Krigen i Ukraine

Russisk eksspion er flygtet til landet, der afslørede ham – nu fordømmer han Putin

Ifølge russeren er han afhoppet i protest mod Ruslands krig i Ukraine og forbrydelserne, der finder sted under Vladimir Putins regime.

Senest omverdenen så Artem Zintjenko, stod han på grænsen mellem Estland og Rusland.

Det var en kold februardag i 2018, og vejene ved Koidula-overgangen lå dækket i sne.

Russerne har ingen anelse

Alexander Toots, chef i efterretningstjenesten KAPO

Året forinden var Zintjenko af Estland blevet afsløret som spion for den russiske militære efterretningstjeneste GRU, og formålet med turen til grænsen var at sende ham tilbage til Rusland i bytte for en estisk forretningsmand dømt for spionage i Rusland.

På en video fra fangeudvekslingen kunne man se den estiske efterretningschef Alexander Toots møde sin russiske modpart ved grænsen. De trykkede hånd, udvekslede nogle få ord, inden de hver især gav ordre til deres folk om at finde fangerne frem.

Esteren blev taget ud af en blå Volkswagen minivan af to vagter maskeret med balaclava-huer, mens Toots personligt eskorterede Zintjenko til de russiske myndigheders varetægt.

Efter et hurtigt gensynskram hos begge parter vendte russerne og esterne ryggen til hinanden og gik hvert til sit.

Små fem år senere er den russiske eksspion nu tilbage i Estland.

Han er flygtet fra Rusland og har søgt asyl i det selvsamme land, som afslørede ham og fængslede ham for at spionere mod det. Det fortæller den nu 35-årige Zintjenko selv i et interview med Yahoo News og Eesti Päevaleht.

Oplysningen bekræftes i interviewet af efterretningschefen Alexander Toots:

- Russerne har ingen anelse. De har absolut ingen idé om, at han er her. Du kan få æren af at fortælle dem det, griner han.

Fordømmer Putins krig

De to medier mødte Artem Zintjenko i den estiske efterretningstjeneste KAPO's lokaler i hovedstaden Tallinn.

Her forklarede russeren, hvorfor han har valgt at blive afhopper.

Ifølge Zintjenko indså han i februar, da Rusland indledte sin krig mod Ukraine, at han intet havde til fælles med nutidens Rusland.

- 24. februar blev alt, hvad der stod mellem mig og mit land, ødelagt, siger han ifølge Eesti Päevaleht.

Som mange andre russere har Artem Zintjenko familiære bånd til personer, der bor i Ukraine og nu kæmper imod den russiske invasion.

- Det er det værste scenarie, jeg kunne forestille mig, og ikke kun på grund af mine familiemedlemmer, som bor der. Men også på grund af det store antal uskyldige ofre, forklarer han ifølge Yahoo News.

Rekrutteret af GRU

Zintjenko fortæller i detaljer om, hvordan det foregik, da han i 2009 blev rekrutteret af en GRU-officer i Sankt Petersborg.

Og hvordan han blev et aktiv for russerne, da han i 2013 flyttede med sin kone til det vestlige NATO-land Estland.

- De ville typisk bede mig om at besøge en estisk virksomhed eller bygning og tage nogle billeder af den, forklarer Artem Zintjenko.

Da han i 2017 blev afsløret og anholdt, beslaglagde estisk politi al hans elektronik. Ved en domstol i Tallinn blev han dømt for overvågning af steder med forbindelse til Estlands nationale forsvar og kritiske infrastruktur.

Et forandret Rusland

Artem Zintjenko blev idømt fem års fængsel, men allerede et år senere blev han benådet og udvekslet ved grænsen til Rusland.

Den russiske eksspion vil ikke gå i detaljer med, hvad der skete efter hans tilbagevenden til Rusland.

Han tror, at GRU var interesseret i at få ham hjem for at kunne afhøre ham om, hvordan han var blevet afsløret i Estland. Måske i et forsøg på at finde frem til eventuelle udenlandske muldvarper i egne række.

Jeg ser ikke nogen fremtid i det her land med dette regime

Artem Zintjenko, russisk eksspion

Da han efterfølgende blev overladt til sig selv, var det ikke en følelse af frihed, der mødte ham.

- Da jeg vendte tilbage til Rusland i 2018, havde alt her ændret sig væsentligt. Som året gik, blev alt værre. Jeg så, at et regime med alle aspekter af totalitarisme hersker her, forklarer han til Eesti Päevaleht.

- Alt, hvad der sker i Rusland, er en forbrydelse.

Ingen fremtid under Putin

Den tidligere spion hævder, at han personligt beundrer den russiske oppositionsleder og systemkritiker Aleksej Navalnyj, der siden sidste år har været fængslet.

Ifølge Zintjenko var han en trofast seer af Navalnyjs videoer, der afslørede berigelse og korruption i Ruslands elite.

- Alt det her antikorruptions-halløj. Det støttede jeg. Det er meget svært at se dig selv bo i et land, hvor sikkerhedsvagter, venner af præsidenten, må være dygtige forretningsmænd, siden de tjener så mange penge, siger han ifølge Yahoo News.

Artem Zintjenko fortæller, at han sammen med sin kone og børn sidste år deltog i demonstrationer i hjembyen Sankt Petersborg til forsvar for Navalnyj.

- Hver morgen efter en demonstration var jeg nervøs, fordi jeg troede, at jeg var blevet fanget på overvågningskameraer. Folk blev anholdt på baggrund af programmer med ansigtsgenkendelse. Jeg ventede bare på, at det skulle banke på døren.

Det skete aldrig. I stedet valgte han selv at flygte. Ruslands invasion af Ukraine og styrets forsøg på at kvæle alle kritiske stemmer blev afgørende.

- Selvfølgelig ønsker jeg, at Rusland skal være en del af verden. Men jeg ser ikke nogen fremtid i det her land med dette regime. Præsidenten besluttede egenrådigt at indlede en krig. Jeg synes, at nogle institutioner skulle kunne forbyde ham i at gøre det, mener Zintjenko.

Stadig agent?

Sammen med sin kone og børn bor han nu et ikke angivet sted i Estland.

De to medier spørger i interviewet, om russeren inden udvekslingen i 2018 var blevet rekrutteret som dobbeltagent, så han i Rusland skulle indsamle efterretninger for esterne.

Det vil efterretningschefen Alexander Toots ikke svare på, mens Zintjenko selv afviser det.

Ingen af dem vil svare på, om esterne har hjulpet ham med flugten.

Alexander Toots bliver også spurgt, hvordan han kan vide sig sikker på, at Zintjenko ikke igen er blevet udsendt af GRU.

Til det svarer efterretningschefen blot ved at trække på skuldrene.