Rusland invaderer Ukraine

Ukraine i kovending – nedstyrtet missil i Polen kan være vores

Ifølge Ukraine blev flere end 50 missiler affyret tirsdag i løbet af få minutter i Ruslands hidtil mest omfattende angreb på ukrainsk infrastruktur.

Der blev affyret så mange missiler tirsdag under Ruslands angreb på ukrainsk infrastruktur, at det missil, der styrtede ned i Polen, kan være både russisk og ukrainsk.

Det siger Yuriy Ignat, som er talsmand for det ukrainske luftvåben, ifølge Washington Post.

Alt kan være sket i denne luftforsvarskamp

Yuriy Ignat, talsmand for det ukrainske luftvåben

I et interview fredag beskriver talsmanden intense kamphandlinger nær den polske grænse i det vestlige Ukraine, hvor flere end 50 missiler i løbet af få minutter blev affyret i Ruslands hidtil mest omfattende angreb på kritisk, ukrainsk infrastruktur.

Ifølge Yuriy Ignat affyrede russerne mindst 20 missiler mod mål i Ukraine, mens den ukrainske hær sendte 30 antiluftskytsmissiler afsted mod de russiske missiler.

- Alt kan være sket i denne luftforsvarskamp, siger Yuriy Ignat ifølge Washington Post.

Ukrainsk kovending

Dermed åbner talsmanden for, at nedslaget i den polske by Przewodow, der kostede to mennesker livet, kan stamme fra et ukrainsk missil.

I dagene efter episoden stod Ukraine stejlt på, at det var et russisk missil, der havde forårsaget de omfattende ødelæggelser i Przewodow.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde allerede onsdag, at han ”ikke var i tvivl om”, at missilet var russisk, selvom de indledende undersøgelser på nedslagsstedet tydede på, at der var tale om et ukrainsk antiluftskytsmissil af typen S-300.

Torsdag modererede Zelenskyj dog retorikken en smule og sagde, at ”han ikke kunne være 100 procent sikker på”, at der ikke var tale om et ukrainsk missil.

Fredagens udtalelse fra talsmanden for det ukrainske luftvåben er en yderligere opblødning fra ukrainsk side.

Revne i alliancen

Episoden med det nedstyrtede missil i Polen har slået en sjælden revne i den ellers så solide alliance mellem Ukraine og Vesten.

USA, Polen og NATO har alle været ude og sige, at missilet efter alt at dømme var et ukrainsk luftforsvarsmissil, mens præsident Zelenskyj altså har fastholdt, at missilet var affyret af russiske tropper.

Ifølge Jacob Kaarsbo, tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, er det bemærkelsesværdigt, at NATO og Ukraine ikke er enige i udlægningen af noget så essentielt som et nedstyrtet missil på polsk territorium.

- Det må have noget at gøre med, hvad der er på spil. Det politiske i det her med udmeldinger fra NATO og så en Zelenskyj, der sår tvivl om forklaringen. Det er jo uhensigtsmæssigt, siger Jacob Kaarsbo til TV 2.

Fredag fik ukrainske eksperter adgang til nedslagsstedet i den polske by Przewodow.

Det skriver den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på Twitter.

- Jeg er taknemmelig for, at Polen har givet dem adgang. Vi vil fortsætte vores samarbejde på en åben og konstruktiv måde, skriver han blandt andet.