Krigen i Ukraine

Putins raketter over vinterramt Ukraine tjener dobbelt formål, vurderer ekspert

Russiske angreb mod energiforsyningen i Ukraine kan føre til en humanitær katastrofe og nye flygtningestrømme, mener ekspert.

Siden starten af oktober har russiske raketter regnet ned over Ukraine, og luftangrebene har ramt store dele af Ukraines infrastruktur på energiområdet.

Det kan få alvorlige konsekvenser for civile ukrainere hen over vinteren, advarer Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Hvis Rusland bliver ved med at ramme det ukrainske energinet, kan det udvikle sig til en reel humanitær katastrofe. For så får vi hele byer uden varme, vand og kloakering, siger han.

Militæranalytikeren tilføjer, at det også kan føre til nye flygtningestrømme.

Røde Kors forventer, at mellem én og halvanden million ukrainere vil flygte internt i landet hen over vinteren, skriver DR. Men situationen kan også påvirke os i Danmark, bemærker Anders Puck Nielsen.

- Og det kan være en del af pointen. På den her måde kan Rusland lægge pres på hele Europa med nye flygtningestrømme, siger han.

Halvdelen af Ukraines energisystemer ramt

Ved et pressemøde fredag aften har den ukrainske premierminister, Denys Sjmyhal, gjort status efter de seneste russiske bombardementer:

- Næsten halvdelen af ​​vores energisystemer er ødelagt, siger han ifølge internationale medier.

Næsten halvdelen af ​​vores energisystemer er ødelagt

Ukraines premierminister, Denys Sjmyhal

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, anklager Rusland for "energi-terrorisme". Torsdag aften sagde han, at flere end 10 millioner ukrainere er efterladt uden strøm.

De russiske missilangreb har ramt kritisk infrastruktur i byer over hele Ukraine.

Samtidig er vinterens første sne begyndt at dale ned fra en iskold himmel flere steder i landet i denne uge.

Ved pressemødet fredag aften var Denys Sjmyhal i selskab med EU-Kommissionens viceformand, og den ukrainske premierminister efterlyste "yderligere støtte" fra EU til at håndtere situationen.

Ukraine ønsker både hjælp til at styrke landets luftforsvar og hjælp til at genopbygge energiinfrastrukturen, forklarer Anders Puck Nielsen.

Ukrainsk optimisme på slagmarken

Den russiske talsmand fra Kreml, Dmitri Peskov, har udtalt, at de civile ukraineres lidelser er "resultatet af ukrainernes manglende vilje til at løse problemet, til at indlede forhandlinger og til at søge fælles fodslag", skriver den franske avis Le Monde.

Men selvom civile ukrainere fryser og mangler strøm, er der optimisme over krigens udvikling blandt ukrainerne.

Ukrainerne har en god følelse af at vinde

Anders Puck Nielsen

For ved frontlinjen i den østlige del af landet er krigslykken i øjeblikket med ukrainerne.

- Det er Ukraine, der har medvind på slagmarken. Derfor ser Ukraine heller ikke ud til at bukke under for de her angreb mod energiinfrastrukturen. Ukrainerne har en god følelse af at vinde, og de har et stort håb om, at det er muligt at afgøre den her kamp mod Rusland, hvis de kan stå igennem det her, siger Anders Puck Nielsen.

Hasarderede angreb

Det er en uge siden, at Rusland trak sine tropper ud af nøglebyen Kherson i det sydlige Ukraine, selvom Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter en ulovlig annektering af området i efteråret kundgjorde, at Kherson ville være russisk "for evigt".

De er ude i nogle hasarderede angreb, hvor de mister mange liv

Anders Puck Nielsen

Siden har der været intense kampe længere østpå i Donetsk-regionen. Og her lader det til, at der er et stort pres på russiske generaler i forhold til at vise hurtige resultater, mener militæranalytikeren.

- De er ude i nogle hasarderede angreb, hvor de mister mange liv. Russerne prøver at vinde krigslykken ved at gå i offensiven, og det lider de i øjeblikket store tab ved særligt i Donetsk-området, siger Anders Puck Nielsen.

Samtidig går Ukraine målrettet efter de russiske troppers forsyninger, så vinteren også bliver kold for dem.

- Ukraine har identificeret, at det er et område, hvor de kan presse russerne. Ukraine kan gøre vinteren meget hård for de russiske soldater, hvis russerne ikke har noget at varme sig ved, og de ikke har noget mad, siger militæranalytikeren.