Krigen i Ukraine

Skuffede russere til TV 2: - Nu ved jeg ikke, hvad jeg skal tænke

TV 2 har set på russiske reaktioner på tilbagetrækningen fra Kherson, og blandt de mest patriotiske er der vrede over retræten.

Mens ukrainere jubler over tilbageerobringen af den ukrainske nøgleby Kherson, er der skuffelse blandt mange helt almindelige russere.

TV 2 har talt med flere russere for at høre deres reaktion på retræten. En af dem er 42-årige Vitaly, en arbejder fra Ekaterinburg, der kalder sig selv en "ægte russisk patriot".

- For nylig sagde præsidenten, at Kherson er med os for evigt, og to uger senere er vi nødt til at forlade byen. Det er bare et cirkus. Da specialoperationen startede, var jeg sikker på, at vores hær var - hvis ikke den mest magtfulde, så i det mindste den næstmest magtfulde i verden. Og nu ved jeg ikke, hvad jeg skal tænke, siger han til TV 2 via telefon.

Hverken han eller de øvrige russere, der udtaler sig i denne artikel, ønsker at stå frem med deres fulde navn.

Trods skuffelsen skyder Vitaly ikke skylden på præsidenten, men på nationens ineffektive militær:

- Jeg er ærligt talt skuffet over vores militære styrker, selvom vi har fået at vide, at tilbagetrækningen var nødvendigt for at redde liv. Jeg synes, at alt skulle have været tænkt bedre igennem.

Vitaly siger, at mange af hans venner også er utilfredse med militærets indsats og Ruslands tilbagetrækning fra Kherson.

- Kherson, Krim, Donbass - disse er alle oprindeligt russiske områder. De fleste indbyggere er russere og taler russisk. De skal beskyttes. Hvis vi ikke stopper de ukrainske nazister, vil de faktisk nå Krim på den måde, siger han.

Atomkrig skræmmer ikke

På spørgsmålet om, hvorfor Khersons indbyggere i adskillige videoer og reportager så virkede glade for den ukrainske hærs ankomst, svarer Vitaly, at der kun var en håndfuld ukrainske nationalister tilbage i Kherson:

- De fleste af indbyggerne i Kherson blev evakueret til Rusland eller til den anden bred af Dnipro-floden. Kun de ukrainske nazister forblev i Kherson.

Atomkrig? Og hvad er det så? Det er Vesten, der i første omgang skal være bange

Vitaly

Vitaly og hans venner accepterer ikke, at landets ledelse og militær agerer så passivt frem for at ramme beslutningscentret i Kiev. Og selv truslen om atomkrig skræmmer ham ikke.

- Atomkrig? Og hvad er det så? Det er Vesten, der i første omgang skal være bange. Hvis vi rammer dem, vil de ikke have meget håb. Europa, USA – de har alle høj befolkningstæthed, mens Rusland har store ubeboede områder. Vi vil lide mindre. Vi vil aldrig være de første til at angribe, men du skal ikke prikke til den russiske bjørn, siger han.

Vitaly mener, at Rusland bør kæmpe til det sidste, for "hvis ukrainerne ikke besejres nu, vil de alligevel ikke lade os være i fred i fremtiden". Efter hans mening havde Rusland intet andet valg end at angribe Ukraine.

- Døm selv; kunne de have modstået os så længe, hvis de ikke var klar til krig med os? NATO havde forberedt dem meget aktivt. Det vil sige, at hvis vi ikke havde angrebet dem i dag, ville de have angrebet os i morgen. Vi var bare en lille smule foran dem, mener han.

"Gayrope"

Russeren er overbevist om, at NATO, Ruslands største rival, står bag Ukraine. Ifølge ham er der i virkeligheden tale om et sammenstød mellem civilisationer: Rusland har Gud og de gode kræfter på sin side, Europa har sataniske, onde kræfter på sin side.

