000 som følge af den store ulykke i 1986.