Elon Musks overtagelse af Twitter kan ende med konkurs, siger ekspert

Elon Musk har selv bebudet, at Twitter sagtens kan gå konkurs. Og det er realistisk, mener Maia Kahlke Lorentzen, der er ekspert i digital kultur.

Da verdens rigeste mand, Elon Musk, købte det sociale medie Twitter i slutningen af oktober, varslede han med det samme ændringer på platformen, som bruges af millioner verden over.

Flere af ændringerne er allerede blevet implementeret, og helt galt gik det, da mangemilliardæren ændrede på reglerne for verificering, så alle og enhver pludselig kunne udgive sig for at være store firmaer.

Virksomheden Lockheed Martin tabte syv milliarder dollars på børsen, efter at nogle udgav sig for at være dem og tweetede, at producenten ville indstille leverancen af udstyr til Saudi Arabien og Israel, hvis landene ikke rettede op på menneskerettighederne.

Og medicinalvirksomheden Eli Lilly fik ligeledes overtaget og misbrugt sin identitet. En profil på Twitter udgav sig for at være Eli Lilly, som ville tilbyde gratis insulin. Det fik blandt andet medicinalvirksomheden Novo Nordisks aktie til at falde med over 4 procent.

Elon Musk har også benyttet sit ejerskab af Twitter til at genåbne en række kontroversielle profiler, som var blevet udelukket fra det sociale medie. Senest er USA's tidligere præsident Donald Trump, blevet lukket ind i varmen igen.

Kan blive begyndelsen på enden

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen, der er ekspert i digital kultur, kan Elon Musks overtagelse af Twitter blive begyndelsen til enden for det populære sociale medie.

- Det virker som om, at han blev grebet af stemningen og har tænkt: Nu køber vi det kraftedeme. Og så gør vi det, som vi gerne vil have det. Og så sidder han pludselig med omkostningerne til det, men finder også ud af, at det faktisk er meget kompliceret og bøvlet at moderere et socialt medie, så alle føler, at de kan være der, siger hun i TV 2s podcast Dato.

Elon Musk købte Twitter for 44 milliarder dollar - svarende til omkring 317 milliarder danske kroner.

Konkurs er realistisk

Kan det blive en god forretning?

Jeg har svært ved at se det ske lige nu. For hvis han i højere og højere grad gør det til et politisk ekkokammer, så har han ikke den her masseappel, som er det, der ville kunne gøre Twitter lukrativt. Twitter er vokset meget langsomt i forhold til andre store sociale medie-platforme. Det har ikke en særlig stor indtægt i forhold til andre sociale medieplatforme, siger Maia Kahlke Lorentzen og fortsætter.

- Jeg har svært ved at se det, når han ikke laver en platform, der er attraktiv for annoncører, og han samtidig laver en platform, hvor han så tydeligt signalerer, at der er en stor del af brugerne, som han ikke har respekt for, og som han taler ned til, siger hun.

Elon Musk har selv bebudet, at Twitter sagtens kan gå konkurs. Det er realistisk, mener Maia Kahlke Lorentzen.

- Det er det. Og det er blandt andet på grund af den måde, Elon Musk har finansieret det på. Det er ved at tage et lån med sikkerhed i Twitter. Hvis ikke de tjener nok penge til at betale renterne af på det her enorme lån, så kan de godt risikere at gå konkurs, siger hun.

Halvdelen fyret

Siden Elon Musk overtog Twitter, som han nu også leder, er mange blevet fyret, mens andre har sagt deres job op. I starten af november blev halvdelen af selskabets ansatte fyret. Det svarer til 3700 personer. Mange andre har sagt deres job op.

Opsigelserne kom efter en intern e-mail fra den nye ejer, hvor Musk kræver, at de ansatte fremover skal arbejde hårdere.

- Kun exceptionel arbejdsmoral vil være nok til at bestå prøven, lød det i e-mailen.

Ansatte, der ikke vil acceptere den præmis, bliver fyret med tre måneders løn, skriver avisen Financial Times.

Ifølge nyhedsbureauet AFP frygtes det, at medarbejderflugten kan bringe selve Twitters eksistens i fare.