"Gayrope (som nogle russere kalder Europa, red.) har helt glemt familieværdier. Homoseksualitet vinder frem overalt. Snart vil der ikke være nogen til at avle børn, de vil alle være uddøde som dinosaurer. Nogle af mine venner fik permanent ophold i Tyskland. Men de kom tilbage, de kunne ikke bo der. Folk stikker hinanden, der er ingen normale menneskelige relationer mellem mennesker, som vi har. Det er en "hund spiser hund"-verden, siger Vitaly.

På trods af sine holdninger vil Vitaly ikke melde sig frivilligt til kamp.

- Jeg falder ikke ind under mobiliseringskriterierne, plus min mor er handicappet, og jeg er hendes eneste søn. Jeg er nødt til at hjælpe hende. Men hvis jeg havde en anden familiesituation, ville jeg måske have meldt mig som frivillig, forklarer han.

Mange er ligeglade

Nikolai, en forretningsmand fra Ryazan, siger, at selvom der er mange russiske ”Z-patrioter” som Vitaly især i provinsen, så er mange af dem skuffede og utilfredse over den russiske hærs evner.

- Der er en skarp kontrast mellem de mål, der blev angivet, og virkeligheden. Selv Donbas kan ikke genvindes fuldt ud. Mange mennesker var virkelig vrede over tabet af Kherson. På trods af deres hurra-patriotisme begynder disse mennesker at tænke, hvordan det kunne ske, fortæller han.

Blandt hans venner og kolleger er de fleste dog ligeglade.

- Mange mennesker forstår, at de bliver løjet for, og nogle er trætte af denne løgn. Men faktisk er de fleste mennesker bare ligeglade med Donbas og Kherson og Ukraine. Så længe det ikke påvirker dem personligt. Men da risikoen for at blive mobiliseret tog til, blev mange af de ligeglade pludselig bange, siger Nikolai.

Ifølge ham er der praktisk talt ingen chance for store protester eller en revolution i Rusland. Han mener, at hvis der kommer et kup, så vil den yderste højrefløj, som er endnu mere ekstrem end Putin, komme til magten.

Natalia, en lærer fra Jekaterinburg, mener også, at de fleste russere er for tilbageholdende og bange til at protestere.

- Vi har ”Cargo-200” (transport med døde soldater, red.), der kommer tilbage nu. Jeg troede, at pårørende ville begynde at protestere efter det, men nej – der er stille her, siger hun.

Følelsesladede kommentarer

Ikke desto mindre var der virkelig opstandelse på sociale medier efter overgivelsen af Kherson - uden tvivl den mest strategisk vigtige by, russerne havde formået at erobre.

- Skam jer! Igen trækker I jer tilbage!

- Er Kherson faktisk en russisk by?! Skal vi omskrive forfatningen?!

- Ned med forrædergeneralerne! Vi husker Stalingrad!!!

Sådan lyder bare nogle af de følelsesladede kommentarer, der blev fremsat i en af de pro-russiske Telegram-grupper.

Ifølge mediet Meduza, som er forbudt i Rusland, havde Kreml på forhånd udarbejdet metodiske manualer til russiske propagandister med instruktioner om, hvordan man forklarer tilbagetrækningen fra Kherson til almindelige mennesker.

For eksempel skulle det fremgå af manualen, at "Ukraine og NATO har kastet alle deres styrker i netop denne retning af fronten, og dette truer med at forårsage enorme blodsudgydelser".

Således er tilbagetrækning ifølge manualen den eneste måde at redde liv på. Desuden står der også, at den ukrainske hær planlægger at udføre en terrorhandling ved at sprænge Kahovska-vandkraftværket i luften.

Det er dog ikke alle, som har haft lige let ved at viderebringe forklaringen.

Politisk ekspert og tidligere Kreml-rådgiver Sergei Markov udtrykte godt nok støtte til Putin efter retræten, men han sagde ikke desto mindre, at "overgivelse af Kherson er det største geopolitiske nederlag for Rusland siden Sovjetunionens sammenbrud. De politiske konsekvenser af denne beslutning vil være virkelig enorme".