Krigen i Ukraine

Russisk offensiv i ukrainske storbyer får militæranalytiker til at undre sig

Fra morgenstunden blev storbyen Odesa ved Sortehavet ramt af angreb, mens en serie af eksplosioner lød i Dnipro.

En bil kørte gennem den ukrainske by Dnipro torsdag morgen. Vinduesviskeren viftede systematisk slud af ruden, mens folk udenfor var på vej på arbejde og i skole.

Men morgenfreden sluttede brat. Et missil ramte ned i byen få hundrede meter fra bilen på vejen, og alene braget ruskede i bilen, imens bladende på træerne i vejkanten blev blæst af.

Scenen her blev optaget på video torsdag morgen. Videoklippet er efterfølgende blevet delt af flere internationale medier, ligesom at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har delt klippet på beskedtjenesten Telegram.

Ifølge den ukrainske regering er Rusland torsdag fortsat med at intensivere bombardementerne af ukrainske byer.

Fra morgenstunden blev storbyen Odesa ved Sortehavet ramt, mens en serie af eksplosioner lød i Dnipro. Det skriver The Guardian.

Bemærkelsesværdig offensiv

Rusland har indsat flere soldater ved fronten, efter at russerne trak sig ud af Kherson i det sydlige Ukraine i sidste uge.

Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er det bemærkelsesværdigt, at russerne går i offensiv på nuværende tidspunkt.

- Jeg kan ikke få øje på nogen fordel i det, siger han.

Efter et nederlag i Kherson er der behov for at fortælle nogle positive nyheder i Rusland

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Det havde været mere oplagt for russerne at vente med en offensiv til foråret, hvor de havde flere mobiliserede soldater klar, mener militæranalytikeren.

Ifølge ham kan det derfor tyde på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har presset på for at levere et hurtigt resultat på slagmarken.

- Efter et nederlag i Kherson er der behov for at fortælle nogle positive nyheder, siger Anders Puck Nielsen.

Virker "hovedløst"

Ifølge militæranalytikeren var noget af årsagen til, at russerne trak sig fra Kherson, at de kunne få fremgang andre steder.

Men der skal man ifølge ham også huske på, at tilbagetrækningen i Kherson også har frigivet ukrainske soldater. Faktisk havde Ukraine flere styrker i Kherson-området end Rusland, vurderer Anders Puck Nielsen.

- De ukrainske soldater skal selvfølgelig flyttes et eller andet sted hen, og der kan være en omstillingsperiode. Men på den længere bane får ukrainerne også flere styrker, siger han.

Militæranalytikeren vurderer derfor heller ikke, at russerne kommer til at stå stærkere med den offensiv, de fører lige nu.

- Det virker hovedløst, mener han.

Anders Puck Nielsen siger videre, at det havde været mere nærliggende for Rusland at få krigen til at gå i stå, indtil russerne var parate med en mobilisering af nye styrker.

- Det kunne jeg bedre se for mig, siger han.

De seneste dages russiske raketangreb er gået hårdt ud over elforsyningen rundt omkring i Ukraine. Landets myndigheder arbejder hårdt på at få strømmen tilbage.