Republikanerne sikrer sig flertal i Repræsentanternes Hus

Som ventet sikrer Republikanerne sig kontrol over Repræsentanternes Hus, mens Senatet er Demokraternes. Biden ønsker Republikanerne tillykke.

Som ventet sikrer Republikanerne sig flertallet i Repræsentanternes Hus i USA efter sidste uges midtvejsvalg.

Det viser en prognose fra Edison Research ifølge nyhedsbureauet Reuters. Også flere store amerikanske medier er nået frem til samme resultat.

Dermed har Det Republikanske Parti altså sikret sig de 218 pladser, som et flertal kræver. Repræsentanternes Hus har i alt 435 medlemmer.

Demokraterne har allerede sikret sig magten i Kongressens andet kammer, Senatet. Det endelige resultat af senatsvalget mangler dog fortsat en afgørelse i Georgia, hvor der skal være en anden valgrunde 6. december.

Flertal kræves i begge kamre

Hvis en ny lov skal vedtages, skal den vedtages ved et flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet og derefter godkendes af præsidenten.

Joe Biden lover dog, at han vil samarbejde med republikanerne.

Kevin McCarthy blev tirsdag udpeget som partiets nominerede til at blive formand for Repræsentanternes Hus. Det skete ved en intern afstemning.

Optællingen af de sidste stemmer har ladet vente på sig. Afgørelsen kom, da det 27. valgdistrikt i delstaten Californien var færdigtalt.

I denne valgperiode har Demokraterne haft kontrol over begge Kongressens kamre.

Vil fortsætte støtte til Ukraine

Forud for midtvejsvalget var en stor sejr til Republikanerne - hvis partifarve er rød - forventet. Den såkaldt røde bølge blev dog ikke så stor som forventet.

Ifølge den republikanske politiker Michael McCaul, som er medlem af Huset, vil partiet bruge sit flertal på at intensivere den amerikanske regerings fokus på Kina. Det skriver Reuters.

Samtidig ønsker partiet at føre øget tilsyn med den hjælp, som USA sender til Ukraine. Republikanerne har dog ingen planer om at stoppe støtten til Ukraine i krigen mod Rusland.

Repræsentanternes Hus har i alt 435 medlemmer. Medlemmerne vælges for to år ad gangen, og alle medlemmer er på valg. Hver stat i USA er repræsenteret efter befolkningstal.

Biden ønsker tillykke

Den amerikanske præsident, demokraten Joe Biden, lykønsker Republikanerne med partiets flertal i Repræsentanternes Hus i kølvandet på sidste uges midtvejsvalg.

- Jeg lykønsker leder McCarthy med Republikanernes flertal i Repræsentanternes Hus. Jeg er klar til at samarbejde med Republikanerne i Repræsentanternes Hus for at levere resultater for arbejdende familier, udtaler Biden i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Joe Biden lover at samarbejde med sine republikanske kolleger for at levere resultater for amerikanerne.

- Det amerikanske folk vil have, at vi får tingene gjort for dem. De vil have, at vi skal fokusere på de emner, som har betydning for dem, og på at gøre deres liv bedre, udtaler Joe Biden.