Udland

Selv Ruslands propagandafolk undsiger nu Donald Trump

Flere højt profilerede værter ved russisk stats-tv er de seneste dage kommet med spydige kommentarer om Trumps kandidatur ved præsidentvalget i 2024.

USA's tidligere præsident Donald Trump er i løbet af de seneste dage blevet mødt af massiv modstand hos en lang række af sine tidligere så trofaste støtter i medierne.

Alle har forrådt Donnie

Jevgenij Popov, russisk tv-vært

Og det er ikke kun konservative amerikanske medier som New York Post, National Review og Fox News, der kritiserer rigmanden efter han har meddelt, at han stiller op til præsidentvalget i 2024.

Det er også i propagandashows på russisk stats-tv, hvor Donald Trump ellers plejer at få positiv omtale, når tv-værterne ikke lige diskuterer muligheden for atomkrig eller argumenterer for, at Ukraine bør ophøre med at eksistere.

Men efter Trumps republikanske partis beskedne resultat ved midtvejsvalget, ser beundringen for den tidligere præsident ud til at være forsvundet.

For eksempel hos en af den russiske præsident Putins mest trofaste propagandister, tv-værten Vladimir Solovjov, der tidligere på ugen sukkede dybt over Donald Trump i sit talkshow 'Fuld Kontakt med Solovjov'.

Til at spytte på

Du kan se klippet fra tv-stationen Rossya 1 i tweetet herunder. Det er oversat til engelsk af den amerikanske journalist Julia Davis, som overvåger og oversætter russiske medier.

På klippet kan man høre, at Vladimir Solovjov blev direkte spydig, da han beskrev den tale, hvor Donald Trump bekendtgjorde, at han vil være præsident igen.

- Trump gjorde det dramatisk, smukt og lige i tide til, at resten af verden kan spytte på det, sagde Vladimir Solovjov i sit show onsdag, hvor han fortalte russerne, at midtvejsvalget havde været en stor fiasko for republikanerne og Donald Trump.

- Hvorfor gør Trump det her? Helt ærligt, hvorfor? Det ville være umuligt at finde et værre tidspunkt. Han får absolut intet ud af det, sagde Vladimir Solovjov og tilføjede, at Floridas republikanske guvernør Ron DeSantis, der fik et godt valgresultat, nu ser mere succesfuld ud end Trump.

En fiasko

Den tidligere præsident fik også hårde ord med på vejen af tv-værten Olga Skabejeva i hendes show, '60 Minutter', onsdag.

- I dag dukkede der et dokument op på de amerikanske valgmyndigheders hjemmeside. Det siger, at Trump virkelig stiller op igen. Selv efter republikanernes nederlag ved midtvejsvalget, sagde Olga Skabejeva.

- Så godt som alle de kandidater, Trump bakkede op om, oplevede fiasko. Selv Trumps egen datter og hendes mand, Ivanka Trump og Jared Kushner, vragede ham, lød det fra en russiske tv-vært.

Dernæst viste hun seerne videoklip, hvor de republikanske politikere Ron DeSantis, Tim Scott, Nikki Haley, Mike Pompeo og Mike Pence blev nævnt som bedre præsidentkandidater end Donald Trump.

Olga Skabejevas medvært, Jevgenij Popov, opsummerede, hvad der netop var løbet over skærmen:

- Alle har forrådt Donnie, sagde han.

Håbet der blegnede

I begyndelsen af september var Jevgenij Popovs bedømmelse af Trump helt anderledes:

- Han er fantastisk, simpelthen fantastisk. Trump er en fantastisk fyr, sagde han i programmet '60 Minutter' 6. september, hvor det russiske tv-hold havde inviteret en professor i studiet, som kunne fortælle, at Donald Trump var russernes store håb.

Efter interviewet gav Olga Skabejeva sit besyv med:

- Vores kandidat skuffer os ikke. Vi er nødt til at støtte ham. Han er simpelthen fantastisk, sagde hun.

I juli var forventningerne til Donald Trumps planer om at genopstille ret store hos de russiske tv-værter.

Jeg kan godt lide at sige Trump, Trump, Trump

Vladimir Solovjov, russisk tv-vært

Vladimir Solovjov, der i onsdags sagde, at "verden spytter" på Trumps kandidatur, udtrykte dengang store forventninger.

- Vi venter på Trump. For nylig skræmte han alle. Han ramte dem hårdt. Han sagde: "Så, nu kommer jeg tilbage. I efteråret 2022 eller måske før. Gør jer klar". Trump er skøn, sagde Vladimir Solovjov i sit show 'Aftenen med Solovjov'.

- Jeg kan godt lide at sige Trump, Trump, Trump, fordi det øjeblikkeligt giver de amerikanere, der analyserer vores program, hjertestop, sagde han og fortalte seerne, at Rusland efter hans mening ikke havde behøvet at invadere Ukraine, hvis Donald Trump havde været præsident.

Ransagninger og kritik

Præcis, hvad der har ændret sig i de seneste måneder og påvirket de statskontrollerede russiske tv-værters syn på Donald Trump, vides ikke med sikkerhed, men kritikken begyndte allerede inden midtvejsvalget.

Vi er nødt til at tænke over, om vi igen vil installere ham som USA's præsident

Olga Skabejeva, russisk tv-vært

Da USA's forbundspoliti, FBI, ransagede Donald Trumps residens i Florida i sensommeren, begyndte Vladimir Solovjov for eksempel at blive bekymret.

- Jeg er meget bekymret for vores agent Trump. De fandt alt i Mar-a-Lago, de fandt kasser med dokumenter. De siger i ramme alvor, at han bør henrettes, fordi han var rede til at give atomhemmeligheder til Rusland, sagde Vladimir Solovjov i sit program.

Donald Trumps lejlighedsvise kritik af krigen i Ukraine kan også have været en torn i øjet på russerne.

For eksempel sagde Olga Skabejeva i juli, at han skulle passe på med sin kritik.

- Den anden dag lovede Trump at ødelægge den russiske føderation. "At ødelægge Putins herredømme", sagde han. Vi er nødt til at tænke over, om vi igen vil installere ham som USA's præsident. Vi har ikke besluttet os endnu, sagde hun.

Da en landsby i Polen tidligere i denne uge blev ramt af et missil, som ifølge de amerikanske myndigheder var affyret af det ukrainske luftforsvar, blev Donald Trump igen kritiseret af Olga Skabejeva.

Denne gang fordi Donald Trump sagde, at missilet formentlig var russisk.

- Han sagde, at missilerne som landede i Polen formentlig var russiske. Det ser ud som om, at Donald har besluttet sig for at modsige Biden i alting for at vinde præsidentvalget i 2024, sagde Olga Skabejeva.

Og måske var der en smule sandhed i den ene påstand.