Svensk anklager bekræfter sabotage på Nord Stream: Fundet rester af sprængstof

Svenske myndigheder bekræfter, at Nord Stream var udsat for sabotage. Der er fundet rester af sprængstof, som nu skal undersøges.

Den svenske anklagemyndighed skriver i en pressemeddelelse, at den nu bekræfter sabotage.

Anklagemyndigheden skriver, at der er fundet konkrete rester af sprængstof ved gasledningerne i Østersøen, som i slutningen af september blev sprængt.

- Under gerningsstedsundersøgelserne i Østersøen, blev der foretaget omfattende beslaglæggelser, og området er nøje gennemgået. Analyser, der nu er foretaget, viser spor af sprængstof på flere af de fremmedlegemer, der blev fundet, siger kammeranklager Mats Ljungqvist.

På billeder fra Expressen kan man se et af de overrevne Nord Stream-rør og iturevne stålstykker på havbunden. Video: Sasha Nuno Vestmark NIelsen

Længe har der været mistanke om sabotage, og foreløbige undersøgelser foretaget af efterretningstjenesten Säpo har vist, at der er sket detonationer.

Det bekræftes altså nu af gerningsstedsundersøgelserne, som herfra skal klargøre, om ansvaret kan placeres et sted.

- Samarbejdet med myndigheder i Sverige og i andre lande fungerer fremragende. For det fortsatte arbejde med forundersøgelsen og for de forskellige igangværende samarbejder er det vigtigt, at vi kan arbejde i fred og ro, siger Mats Ljungqvist.

Københavns Politi er ligeledes i gang med en efterforskning sammen med blandt andre PET, Rigspolitiet og energimyndighederne.

På undervandsbilleder har man kunnet se, at en af gasledningerne er revet næsten helt over. Kort efter at billederne er blevet delt, har Københavns Politi, PET og Forsvaret bekræftet, at skaderne på både Nord Stream 1 og 2 er forårsaget af eksplosioner.

Det er imidlertid først nu, at undersøgelser endegyldigt slår fast, hvad alt i forvejen pegede på; at der er tale om en forsætlig gerning.

- Det er ikke overraskende, men det er alligevel et skridt i forhold til, hvad vi vidste i forvejen. Når svenskerne nu fastslår det som et faktum, er det ikke længere en mistanke. Nu er det fastslået, at der ligger en bevidst handling bag. Det er opsigtsvækkende, siger TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt:

- Svenskerne siger, at der stadig pågår et kompliceret analysearbejde, og det venter vi nu på at få mere at vide om.